Tuesday, July 1, 2014

Najljepše ljetne večeri u Zagrebu provedite na Griču

Jeste li obavili sve potrebno za dolazak u Zagreb? Rezervirali kartu, iz bogate ponude odabrali neki hotel u Zagrebu i osigurali smještaj u Zagrebu? Ako je vaš odgovor potvrdan, ne preostaje vam ništa drugo nego brojati dane do polaska i potom se prepustiti uživanju u svemu što hrvatska metropola nudi i pruža. Kulturna i turistička ponuda obiluje sadržajima i događanjima za sve uzraste i ukuse.
Samo neka od mnogobrojnih događanja u gradu koja vam svakako preporučamo posjetiti su 'Ljeto na Strossu' – najpoznatija kulturna i turistička manifestacija na jednom od najromantičnijih šetališta u Zagrebu – Strossmayerovom, podno kule Lotrščak i gustih krošanja kestena, gdje vas sve do rujna očekuje pregršt zabave, smijeha i veselja, dobre glazbe, koncerata, likovnih i umjetničkih radionica, kazališnih predstava, igraonica…

Od početka kolovoza na obližnjem, jednako romantičnom Gradecu, ljetne večeri u Zagrebu možete uljepšati posjetom najpopularnijem zagrebačkom ljetnom kinom na otvorenom. Na Katarininom trgu uživajte u besplatnim filmskim projekcijama koje dolaze iz zemalja diljem svijeta, u romantičnom ugođaju pod zvijezdama i na osvježavajućem povjetarcu.
Nezaobilazna atrakcija, kako na Gornjem, tako i Donjem gradu je i Zagrebački vremeplov koji vas vraća u prošlost grada. Osim zanimljivih priredbi, koje oživljavaju znamenite ličnosti iz zagrebačke i hrvatske povijesti, nećete odoljeti plesnim večerima, koncertima, glazbi i veseloj zabavi koja se svaku večer priprema u takozvanoj 'ulici kafića i restorana' – Tkalčićevoj, odmah iznad središnjeg gradskog trga…

A kakva je zabava na Griču?

Na popisu događanja koja svakako vrijedi posjetiti su i poznate Zagrebačke ljetne večeri. Riječ je o jednom od najstarijih i najpopularnijih ljetnih glazbenih festivala u Hrvatskoj, koji zagrebačke pozornice na obližnjem starom dijelu grada Griču, već tradicionalno od 1982. godine ispunjava plesom i glazbom iz različitih krajeva svijeta! Održava se već duge 32 godine i najdugovječniji je festival klasične glazbe u hrvatskoj metropoli. A što nudi?
Ove godine, do početka kolovoza mnogobrojna publika, štovatelji i ljubitelji klasičnih nota, oni koji će možda to tek postati ili oni znatiželjnici koje zanima kako zvuči klasična glazba, uživat će u sedam ekskluzivnih koncerata najznačajnijih umjetnika sa svjetske glazbene scene. Za dobru zabavu, priredbe i ugodno provedene ljetne večeri u Zagrebu bit će zadužena kvalitetna glazbena imena i nešto ležernija vrsta glazbe, od renesanse do 20. stoljeća. 

Nastupaju i mlade hrvatske zvijezde

Svečano otvaranje 27. lipnja rezervirano je za prestižni Bečki komorni orkestar i austrijskog pijanista i dirigenta, uglednog Stefana Vladara, a na repertoaru su, među ostalim, uz najvrsnije hrvatske umjetnike, jedan od najboljih svjetskih kvarteta, poznati njemački gudački kvartet Artemis, jedan od najistaknutijih klavirskih trija današnjice - talijanski Trio di Parma, francuski ansambl Dialogos, koji će predstaviti napjeve srednjovjekovne Bosne, ruski violinist Boris Brovtsyn, a ovogodišnja novost je koncert na kojem će nastupiti najuspješniji i najtalentiraniji mladi domaći glazbenici i zvijezde u usponu.
Odredište je dobro znano, Gornji grad i atrij prekrasnog ambijenta u galeriji Klovićevi dvori te u obližnjoj Crkvi sv. Katarine – najljepšoj baroknoj crkvi u Zagrebu, a dio programa premijerno će se održavati i na još jednoj lokaciji - u Tvornici kulture u Šubićevoj ulici u Donjem gradu.
Svi koji vole glazbu i žele provjeriti kako izgleda klasično kulturno ljeto, svakako se moraju uputiti na festival jer će ove Zagrebačke ljetne večeri doista biti posebne i istinske poslastice klasike…

A malo dalje očekuje vas…

Nakon što se oduševite zvukovima klasične glazbe, doživljaj impresivnih zagrebačkih večeri upotpunit će jedan sasvim drugačiji posjet Gornjem gradu. To je čuveni noćni kazališni obilazak pod nazivom 'Tajne Griča'.
Riječ je o atraktivnoj interaktivnoj noćnoj turi koja u jedinstvenoj kazališnoj formi uključuje razgledavanje ulica i znamenitosti Gornjega grada, predstave, igrane ulomke iz književnih djela i događaje iz povijesti, legende i priče o prošlosti, tajnama i skrivenim romansama starog grada Zagreba, zahvaljujući kojima ćete ostati iznenađeni hrvatskom metropolom kakvu zasigurno niste očekivali… Bit će to savršeni završetak ugodne ljetne večeri u Zagrebu, pa stoga uživajte!