Wednesday, January 8, 2014

Svjetska teniska elita uskoro u Zagrebu

Zagreb je već tradicionalno početkom godine u znaku sporta i različitih sportskih događanja zbog kojih zaljubljenici u sport, ali i ostali turisti, rado dolaze u hrvatsku metropolu i rezerviraju smještaj u Zagrebu. Na samom startu siječnja, netom nakon božićnih blagdana i Nove godine, ako vremenski uvjeti dozvole, najbolje skijašice i skijašice svijeta na poznatoj zagrebačkoj gori – Sljemenu, voze slalom. Ove godine, zbog nedostatka snijega i neuobičajeno toplog vremena, utrke nisu održane i nažalost, nismo dobili novog sljemenskog kralja i kraljicu…

Ali zato su Zagrepčani i njihovi gosti mogli uživati u hokejaškim spektaklima i utakmicama Medveščaka u KHL ligi, drugoj najjačoj ligi svijeta i atraktivnim protivnicima, kojih neće nedostajati niti krajem siječnja, kada se nastavlja ledena groznica - popularni Arena Ice Fever. Za mali predah od zimskih sportova pobrinuo se tradicionalni teniski turnir Zagreb Indoors, koji je početkom veljače, pravi magnet za mnogobrojnu publiku, koja u devet dana održavanja, ima prilike uživati u vrhunskim mečevima zvučnih teniskih imena.


Deveto izdanje privuklo brojne zvijezde

Organizatori su krajem prosinca ponosno objavili kako će na ovogodišnjem, ukupno devetom izdanju, nastupiti kanadski tenisač crnogorskog podrijetla Miloš Raonić, njemački predstavnici Tomislav Haas, Philip Kohlschreiber i Florian Mayer, bivši pobjednik Rus Mihail Južni, bugarska zvijezda Grigor Dimitrov, Austrijanac Jurgen Melzer, Španjolac Feliciano Lopez, srpski igrač Janko Tipsarević, Čeh Radek Štepanek… Kada se zavidnoj listi igrača iz samog vrha svjetskog tenisa dodaju i najbolji hrvatski tenisači, predvođeni braniteljem naslova Marinom Čilićem, bivšim pobjednikom Ivanom Dodigom, Ivom Karlovićem, najboljim juniorom svijeta Bornom Ćorićem, možda i pokoje iznenađenje iz kvalifikacija, s pravom se može govoriti o najjačem i najkvalitetnijem turniru do sada.

Zavirimo malo u prošlost

Zagreb Indoors ima tradiciju koja se ne vezuje samo uz proteklih osam godina. Priča o dvoranskom teniskom turniru u Zagrebu krenula je mnogo ranije. 1996. godine održano je prvo izdanje. Slavio je danas umirovljeni tenisač, a sada trener, Goran Ivanišević. Godinu kasnije, pobjednik je bio isti, a nakon toga je uslijedila stanka. Devet godina čekalo se na nova dvoranska  teniska uzbuđenja u hrvatskoj metropoli i mnogi će reći, čekanje se isplatilo.

Od 2006. godine ovaj turnir postao je sinonim za zagrebački i hrvatski sport te veliki promotor Zagreba i Hrvatske u svijetu. Slika uzbudljivih okršaja na terenu, uglednih gostiju na tribinama, veselih navijača i zaljubljenika u ovaj sport, šalje se u više od 60 milijuna domova diljem svijeta, na čak pet kontinenata. Prema nekim procjenama, radi se o više od 200 milijuna gledatelja…

Atraktivan popratni program

To i ne čudi, obzirom da je Zagreb Indoors od 2009. godine u društvu ATP 250 serije turnira, što znači da pobjednik, osim pozamašne novčane svote, osvaja i 250 vrijednih bodova u utrci za poredak na svjetskoj rang ljestvici. Jedini je dvoranski ATP turnir u Hrvatskoj, koji je poznat i po svom bogatom popratnom i zabavnom programu, zbog kojeg privlači velik broj posjetitelja, svih dobi i generacija. Samo neka od dodatnih događanja u sklopu turnira su popularni 'Kid's day' kada mališani mogu isprobavati svoje tenisko umijeće s proslavljenim tenisačima, upoznati teniske zvijezde, dobiti autograme i naučiti ponešto o ovom sportu. Pripadnice ljepšeg spola već tradicionalno mogu na određeni dan ući besplatno, a zahvaljujući pristupačnim cijenama ulaznica i vrhunskom tenisu, kako u pojedinačnoj konkurenciji, tako i u igri parova koja se nudi, Zagreb Indoors i ove će godine biti središnje mjesto u hrvatskoj metropoli. Stoga, od 1. do 9. veljače svratite u Dom sportova i uživajte u jedinstvenom teniskom spektaklu u Zagrebu.