Tuesday, July 15, 2014

U poznatom zagrebačkom perivoju nekada su se uzgajale naranče

Jeste li čuli za Park Maksimir, Botanički vrt, Opatovinu, Ribnjak ili možda Zrinjevac? Nađete li se u Zagrebu, bilo u poslovnom ili turističkom posjetu, odvojite malo vremena za sebe i upoznajte najljepše zelene površine u gradu!

Prepoznatljiva slika Zagreba su upravo njegovi impresivni perivoji i vrtovi koji u svako godišnje doba svojom netaknutom prirodom, bujnom vegetacijom, jezerima, fontanama, oazom mira i zelenila privlače mnogobrojne posjetitelje i pozivaju na nostalgične šetnje. Prenose duh srednjoeuropske tradicije, arhitektonske i urbanističke vrijednosti, predstavljaju kulturu života u gradu, kakva je danas i kakva je nekada bila…
Sve to sačuvano je u više od 30 gradskih parkova na ukupnoj površini od 402.000 četvornih metara. Najpoznatiji su oni čuvene Lenuzzijeve ili Zelene potkove, koja u obliku uglatog slova 'U' povezuje sedam gradskih trgova i zelenih perivoja. Zbog zanimljivog spoja engleskih i francuskih vrtova sa cvjetnim travnjacima, daju dojmljivi pečat urbanizmu Donjega grada, u kojem treba znati uživati.

Sve je počelo u srednjem vijeku

Razvoj parkovne tradicije seže u srednjovjekovno razdoblje, a prvi parkovi i vrtlarska djelatnost pojavljuju se na području Donjega grada. Zanimljivo, mnogi od njih bili su puno šire namjene nego danas – koristili su se za uzgoj voća, povrća, ljekovita i začinskog bilja te vinove loze. Jedan sličan u kojem su se, ne biste vjerovali, uzgajale naranče i limuni nalazi se u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica – Vlaškoj.
Tamo se smjestio Biskupski vrt, koji kao što i ime kaže, ima veze s biskupom. Ako se pitate zašto, morate znati da su zagrebački biskupi bili zaduženi za brigu o javnom dobru, a kao zaljubljenici u vrtove i perivoje, ostavili su značajan trag u razvoju gradske parkovne arhitekture.

Biskupi koji su zadužili Zagreb

Među najznačajnijima se ističu Maksimilijan Vrhovac, Aleksandar Alagović i Juraj Haulik. Svojevrsnim prosvjetiteljima i dobrim poznavateljima urbanističkog i perivojnog stvaralaštva treba zahvaliti na stvaranju najljepših zagrebačkih perivoja.
Svaki je dao svoj obol. Alagović je bio biskup od 1827. do 1837. godine i na njegovu ideju stvoren je Ribnjak, istočno od Katedrale, na mjestu gdje je nekada bio ribnjak. Vodom se opskrbljivao iz potoka Medveščak, a kada je ribnjak isušen, preuređen je u jedan od najljepših gradskih parkova.
Alagovićev nasljednik Haulik, koji je banovao od 1837. do 1869. godine zaslužan je što je Maksimir, koji je nastao u biskupskoj šumi, zablistao u romantičarskom, engleskom pejzažnom stilu kao najpoznatije javno šetalište. Njegov idejni začetnik je Maksimilijan Vrhovac, koji je stolovao prije ranije spomenutih biskupa, od 1787. do 1827. godine.

Po čemu je ostao upamćen?

Pamti ga se po tome što je bio glavni začetnik baroknih perivojnih ideja u Hrvatskoj pa je tako Zagrepčanima krajem 18. stoljeća odlučio podariti perivoj, i to ne bilo kakav, nego remek djelo i jedan od najvećih i najljepših perivoja u ovom dijelu Europe. Dvije godine poslije, nastavio je u sličnom smjeru i krenuo s uređenjem tada zapuštenog biskupskog zemljišta u Vlaškoj ulici. Podijeljen je u tri dijela na površini od 5,77 hektara sa vrtnom kućom, rasadnikom i ravnim i širokim pravokutnim alejama drveća, oštrim kutovima, podrezanim drvoredima, po uzoru na francusku i njemačku tradiciju i englesko-pejsažno oblikovanja s kraja 18. i početka 19. stoljeća. Bio je jedinstven zbog svojih strogo održavanih povrtnjaka u kojima je, među ostalim, raslo 283 stabala naranči i limuna! Tada su naranče bile doista rijetke i darivali su se za posebne prigode.
Ima li ih možda još uvijek na ovom izuzetnom prostoru, koji je bio jedna od glavnih šetnica u gradu sa romantičnom glazbom i atmosferom, prošećite do Vlaške i uživajte u ljepotama ovog perivoja.

Netaknuta priroda vas čeka

Iako niti Biskupski vrt, očaravajući Maksimir, jednako atraktivan Botanički vrt i ostali perivoji i gradski vrtovi nisu najvažniji dio zagrebačke prošlosti i života Zagrepčana, vrlo su posebni. Simboli su kulturnog naslijeđa grada, čuvari prirode i zelenih oaza i svakako ih probajte posjetiti i razgledati kada svratite u Zagreb.
Osigurajte smještaj u Zagrebu na nekoliko dana, odsjednite u neki hotel u Zagrebu i u očaravajućim gradskim parkovima i romantičnim perivojima odmorite dušu u predivnoj prirodi…