Friday, February 14, 2014

Otkrijte umjetničko lice Zagreba

Nakon što kušate sve specijalitete, oduševite se bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom domaće i internacionalne kuhinje, iskusite višegodišnju tradiciju ispijanja kave na popularnom Cvjetnom trgu ili u ulici kafića, kako se često naziva Tkalčićeva, obavite najbolji shopping i pronađete najljepše suvenire i uspomene na boravak i vrhunski smještaj u Zagrebu, rasplešete se na podijima noćnih klubova, spremni ste za upoznavanje nešto drugačijeg lica grada. Hrvatska metropola prepoznatljiva je po svom bogatom kulturnom naslijeđu i zanimljivoj prošlosti, čiji se dobar dio čuva u mnogobrojnim muzejima.

Najviše podataka o povijesti Zagreba, njegovom razvoju i stanovnicima od prapovijesti do danas, može se pronaći u Muzeju grada Zagreba, najvećem gradskom muzeju u Hrvatskoj. Priča o Zagrebu i životu u hrvatskoj metropoli predstavljena je kroz 45 šarolikih tema.


Što dalje posjetiti?

Detaljnije istraživanje Zagreba i njegovih znamenitosti i umjetnosti vodi vas do Atelijera Meštrović u kojem se nalazi bogata ostavština jednog od naših najvećih i najpoznatijih kipara Ivana Meštrovića, čija djela, skulpture i genijalne ideje obogaćuju gradske ulice i trgove.
Nezaobilazan je i Hrvatski muzej naivne umjetnosti koji broji oko 1600 umjetnina, slika, kipova, crteža i grafika, ponajviše domaćih umjetnika, kao i Arheološki muzej s nevjerojatnom brojkom od gotovo pola milijuna predmeta i jednim od najvrjednijih arheoloških spomenika u Zagrebu - egipatskom mumijom. Jedinstvena je jer je obavijena dijelovima Zagrebačke lanene knjige s najduže sačuvanim tekstom etruščanskog jezika!

Ne zaboravite na veličanstvenu Mimaru i Klovićeve dvore

U društvu 80-ak muzeja i galerija, onaj koji bi vas također mogao oduševiti je muzej Mimara s raznovrsnom umjetničkom zbirkom i djelima europske umjetnosti ranog Srednjeg vijeka do 20. stoljeća, od bliskog i srednjeg do dalekog istoka. Ukupno čak 3750 umjetnina, slika i crteža proslavljenih umjetnika poput Goye, Rembrandta, Raffaela, Velasqueza, Rubensa...
Jednako atraktivna galerija Klovićevi dvori na Gornjem gradu pobliže će vas upoznati s likovnom umjetnošću i ostalim oblicima vizualne kulture, ali ne samo domaće, nego i svjetske baštine. U njoj se redovito mogu pogledati vrhunske izložbe hrvatske i suvremene povijesti umjetnosti.

Ljubitelje nešto drugačije umjetnosti, zadovoljit će ponuda popularnih Muzeja prekinutih veza i Muzeja suvremene umjetnosti zbog svojih zanimljivih i neobičnih sadržaja. Oba su posebna, onaj suvremene umjetnosti ne samo zbog sadržaja, kao što i sam naziv kaže, radova modernih umjetnika, nego i atraktivne i tehnički gotovo savršeno opremljene građevine u kojoj je smješten. Znatiželjne posjetitelje privlači i Muzej prekinutih veza u kojem se mogu razgledati raznovrsni predmeti i uspomene rastavljenih ljubavnih parova, koje su poklonili muzeju.

A djela suvremenog slikarstva i kiparstva potražite u srcu grada

Ako pak poželite vidjeti najbogatiju i najvažniju zbirku hrvatske moderne umjetnosti 19. i 20. stoljeća, pravi izbor bit će jedna od najvažnijih zagrebačkih kulturnih ustanova - Moderna galerija. Najznačajniji je stalni postav slikarskih i kiparskih djela, njih oko 10.000, većinom naših umjetnika poput Nikole Mašića, Vlaha Bukovca, Miroslava Kraljevića, Celestina Medovića, Ivana Meštrovića, Mirka Račkog, Milivoja Uzelca... Vrijedi pogledati i zbirke medalja, plaketa, odlikovanja i numizmatike značajne povijesne i umjetničke vrijednosti.
Moderna galerija smještena je u palači Vranyczany u Hebrangovoj ulici na broju 1 u strogom gradskom središtu, nedaleko od Trga bana Josipa Jelačića i s pogledom na, po mnogima najljepši zagrebački park, Zrinjevac.
Nakon što ste se slijedili naše preporuke, zanimljivo i bogato putovanje zagrebačkim muzejima i galerijama završite u obližnjem Palace Hotelu Zagreb. Tamo vas čeka pravo osvježenje, uz najukusnije domaće specijalitete i napitke te vrhunski smještaj u Zagrebu, a vi ćete zasigurno još dugo pamtiti ovakav savršeni provod u hrvatskoj metropoli.