Tuesday, July 8, 2014

'Zavirite' u tajanstvena zagrebačka dvorišta Gornjeg grada

Intrigira li vas priča o zaboravljenoj prošlosti, ljudima, tajnama i baštini Zagreba? Jeste li kad prilikom šetnje Zagrebom i njegovim ulicama znatiželjno zastali pored starih zgrada i povijesnih građevina, čuvara kulturne i spomeničke baštine i poželjeli zavući se iza njihovih prekrasnih pročelja i saznati koji su stanovnici u njima živjeli, kada i kakav su život vodili? Zagreb ima štošta toga za ispričati, a ako ste dovoljno radoznali, pripremite se za pravu avanturu koja će vas odvesti u najskrivenija odredišta u gradu!
Jedino što trebate je na vrijeme se pobrinuti za smještaj u Zagrebu, rezervirati neki hotel u Zagrebu, odjenuti udobnu odjeću i obuću i uputiti se do sjevernog dijela Gornjeg grada. Tamo ćete od sredine srpnja doživjeti Zagreb kakvom se niste nadali…


Poučna šetnja najljepšom gradskom jezgrom

Tijekom deset dana održavanja nove kulturno-turističke atrakcije pod nazivom 'Dvorišta', imate jedinstvenu priliku sudjelovati u zanimljivim obilascima gornjogradskih dvorišta državnih institucija te vrtova raskošnih palača, u kojima su živjele generacije bogatih plemićkih obitelji. Ona su vrlo posebna jer su skrovita i zagonetna te nestrpljivo iščekuju otvoriti svoja vrata strastvenim znatiželjnicima i zaljubljenicima u povijesne teme, kulturnu baštinu i prošlost.
U prekrasnim, pomno uređenim ambijentima niza dvorišta u samom centru metropole, doznat ćete gdje se sakrio najstariji bunar na Gornjem gradu, moći ćete vidjeti gdje je živio najpoznatiji hrvatski kipar Ivan Meštrović, kako izgleda jedan od najljepših gradskih vrtova…

Svako dvorište ima svoju priču

Čarobna zelena površina i posebno mjesto u Zagrebu je vrt Državnog arhiva kojeg ćete pronaći u Opatičkoj ulici, nedaleko od Markova trga, središta hrvatskih političkih zbivanja, u baroknoj palači Erdödy-Drašković. Ako se pitate zbog čega dva prezimena, onda je svakako trebate posjetiti i doznati više o njezinim vlasnicima - dvije poznate obitelji, grofovske Erdödy i plemićke Drašković.
Priča kaže kako je atraktivan i jedan od najljepših prostora na Gornjem gradu, zidanu kuću s brežuljkom prvo 1798. godine otkupio grof Aleksandar Erdödy, a kada su obitelj zadesile financijske poteškoće, palača je 1834. godine prodana grofu Janku Draškoviću. Tijekom 30-ih godina 19. stoljeća ona dobiva današnji izgled četverokrilne palače s unutarnjim dvorištem i klasicističkim pročeljem te baroknim uređenjem visoke ambijentalne i arhitektonske vrijednosti.
U ovom zaštićenom kulturnom dobru Zagreba danas se nalazi gradski Državni arhiv, koji čuva najstarije povelje iz povijesti grada. Što se još u njemu nalazi i kakve još tajne ova povijesna palača skriva, otkrijte na putovanju dvorištima!

Upoznajte i barunicu Balbi

Za vas su otvorena vrata i još jedne zaštićene lokacije u Zagrebu - zanimljive gradske barokne palače Škrlec – Balbi. Izgrađena je u 18. stoljeću u Demetrovoj ulici u obliku slova 'U', a posebna je ne samo zbog kulturno-povijesnog značaja, znamenite barunice Kornelije Balbi, nego i jer se u njezinom dvorištu ispunjenom ugodnom tišinom i cvjetnim mirisima, nalazi starinski zdenac na kolo sa kamenom krunom i nadstrešnicom pod šindrom. Jedini takav ne samo na Gornjem gradu nego i u cijelom Zagrebu! U baroknim prostorima palače je od 1952. godine smješten Staroslavenski institut, ugledna znanstvena institucija u kojoj se temeljito proučavaju jezik i književnost u Hrvata od prvih stoljeća jezičnog i književnog razvoja, blago hrvatske glagoljaške kulture, a zasigurno čuva i mnoge znane i neznane priče i tajne barunice Balbi…

Pronađite i najčuvaniju Meštrovićevu tajnu

Još jedno mjesto koje bi moglo pobuditi vašu maštu je vrt atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici u srcu Gornjeg grada. Često se naziva čudesnom oazom mira i preporoda duše, a prožeta je životom i stvaralaštvom velikana hrvatskog kiparstva svjetskog ugleda, arhitekta i književnika Ivana Meštrovića. Atelijer je dio njegove bogate ostavštine, u sklopu obiteljske kuće u kojoj živio od 1922. do 1942. godine.
U njemu je ostavio svoja najveća djela, 300 skulptura u kamenu, bronci, drvu i sadri, sa crtežima, litografijama i primjercima pokućstva, foto-dokumentaciju, osobnu arhivu i još mnogo toga vezano uz svoj lik i djelo. Impresivan autentični umjetnički ambijent, malo koga će ostaviti ravnodušnim, pa nemojte čekati, razgledajte ovaj poznati atelijer i doznajte kakvu zanimljivost, zgode i priče o slavnom Meštroviću čuva…
U najpoznatijim zagrebačkim dvorištima, mjestima života i šarenih cvjetnjaka, očekuje vas dobra zabava i pregršt iznenađenja pa se uputite do njih i provjerite zbog čega svako od njih ima svoju priču!