Friday, December 20, 2013

Plinska rasvjeta - turistička atrakcija na Gornjem gradu

Nakon što među bogatom ponudom odaberete odgovarajući hotel u Zagrebu i pronađete idealan smještaj u Zagrebu, uputite se u šetnju gradom. Jedna, istinskog romantičnog i povijesnog ugođaja čeka vas na gornjogradskim ulicama, u kojima ćete znatiželjno istraživati sve povijesne znamenitosti i spomenike te značajne državne institucije. 

Oduševit će vas barokna palača Hrvatske vlade u Banskim dvorima, velebni Markov trg i crkva Svetog Marka jedinstvenog šarenog krova, smjena počasne straže Kravat pukovnije, Katarinin trg, Kula Lotrščak i gradska palača Dverce. Bez daha će vas ostaviti prekrasan pogled na cijeli grad sa živopisnog Strossmayerovog šetališta, a ne propustite obratiti pažnju i na još jednu zanimljivost - gradske svjetiljke.
Malo je onih koji znaju da se Zagreb nalazi u uglednom društvu sa samo još dva europska grada, koji imaju plinsku javnu rasvjetu na svojim ulicama. Kako bi se osvježilo sjećanje, proteklih je dana svečano obilježeno čak 150 godina uvođenja ovakve jedinstvene rasvjete u hrvatsku metropolu.


Neprocjenjivo povijesno gradsko blago

Prva plinska svjetiljka zagrebačke ulice osvijetlila je 31. listopada davne 1863. godine. „Zagreb danas slavi veliki napredak u svom gradskom životu“, tako je opisan ovaj značajan dan u povijesti grada i početak modernizacije njegove infrastrukture. Građani su bili oduševljeni.
U središtu Donjeg i Gornjeg grada zasjale su ukupno 364 svjetiljke, a danas ih je u funkciji 214. Nalaze se na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini. Ne možete ih promašiti. Rustikalni fenjeri na konzolama i stupovima od lijevanog željeza, izdvajaju se iz bogate arhitekture. Vrlo su popularna turistička atrakcija tako da se turisti rado zaustavljaju podno njih i proučavaju kako izgleda vrijedno bogatstvo grada, najbolji predstavnik starog duha i tradicije Zagreba.

Prve lanterne još u 17. stoljeću

Zagrebemo li malo dublje u povijest, pronaći ćemo podatak kako su se prve javne svjetiljke u Zagrebu pojavile u 17. stoljeću iznad ulaznih vrata Gradske vijećnice na Griču. Gornji grad tako se već 1750. godine mogao pohvaliti prvom javnom rasvjetom, koju je činilo 7 uljanica. Ubrzo se broj dvostruko povećao, a nalazile su se na drvenim stupovima. Radile su na ulje, a otkrićem petroleja, 1858. godine u Zagreb stiže petrolejska rasvjeta.
Gradske ulice i trgove osvjetljavale su 244 petrolejske svjetiljke, koje su se morale ručno paliti. Za to su bili zaduženi posebni 'nažigači'. S kožnim pregačama, čizmama i crnom kapom te ljestvama na ramenima i lampašima u ruci, imali su vrlo važnu zadaću. Svake su večeri hodali od stupa do stupa, marljivo obilazili i palili ulične svjetiljke.

Modernizacija plinskom rasvjetom

Tradicija se nastavila i upotrebom plina, koji se još i danas koristi. Iako je izum električne energije i žarulje počeo konkurirati plinskim svjetiljkama, one nisu zaboravljene. Čak štoviše, usavršene su automatskim 'nažigačima', a 1899. godine uvedeno je i paljenje na daljinu.
U Zagrebu je do danas obnovljen veći dio tih starih plinskih lanterni. Njih 214 radi poput švicarskog sata, čime su sačuvane autentične vrijednosti grada. Zagreb ih ponosno pokazuje svojim turistima i gostima, kao simbol povijesti, kulture i tradicije hrvatske metropole, stoga ih niti vi nemojte propustiti razgledati i obići. Uz pokoju pahulju snijega, zadivit će vas poseban ugođaj zimske večeri u Zagrebu.