Wednesday, December 4, 2013

Posjetite zagrebački neboder - poznati dom košarke i hrvatskih legendi

Turisti koji se odluče na dolazak u glavni hrvatski grad, odaberu neki hotel u Zagrebu, osiguraju vrhunski smještaj u Zagrebu i u njemu provedu nezaboravan odmor ili dođu na poslovni put, mogla bi iznenaditi činjenica da Zagreb nije samo kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte, mjesto za najbolje shoppinge, provode i zabave, nego i centar sporta.

Odavnina je poznata velika ljubav Zagrepčana prema sportu. Mnogi su sportaši i klubovi najljepši promotori Zagreba i Hrvatske u svijetu, a redovna organizacija različitih sportskih priredbi i natjecanja, poput, najstarijeg klizačkog natjecanja na svijetu 'Zlatne piruete' svakog prosinca, već 46 godina, plivačkog nadmetanja 'Zlatni medvjed', poznatog altetskog mitinga 'Hanžek', teniskog turnira 'Zagreb Indoors', skijaških utrka Svjetskog kupa 'Snježna kraljica', malonogometnog turnira 'Kutija šibica', ali i onih koji će se najviše pamtiti, poput 'Univerzijade', 'Vojnih igara', Svjetskog rukometnog prvenstva, Europskog prvenstva u vaterpolu, hrvatsku metropolu svrstava u društvo uglednih sportskih prijestolnica.


Izdvajaju se i klubovi

Osim brojnih natjecanja i velebnih dvorana u kojima su se ispisivale najljepše stranice hrvatske sportske povijesti, najbolju moguću razglednicu iz Zagreba šalju i njezini klubovi, koji su nekada i danas, u vrhu svjetskog i europskog sporta. Spomenut ćemo samo neke - hokejaški klub Medveščak, rukometni klub Zagreb, nogometne klubove Dinamo, Zagreb i Lokomotivu, vaterpoliste Mladosti i Medveščaka, veslačke, atletske i ostale klubove, poput košarkaških - Cibone, Zagreba, Cedevite...

Posjetite li Zagreb, svakako nemojte propustiti pogledati barem neku od njihovih utakmica. Nećete se razočarati, a bit će vam jasnije kakva je to povezanost Zagrepčana i sporta. Jedan klub i kompleks oko njega, mogao bi vam se posebno svidjeti. Poznavatelji sporta znat će o kome se radi spomenemo li ime 'Sloboda', nadimak 'Vukovi', navijačku skupinu 'Smogovci' ili popularni uzvik 'heja-heja Cibosi'. Riječ je naravno, o muškom košarkaškom klubu Cibona, koji svoje sjedište ima u jednom od najpoznatijih zagrebačkih nebodera - Ciboninom tornju.

Sportsko-poslovni centar

Nađete li se na križanju Savske i Kranjčevićeve ulice, na trgu Dražena Petrovića, pogled usmjerite prema gore. Zabljesnut će vas ukupno 105 metara visoka građevina s 25 katova. Treći je neboder po visini u Hrvatskoj, izgrađen 1987. godine, impresivne fasade od tamnog čelika, reflektivnog stakla i crnog granita te se s njega pruža jedinstven pogled na cijeli grad. Doživljaj je još ljepši noću, a svjetlost koja izbija iz poslovnih prostora koji se u njemu nalaze, Zagrebu daje jednu od najljepših i najreprezentativnijih zgrada.
U prizemlju se nalazi dom košarci, igračima Cibone, ali dvorana nazvana prema najvećem hrvatskom košarkašu svih vremena, Draženu Petrovića, često služi i za održavanje koncerata te različitih kulturnih i zabavnih manifestacija. Podnožje tornja rezervirano je za muzej, u kojem su sačuvane sve uspomene na tragično preminulog Dražena, njegov život i karijeru, koju je dijelom, od 1984. do 1988. godine, proveo upravo u Ciboni, koja se izdvaja kao najistaknutiji hrvatski sportski kolektiv u svijetu.

Toranj znan i kao 'Mirkova cigara'

Po njemu je ovaj zagrebački neboder i dobio ime, a uz njega se veže i jedna zanimljivost. Čujete li da se spominje u kontekstu 'Mirkove cigare', znajte da je to prema legendarnom košarkaškom treneru, Mirku Novoselu. On je zaslužan za planetarne uspjehe Cibone. Tri je puta s njom osvajao naslov prvaka Jugoslavije, proglašen je najboljim europskim košarkaškim trenerom... Želite li saznati još i više, otkriti zanimljivu priču koja se veže uz popularne 'Vukove' i 'Cibose', jedna od najviših zgrada u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, čeka na vas. Ne možete je promašiti.