Wednesday, January 15, 2014

Hrvatski slavuj u Muzeju grada Zagreba

Znate li tko je Milka Trnina? Ne brinite. Posjet jednom od najznačajnijih čuvara zagrebačke, umjetnosti, povijesti, kulture, političkog i gospodarskog života još od rimskog doma pa sve do danas, Muzeju grada Zagreba osvježit će vam pamćenje, a turiste koji dođu u posjet Zagrebu i osiguraju svoj smještaj u Zagrebu, upoznat će s vrlo značajnom osobom iz hrvatske prošlosti. Radi se o poznatoj hrvatskoj i svjetskoj opernoj divi, prvoj dami opernog stvaralaštva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća, koja je svojim čuvenim glasom i nemjerljivim talentom, nizala uspjehe na svjetskim pozornicama.


Zavidna karijera 'hrvatskog slavuja'

U blistavoj i bogatoj 24-godišnjoj karijeri zabilježila je više od 1200 nastupa u 65 uloga i s pravom se smatra našom najvećom i najpoznatijom opernom umjetnicom, ujedno i gotovo najvećom u povijesti opere. Veličanstveni nastupi priskrbili su joj nadimak 'pjevajuća Eleonora Duse', po uzoru na svjetski popularnu talijansku glumica i jednu od najvećih dramskih umjetnica ondašnjeg vremena.
Proslavljena svjetska primadona, koja je pjevački zanat izučila u Zagrebu i Beču, nastupala je diljem Europe i šire. Nisu joj bila strane kazališne daske u londonskom Covent Gardenu, Metropolitan Operi u New Yorku, u kojoj je nastupila čak 79 puta i ostalim najvećim svjetskim kazalištima. Oduševljavala je izvedbama opera velikog njemačkog skladatelja Richarda Wagnera. Prema tvrdnjama kritičara tog doba, njegove je tragične junakinje predstavljala i pjevala njihove stihove, baš kao što je zamišljao. Odlične su i interpretacije jedine opere slavnog Ludwig van Beethovena, prvobitnog naziva 'Leonore', Fidelio te 'Cosi fan tutte' Wolfganga Amadeusa Mozarta, a veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini izjavio je kako nitko niti jednu 'Toscu' nije izveo bolje od nje.

Čokolada je dobila ime po njoj?

Kao jedna od zanimljivosti iz njezinog života izdvaja se da je veliki štovatelj djela Wagnera bio švicarski tvorničar čokolade, pa su se pojavile priče da je poznata čokolada 'Milka' dobila ime baš po, odmilja zvanom, 'hrvatskom slavuju'. Osim toga, i jedan od najljepših slapova nacionalnog parka Plitvičkih jezera također nosi njezino ime, kao i ulice u desetak hrvatskih gradova, osnovna i glazbena škola, kulturna i pjevačka društva te nagrada za interpretacijska postignuća na području klasične glazbe. Ostala je upamćena i po druženju s poznatim izumiteljem Nikolom Teslom.

U Zagrebu je stanovala u Demetrovoj na broju 5 gdje je davala sate pjevanja. Jedna od učenica bila joj je i kasnije znamenita hrvatska operna pjevačica, Zinka Kunc. Od aktivnog pjevanja oprostila se 1906. godine zbog upale ličnog živca, na vrhuncu slave. Po naravi je bila vrlo kritična i svoje izvedbe nije smatrala dovoljno kvalitetnima, pa ih je gotovo sve uništila.

Izložba posvećena njenom stvaralaštvu i radu

Ono što je ostalo, zajedno s više od 250 predmeta, fotografija, dragocjenih kazališnih kostima, plakata, objava, uspomena i osobnih predmeta vezanih u život i rad Milke Trnine, izloženo je u Muzeju grada Zagreba i to ne bez razloga. Naime, 19. prosinca 2013. godine obilježena je 150. godišnjica njezinog rođenja. Vrijedna monografska izložba otvorena je dan ranije, a Milkinu ostavštinu, lik i djelo jedne od najvećih umjetnica operne scene, možete na adresi Opatička 20 na Gornjem gradu, razgledati sve do 28. veljače.