Monday, June 2, 2014

Posjetite ulice i trgove dobre zabave i glazbe i zavirite u prošlost Zagreba

Turistički uredi i hoteli u Zagrebu u brošurama o hrvatskoj metropoli redovito ističu kako ste stigli u jedan od najstarijih europskih gradova. No, to ne znači da ćete u njemu samo vidjeti najznačajnije znamenitosti i turističke atrakcije, sudjelovati u tematskim obilascima grada. Ne brinite, ovdje ćete se, upoznajući gradsku prošlost i običaje na malo drugačiji način, bez sumnje dobro i zabaviti.

Prvo se prepustite otkrivanju čari mnogobrojnih trgovina, od dizajnerskih do malih simpatičnih obrta ručnih radova, antikviteta i maštovitih unikata, koji su skriveni u ulicama u gradskom središtu, provjerite kako izgleda jedna od najpoznatijih ovdašnjih tradicija – ispijanje kave na jednom od najljepših trgova – Cvjetnom ili ulici kafića – Tkalčićevoj, posjetite najpoznatiju tržnicu u gradu, popularnih 'trbuh Zagreba' – Dolac i doživite pravu atmosferu metropole i njegovih stanovnika. Kada sve to prođete, vrijeme je za otkrivanje još zabavnijeg lica Zagreba…


Ulice i trgove preplavljuje ples, glazba i zabava

Kako vam se čini ideja o spoju glazbenih, plesnih, kulturnih, zabavnih, kazališnih događanja? Sve to do početka listopada očekuje vas na gradskim ulicama i trgovima zahvaljujući čemu ćete se poželjeti vratiti u prošlost. U sklopu popularne manifestacije 'Zagrebačkog vremeplova', Zagreb će oživjeti prošla vremena i običaje, a vi ćete bez mnogo razmišljanja uskočiti u vremeplov i imati prilike 'upoznati' popularnog bana Josipa Jelačića, Mandu, uz koju se veže legenda o Manduševcu, poznatoj fontani na glavnom gradskom trgu, jednako popularnu Mariju Jurić Zagorku, osebujnu i prvu profesionalnu novinarku i najčitaniju hrvatsku književnicu, ali i ostale značajne likove i osobe koje su ostavile traga u zagrebačkoj povijesti.

I njezini površni poznavatelji znaju da je lista podulja, a naiđete li na njih na ulicama Gornjega ili Donjega grada ne ustručavajte se zaustaviti ih i pitati ih koje likove predstavljaju i zbog čega su ostali upamćeni među Zagrepčanima. Možda će to biti neki gradski stražar, koloporter ili pjevač starogradskih pjesama, boem, prodavačice odjevene u narodnu nošnju – kumice – kako se nazivaju popularne simpatične gospođe sa Šestina koje su se sa domaćim proizvodima iz svojih vrtova spuštale na Dolac i hranom opskrbljivale Zagrepčane…

Pogledajte i smjenu straže

Kostimirani likovi čekaju vas i na prekrasnom Markovom trgu  gdje svake subote i nedjelje u podne te za Dan grada Zagreba i Dan kravate možete vidjeti kako se mijenja straža počasne satnije Kravat pukovnije. Ako se pitate o kakvoj se pukovniji radi i odakle baš takav naziv, onda svakako morate prisustvovati svečanoj dvosatnoj ceremoniji u kojoj sudjeluje 14 pješaka vojnika i četiri konjanika, odjevenih u replike odora nekadašnjih hrvatskih vojnika, koji su se u vrijeme Tridesetogodišnjega rata u 17. stoljeću priključili francuskoj kraljevskoj vojsci. Postali su prepoznatljivi po rupcima koje su im oko vrata vezivale njihove žene i zaručnice kao simbol ljubavi. Rupci su nazvani kravata, a pukovnija 'Royal Cravattes'.

Hrvatska se i danas smatra prijestolnicom kravate, a kako ona izgleda na vojnicima iz tadašnjeg doba, vidjet ćete na Trgu svetog Marka gdje točno u podne, nakon pucnja iz Gričkog topa, počinje postrojenje, potom slijedi smjena straže i pregled naoružanja, a potom uz glasne trubače, oružare, bubnjare, stjegonoše i zapovjednika, kreće mimohod do Trga bana Jelačića i zauzimanje straže na nekoliko najatraktivnijih lokacija u gradu.

Opustite se uz romantičnu glazbu i plesne večeri

Baš kao nekad u starim filmovima i kao što se može vidjeti na fotografijama starog Zagreba, središtem grada, od Kaptola, Dolca i Tkalčićeve ulice pa sve do Jelačičevog trga, šire se i ugodni glazbeni ritmovi ljubavnih pjesama i veduta starih uličnih pjevača, a posjetitelje uveseljavaju nastupi kulturno-umjetničkih društava, koja plesom i pjesmom njeguju tradiciju izvornog folklora i običaja.
Zrinjevac, jedan od najljepših gradskih parkova, prvi i najstariji u nizu poznate zagrebačke potkove, u svom će romantičnom glazbenom paviljonu, pod stoljetnim krošnjama, očaravati zvucima valcera, tanga, koračnica, budnica puhačkog orkestra, promenadnim koncertima, plesnim večerima…

Vratite se u stari Zagreb

U bogatom programu sudjeluje i park Maksimir te jedna od najživljih ulica u gradu – Tkalčićeva, koja samo za ovu prigodu dobiva titulu ulice 'dobre zabave i glazbe'. U sklopu 'Tkalčijane' pripremljeni su nastupi brojnih uličnih svirača i zabavljača uz koje ćete i vi morati zapjevati i otkriti mnogo toga što dosad još niste znali o Zagrebu, njegovim običajima i prošlosti.
Ne kaže se bez razloga da „narod koji ne njeguje svoju tradiciju nema budućnosti“. Provjerite kakva je ovdašnja zagrebačka tradicija i barem se nakratko vratite u prošlost!