Tuesday, July 1, 2014

Doživite Zagreb na drugačiji način – ulicama grada provozajte se kočijom

Po dolasku u Zagreb već na prvi pogled bit će vam jasno da ne trebate brinuti o prijevozu. Ako niste sigurni da se želite upustiti u vožnju automobilom zagrebačkim ulicama, svog limenog ljubimca bezbrižno ostavite na parkiralištu ili u garaži hotela u Zagrebu u kojem odsjednete i u obilazak hrvatske metropole krenite gradskim prijevozom!
Nećete pogriješiti jer Zagreb ima široku mrežu tramvajskih i autobusnih linija koje odlično povezuju sve dijelove grada, na raspolaganju su vam i prigradski vlakovi, taksi vozila, uspinjača – kao najstarije prijevozno sredstvo u Zagrebu i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Zagrebu, a odnedavno i kočije!

Zagreb se pridružuje svjetskim metropolama

Kao i mnogobrojni gradovi diljem svijeta, i Zagreb je u svoju bogatu i raznovrsnu turističku ponudu uvrstio prijevoz koji je nekada bio i jedini, ne samo u Zagrebu, nego i ostalim gradovima i na svjetskim prometnicama. Kola na dva kotača i kočije koje su vukli konji ili volovi, a kasnije i parni strojevi, mehanička i električna vuča, bili su prvi oblici javnog gradskog prometa. Kočije za tu namjenu službeno su se pojavile u Parizu 1819. godine, a 1831. godine u New Yorku, dok neki podaci o njihovoj privatnoj upotrebi sežu još u antičko doba!
S drvenim kotačima i željeznim obručem tada su se najčešće koristila dvoprežna, četveroprežna pa i šesteroprežna kola za prijevoz tereta. Danas su najčešća zaprežna vozila koje vuku samo dva konja, a nešto rjeđe naići ćete na jednoprežna, koja su uglavnom sportska ili trkaća.
Prvi primjerci zabilježeni su oko 3500. do 3000. prije Krista i to nakon izuma kotača u Mezopotamiji, potom se šire Egiptom, a seobom naroda postepeno dolaze i u Europu. Rimljani su ih koristili za prtljagu, utrke, borbu i trijumfalne povorke te za prijevoz ljudi. U nekima se moglo i spavati, a tehničkim usavršavanjem dobile su na kvaliteti i raskošnijem izgledu, s rasklopnim krovovima, udobnim sjedištima, luksuzno opremljenim kabinama i slično...

Jeste li čuli za famozne zagrebačke fijakere?

Sredinom 17. stoljeća počele su se iznajmljivati i nazvane su fijakeri. Bila su to putnička kola na konjsku zapregu i s rasklopnim krovom. Prema nekim podacima, prvi su se put pojavila u mađarskom mjestu Kocs 1457. godine. Na engleskim ih se ulicama moglo vidjeti oko 1580-ih, njemačkima u 16. stoljeću, u Francuskoj oko 1640. godine, u čijem su se glavnom gradu Parizu davala u najam ispred hotela u ulici sv. Fiacra. Kočije su upravo po toj ulici nazvane fijakeri.
I Zagreb ih je imao na svojim ulicama, kao dio javnog gradskog prometa, od druge polovice 19. stoljeća. Vozili su po posebnim propisima, lijevom stranom ulice, sve do 1961. godine, kada je na Glavnom kolodvoru prevezao posljednje putnike. Nakon desetaka godine pauze, ova turistička atrakcija nakratko je vraćena zahvaljujući Josipu Habriću, koji je putnike vozio po Gornjem gradu, a od ovog proljeća, kočije su u Zagrebu ponovno u modi!

Predstavljaju povijest i kulturu Zagreba

Zagrepčane i turiste sve do sredine srpnja besplatno prevoze vikendom od 10 do 15 sati. Vožnja traje 15 minuta i možete birati između dvije rute. Prva je atraktivna gornjogradska s početnom stanicom ispred gradske palače Dverce, a druga u jednako privlačnoj park šumi Maksimir, koja nudi idiličan obilazak maksimirskog perivoja, a možete se ukrcati ispred info centra na ulasku u park. Na raspolaganju su zasad samo tri kočije ali ova zagrebačka turistička atrakcija vrlo brzo će proširiti svoju ponudu na brojne lokacije u gradu, od Gornjeg do Donjeg grada, gradskih jezera, parkova i znamenitosti i to svakoga dana, a od posebno obučenih i odjevenih vozača kočijaša, koji će biti vrhunski poznavatelji gradske kulture i znamenitosti, moći ćete doznati sve što vas zanima o hrvatskoj metropoli!

Uskočite u carsku kočiju staru 300 godina!

I više je nego dovoljnih razloga da, kada pronađete smještaj u Zagrebu i smjestite se u neki hotel u Zagrebu, uskočite u zagrebačku kočiju i uživate u jedinstvenoj vožnji gradskim ulicama! No, svakako obratite pažnju na izgled kočije. Možda vas poveze jedna od milja zvana 'dama na kotačima' stara čak 300 godina, koja je nekada vozila od Beča do Zagreba, i to posebne putnike – legendarnog bana Josipa Jelačića te cara Franju Josipa I.!

Još uvijek je autohtonog izgleda i kraljevske klase s originalnim dijelovima iz 18. stoljeća, ali i sa modernim štihom i tehnologijom budućnosti. Pokreće se elektromotorom, ima LED osvjetljenje u lampašima, GPS, restaurirana svilena sjedala, zlatne i kožne detalje, radio, hladnjak… Što još čekate?