Monday, January 20, 2014

'Noć muzeja' – zavirite u bogatu kulturnu baštinu Zagreba

Posljednji petak u mjesecu siječnju već je tradicionalno rezerviran za popularnu kulturno-turističku manifestaciju - 'Noć muzeja', u kojoj sudjeluju muzeji diljem Hrvatske. Ove godine njih 180 iz 80-ak hrvatskih gradova, među kojima je i Zagreb. To je samo još jedan od razloga zbog kojih vrijedi posjetiti hrvatsku metropolu, potražiti smještaj u Zagrebu i oduševiti se sa svime što Zagreb nudi. Brojne znamenitosti, spomenici, turističke atrakcije, anegdote i zanimljivosti iz bogate prošlosti grada, na vrhu su piramide, a tu se ubraja i kultura.

Ne kaže se bez razloga da zagrebački muzeji čuvaju povijesno blago grada, a želite li ga upoznati, 31. siječnja, datum je kojeg morate zaokružiti na kalendaru. Muzeji, galerije i ostale kulturne ustanove otvaraju svoja vrata do kasnih večernjih sati, od 18 do 22, a neki čak i do 1 sat iza ponoći, a uz bogati program, zanimljive obilaske izložbenih eksponata i postava, stručnih vodstva, predavanja, promocija, prigodna događanja i programe, posebnost je što se ne naplaćuju ulaznice. Produljeno radno vrijeme i slobodan ulaz, najbolja su pozivnica za jedinstvenu kulturnu atrakciju u Zagrebu i prilika da uživate u atraktivnom i neuobičajenom večernjem obilasku muzeja.


Uspješan projekt pokrenut 2005. godine

Cijela priča oko približavanja i promocije muzeja kao ustanova znanja, čuvara raznolikosti kulturne baštine i korisno provedenog slobodnog vremena, krenula je 2005. godine sa šest zagrebačkih muzeja, a do danas je, u devet godina uspješnog održavanja, postala nezaobilazna manifestacija, od 2007. i nacionalna sa stalnim porastom posjetitelja, ustanova i gradova koji se priključuju. Brojke su prošle godine bile rekordne. Kulturne institucije od Vukovara do Zagreba obišlo je više od 300.000 posjetitelja, uključilo se 100 gradova s 200 muzeja i ukupno 129 izložbi, 40 predavanja, 57 stručnih vodstava kroz postave, 40 projekcija, 9 predstava, 41 radionica, 67 glazbenih programa, dvije modne revije, literarne večeri, perfomanse…
Ove godine, organizator, Hrvatsko muzejsko društvo, najavljuje jednako bogat program i očekuje bolju posjećenost, oko 320.000 posjetitelja, a čak 727 najavljenih događanja, trebalo bi ispuniti očekivanja ljubitelja umjetnosti i onih koji će to tek postati, a posjet 'Noći muzeja' potaknuti na daljnje istraživanje tajni, blaga i vrijednih izložaka koje brižno čuvaju muzeji u Zagrebu.

Zagreb se uključuje s 35 ustanova

U ovogodišnjoj manifestaciji, hrvatska metropola sudjeluje s, među ostalim, Arheološkim, Etnografskim, Povijesnim, Prirodoslovnim, Lovačkim, Školskim, Tehničkim i Tiflološkim muzejom, onim automobila Ferdinand Budicki i grada Zagreba, Muzejom za umjetnost i obrt, Strossmayerovom galerijom, Galerijom Klovićevi dvori, Gliptotekom HAZU, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, onim naivne umjetnosti, Umjetničkim paviljonom…
Ako ste u nedoumici gdje sve otići i što iz bogate ponude izabrati, posjetite internetsku stranicu ove manifestacije, a kao neke od zanimljivijih programa možemo izdvojiti onaj u Tiflološkom muzeju u Draškovićevoj ulici, koji priprema stand up performanse gostiju iz Studija Smijeha, a poseban dio programa posvećen je osvještavanju problema LGBT zajednice u Hrvatskoj te se tako može razgledati izložba 'Mi nismo nevidljivi', kao i stalni postav.

Znate li kako se proizvodi pivo?

Želite li uživo vidjeti kako se proizvodi pivo, kušati je, uz slasne pivske zalogaje, posjetite Muzej Zagrebačke pivovare u Ilici 222. Štovatelji košarkaškog 'Mozarta', tragično stradalog Dražena Petrovića, njegovog života i blistave karijere mogu se prisjetiti u istoimenom Muzejsko-memorijalnom centru na Trgu Dražena Petrovića 3, gdje će biti prikazan i prigodni film o legendi hrvatske košarke.
Noć muzeja možda je prilika i da ako još niste, razgledate Memorijalni stan poznate hrvatske novinarke i naše najpoznatije književnice burnog života Marije Jurić Zagorke ili pak radionicu narodnih nošnji, Lovački muzej koji će vam približiti lovačke običaje i tradiciju.
Velik broj spomenutih muzeja i galerija nalazi se ili u samom središtu grada, ili su vrlo blizu jedni drugima, pa će vam posjet ovoj poznatoj manifestaciji ujedno biti i ugodna šetnja zagrebačkim ulicama.