Thursday, January 23, 2014

Upoznajte život i rad Nikole Tesle - genija i inovatora

Turisti se, kada planiraju svoj boravak i smještaj u Zagrebu, rado informiraju o hrvatskoj metropoli, njezinim posebnostima, ljepotama, znamenitostima, spomenicima, žele znati što posjetiti, koje ulice, muzeje, kazališta i trgove, raspituju se kakvi su hoteli u Zagrebu, u koje restorane i kafiće treba izaći i gdje doživjeti pravu atmosferu Zagreba i osjetiti kako žive Zagrepčani.

Osim toga, zanimaju ih i znamenite ličnosti iz hrvatske povijesti. Jedna, koja privlači posebnu pažnju slovi kao genijalac i čovjek, koji je bio izvan svog vremena i prostora, poznati je hrvatski znanstvenik i inovator Nikola Tesla. Smatra se jednim od najvećih svjetskih izumitelja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, koji je svijet i društvo zadužio s gotovo 1000 genijalnih patenata. Iako su mnogi od njih još do danas ostali neshvaćeni i neostvarivi, neki mu čak i nisu priznati ili su mu ukradeni, bez većine bi današnji život bio nezamisliv.


Genijalac svjetske slave

Radi se o izumima na području elektrotehnike i radiotehnike zahvaljujući kojima danas imamo električnu energiju, radio, televiziju, internet, rendgen, daljinske upravljače, sonde koje istražuju planete i cijeli Sunčev sustav...Osmislio je elektro-magnetski motor, koji je bio baza za strojeve na izmjeničnu struju, a upravo se izmjenična struja, uz radiokomunikaciju izdvaja kao jedno od njegovih najvećih ostvarenja.

Nije stao samo na tome. Marljivim istraživanjima dao je svoj velik obol u značajnim otkrićima u fizici, poput rendgenskih zraka, elektrona, akceleratora čestica, a u svoje doba već je u glavi imao jasnu ideju brojnih tehničkih izuma 20. stoljeća, poput televizora, radara, sustava komunikacije i slično. S pravom se zbog toga često zna reći da je na neki način, izmislio našu današnju civilizaciju.

Obzirom da je bio korak, pa i više od toga ispred svog vremena, mnoge kolege nisu se ustručavale ukrasti njegove ideje. Tako se Guglielmu Marconiju pripisuje izum radija, obzirom da je prvi uspio emitirati preko Atlantika, iako je Tesla već ranije radio na istraživanju mogućnosti bežičnog komuniciranja i prijenosa glasa. Wilhelm Conrad Röntgen je pak za X-zrake dobio Nobelovu nagradu, iako ih je Tesla proizveo djelovanjem električnog polja visoke frekvencije. "Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje", tako je znao reći ovaj vrsni matematičar, elektrotehničar, pjesnik, zaljubljenik u biljar i plivanje.

Veza s Hrvatskom i Zagrebom

Pitate li se otkuda takav nevjerojatni znanstvenik dolazi i zbog čega ima posebno mjesto i u Zagrebu, bit će dovoljno reći da gotovo da nema grada na svijetu, koji nema neku uspomenu na njega. Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Zapravo je svaki električni stup svojevrsni spomenik ovom slavnom velikanu znanosti i tehnike rođenom 1856. godine u Smiljanu kod Gospića.

Ostavio je traga i u Zagrebu. U hrvatskoj metropoli je 1889. i 1892. godine, tumačio primjenu električne energije, predložio je gradnju elektrane na Korani kako bi Zagreb dobio električnu rasvjetu, a među ostalim, dao je ideju o električnim tramvajima. Zagreb mu se odužio spomenikom na uglu Masarkyove i Preradovićeve ulice, ali i posebnim mjestom u Tehničkom muzeju u Savskoj ulici 18. Tamo se, od otvaranja muzeja 1963. godine nalazio poseban odjel Transformacije energije u kojem su se izvodili pokusi s njegovim transformatorom.

1976., povodom obilježavanja 120. godišnjice Teslina rođenja, u muzeju je otvoren kabinet njegovih izuma. Na površini od 260 četvornih metara još i danas se izvode Teslini pokusi, prema njegovim originalnim nacrtima i metodama, a može se saznati sve o životu i radu ovog velikog znanstvenika, njegovom djetinstvu, školovanju, boravku u Americi u koju je otišao 1884. godine te priznanjima kojima je nagrađen.

Dani posvećeni upravo njemu

U čast izvanrednom geniju, koji je prema nekim podacima, jedan od pet najtraženijih znanstvenika na internetu, čijim imenom je nazvana jedinica za magnetsku indukciju magnetskog toka, Tehnički muzej do 30. siječnja organizira Dane Nikole Tesle. Pripremljena su posebna predavanja o njegovom životu i dostignućima, jedinstvenom transformatoru, a i otvorit će se natječaj za dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – 'Genij za budućnost', koja se uručuje u srpnju, baš na njegov rođendan. Zanima li vas kako je živio hrvatski genijalac, Tehnički muzej u Zagrebu neka bude jedna od vaših stanica prilikom posjeta hrvatskoj metropoli.