Friday, February 7, 2014

Zagreb ponovno oduševljava dokumentarnim pričama iz cijeloga svijeta

Hrvatska metropola poznata je prijestolnica kulture, zanimljivih i raznovrsnih događanja. Mnogi festivali i zabavne manifestacije imaju već dugu tradiciju, a kvalitetni radovi i cijenjeni autori, privlače velik broj posjetitelja. Jedan takav kojeg svakako vrijedi ubilježiti u kalendar je ZagrebDox - festival dokumentarnog filma.

Ove godine održava se od 23. veljače do 2. ožujka, a lokacija je zagrebačko kino Cineplexx u centru Kaptol. Idealna je to prilika za sve stanovnike Zagreba i njihove goste koji u tom periodu osiguraju smještaj u Zagrebu da pobliže upoznaju bogatu filmsku umjetnost, ne samo Hrvatske, nego i onu iz država cijelog svijeta.


Da je uistinu poseban, potvrđuje već deseti rođendan kojeg će uskoro proslaviti. Jubilej će se obilježiti kako i dolikuje ovom poznatom međunarodnom festivalu, a bogati program upotpunit će velika remek djela autora i filmaša s uglednih svjetskih pozornica.

Stižu majstori Doxa!

Festival je poseban jer izuzev filmskih priča iz ugledne međunarodne i regionalne konkurencije, uključuje i službene programe poput Kontroverznog Doxa, Stanja stvari, Happy Doxa, Glazbenog globusa, Teen Doxa, Biografskog Doxa i Majstora Doxa.

Najatraktivniji će biti ovaj potonji u kojem će publika moći uživati u filmovima istinskih majstora dokumentaristike. Program predvode ugledne i priznate redateljice, Britanke Kim Longinotto i Lucy Walker te češka predstavnica Helena Treštikova, koja će se publici predstaviti s najnovijim filmom 'Vojta Lavička: Usponi i padovi, čija je glavna tematika težak život istoimenog romskog glazbenika i aktivista, koji se bavi problemima Roma u Češkoj

Više puta nagrađivana Longinotto donosi emotivnu priču o hrabroj muslimanki Salmi iz jednog indijskog sela, koju roditelji s 13 godina zatvaraju pod ključ i zabranjuju joj školovanje. Spas je pronašla u pisanju pjesama i postala je poznata pjesnikinja.

Walker je u tom uglednom ženskom društvu možda i najpoznatija s dvije nominacije za Oscar i brojnim nagradama sa svjetskih filmskih festivala. Najmanje 20-ak do sada je osvojio njezin novi dokumentarac 'Trenutak udara', o najtežim trenucima u životu snowboardera Kevin Pearcea, koji je na treningu uoči Olimpijskih igara teško ozlijedio mozak i pao u komu te njegovom mukotrpnom povratku na staze.

To nije sve

Ljubitelje sporta mogla bi zanimati i priča o Lanceu Armstrongu, bivšem kontroverznom američkom biciklistu na čije se sportske uspjehe bacila velika sjena nakon što je otkriveno da je svih rekordnih sedam pobjeda na najprestižnijem svjetskom biciklističkom natjecanju Tour de Franceu ostvario pod dopingom. U bogatoj karijeri pobijedio je rak i vratio se utrkama, bio uzor i nadahnuće mnogima, no šokantno otkriće i priznanje o uporabi dopinga, razočaralo je sportski svijet. Kako je tekao njegov uspon i pad u sjajnom dokumentarcu pod nazivom 'Armstrongova laž', prikazao je američki redatelj Alex Gibney.

Britanac Nick Broomfield u filmu 'Moj britanski posao' predstavlja problematiku ilegalne prostitucije i trgovanja ljudima u Velikoj Britaniji, a u nešto drugačijem ozračju, kineski redatelj Wang Bing s dokumentarcem 'Dok nas ludilo ne rastavi', donosi priču o ljudima iz umobolnice, koji nemaju kontakt sa svijetom.

Što dalje?

U nekoliko crta izdvojili smo najznačajnije dokumentarne priče koje ćete moći pogledati u Zagrebu. Popis ovdje ne prestaje jer će se u tjedan dana održavanja na ZagrebDoxu prikazati više od 150 filmova! Američki 'Blood Brother', njemački 'Song from the Forest', talijanski 'Sacro Gra', samo su neki od probranih naslova koji vas očekuju. Više o ostalim filmovima i autorima po određenim kategorijama potražite na službenim stranicama festivala i odaberite nešto po svom ukusu.

Obzirom da ovakve vrste filmova nemate često prilike viđati na kino platnima, ZagrebDox je sjajna prilika da se uvjerite u kvalitetu nešto drugačije filmske forme i žanra, koji je poseban jer se bavi stvarnim događanjima i pričama iz svakodnevnog života. Stoga, budite i vi dio velikog kulturnog događanja koje već devet godina obrazuje Zagrepčane i njihove goste i turiste. Dosadašnje impresivne brojke govore o oko 200.000 gledatelja i više od 1500 prikazanih filmova, što hrvatsku metropolu svrstava u elitno društvo gradova s uspješnim festivalima dokumentarnog filma.