Tuesday, July 1, 2014

Palača Dverce – zagrebački dragulj koji ostavlja bez daha

Posjetitelji i gosti Zagreba koji se odluče na dolazak u hrvatsku metropolu, potraže smještaj u Zagrebu i upoznaju sve ljepote i znamenitosti koje nudi, kao jedan od najljepših dijelova grada izdvajaju Gornji grad, nekadašnji Gradec. To je najstariji i najromantičniji dio Zagreba, njegova povijesna jezgra iz koje je zajedno s Kaptolom nastao današnji Zagreb. Uz njega se veže bogata prošlost o kojoj svjedoče brojne povijesne znamenitosti, od Kamenitih vrata, crkve svetog Marka, crkve svete Katarine, trga poznate ličnosti Katarine Zrinski, obrambene kule Lotrščak i još jedan dragocjen spomenik gradske kulturne baštine i najpopularnija zgrada Gornjega grada.
Često se spominje kao dragulj zagrebačke arhitekture iz prošlosti, svojevrsno ogledalo društvenih zbivanja 18., 19. i početka 20. stoljeća, a prva je ljepotica, uz kulu Lotrščak, koja će čeznutljivo privući vaš pogled kada uspinjačom iz Ilice stignete na obronke Gornjeg grada i vidikovca. Iznenadit će vas tajanstveni izgled ove stasite trokrilne jednokatnice tlocrtnog 'U' oblika, nazvane palača Dverce

Otkuda ime i kakve tajne čuva?

Ime je dobila prema malim gradskim vratima Dverce, koja su od sredine 13. stoljeća kada su izgrađena pa sve do 1813. godine, stajala uz ovu, nekad posve običnu zgradu. Zbog uređenja južne promenade, današnjeg Strossmayerovog šetališta i aleje divljih kestena, prolaz koji se nazivao i poljskim vratima jer je vodio u polje je srušen, a Zagrebu je ostala neprocjenjiva i raskošna uspomena na povijesno atraktivnoj lokaciji, gradskom bedemu koji čuva mnoge zanimljivosti iz zagrebačke prošlosti.
Dokaz o nekadašnjem postojanju starih gradskih vrata je spomen ploča na palači, u kojoj danas, prema želji posljednje vlasnice, kontese Klotilde Buratti, nitko ne stanuje nego služi za posebne prigode, svečana primanja i događanja u organizaciji grada. Njezin dojmljivi eksterijer, a još više impresivan interijer, pravi su izbor za posebne prilike i važna društvena zbivanja.

Bio je to poklon Zagrebu

Povijesne činjenice kazuju kako se njezine skupocjene odaje i luksuzni saloni za velike gradske svečanosti koriste još od 1912. godine kada je palaču Zagrebu oporučno u trajno vlasništvo ostavila nasljednica obitelji Vranyczany–Dobrinović, udana Buratti. Klotilda je prema nekim navodima bila nesretna u braku sa talijanskim grofom zbog čega joj je otac izgradio plesnu dvoranu u kojoj je priređivala zabave i svečane balove. I danas je ta dvorana glavni i najljepši dio nekadašnje kraljevske palače, bogato uređen pozlaćenim detaljima, ogledalima, raskošnim komodama sa porculanima i staklom neprocjenjive vrijednosti, koji čuvaju duh prošlih vremena i stoljeća.
I ostatak arhitekture palače je zavidnog izgleda, od baroknih svodova, secesijskih stuba, lovačkog salona sa kalijevom peći, slikama, kipovima, antiknim namještajem poput komode i stola od kornjačevine, svilenog saga starog više od 150 godina sa 14.600 nevjerojatnih čvorova po četvornom centimetru koji je svojedobno, prilikom posjeta Zagrebu, oduševio iranskog šahanšaha Rezu Pahlavija i to toliko da je u zamjenu za njega gradu ponudio da će izgraditi i opremiti palaču nalik Dvercu. Posao, nasreću Zagrepčana i turista ipak nije realiziran i ovo remek djelo tkalačkih majstora u potpunosti je sačuvano…

To nije sve…

Prema nekim legendama, tajanstvena palača čuva brojne priče i zgode iz života nestašne i nesretne kontese, među kojima se spominju i neke o tajnom podzemnom stubištu i prolazu koje je dala izgraditi kako bi primala svoje ljubavnike… Tajni ulazi i ostale svečane odaje, portreti gradonačelnika i obitelji Vranyczany-Dobrinović te ostali čuvari burne i bogate prošlosti koji datiraju još iz 1708. godine, kada je započela izgradnja ovog bisera hrvatske i zagrebačke arhitekture i povijesti, priskrbili su joj epitet najljepšeg spomenika Gornjeg grada.
Današnje konture dobila je u 19. stoljeću, a dašak prošlosti i gradskih zbivanja u rasponu od 18. do 20. stoljeća još uvijek brižno čuva pa prilikom posjeta Gornjem gradu zavirite među njezine odaje. Oduševit ćete se ovim zaštićenim kulturnim dobrom koje je sve samo ne obična zgrada i palača, a obzirom na blizinu još nekih znamenitosti, poput stare gornjogradske utvrde - tornja Lotrščak i poznate turističke atrakcije Gričkog topa, koji više od stotinu godina pucnjem označava da je podne, teško ćete se odvojiti od ljepota Gornjega grada…