Monday, November 4, 2013

Štefica i Miškec: Posjetite zanimljiv prolaz koji čuva zagrebačke priče iz prošlosti

Kada izaberete smještaj u Zagrebu, ostaje vam prepustiti se čarima otkrivanja ljepota i znamenitosti hrvatske metropole. Posebice bi vas mogle oduševiti i nasmijati neobične zagrebačke priče i legende, koje gotovo da izviru u svakoj ulici, na trgu ili spomeniku.

Jedna takva predaja je od Šteficu i Miškecu. Šarmantna ljepotica kovrčave kose, zelenih očiju, gotovo savršenih proporcija bila je prva Miss Europe. Mlada ljepotica i glavno poznato lice Jugoslavije, pod umjetničkim imenom Steffie Vida, imala je nekoliko glumačkih uloga, a ostala je upamćena po tome što je svojom, tada opisanom, bezvremenskom ljepotom, slamala nebrojena srca.


Nitko nije mogao odoljeti lijepoj Zagrepčanki

Udavši se za bogatog Nijemca, mnogi su muškarci ostali razočarani. Ne i samo to. Priča o poznatoj Štefici Vidačić kaže kako je ugledni gospodin Josip Tiljak iz Vlaške ulice zbog nje počinio samoubojstvo, a najpoznatija je ona o zagrebačkom mladiću Miškecu. Pravog imena Mihael Erdec, prije Drugog svjetskog rata bio je akrobat u cirkusu, ali je doživio nesreću i završio na ulici. Smjestio se u trošnom prostoru u kotlovnici pokraj Balkan prolaza oko današnjeg kina Europa u Varšavskoj ulici u središtu Zagreba. Radio je kao pomoćni majstor, svirao harmoniku i bio preko ušiju zaljubljen u prelijepu Šteficu, čiju je sliku držao iznad ležaja.
Nakon što se Štefica udala, shrvala ga je nesretna i neuzvraćena ljubav i svima je govorio o njoj. Svi su znali najpoznatijeg zagrebačkog prosjaka, velikog srca, koji je uvijek boravio na istom mjestu, s harmonikom i toplim širokim osmjehom. Obzirom da je bio njegov najvjerniji stanovnik i gradska legenda, po njemu je prolaz dobio ime te je od devedesetih godina poznat kao Miškecov.

Skraćuje put do Cvjetnog

Njime se najbrže dolazi od Masarykove do Varšavske ulice na Cvjetnom trgu u samom srcu grada, a malo je onih koji ne ostanu očarani pravim, svojevrsnim pariškim duhom koji se širi dok prolazite malom simpatičnom uličicom. Iznenadit će vas balkoni od kovanog željeza prepuni cvijećem i visećim biljkama, drevni izlozi i arhitektura kao dokaz sačuvanog minulog vremena, stari urar, trgovine s unikatnim nakitom, odjećom i antikvitetima, prvi butik, nekoliko malih ljupkih kafića u kojima možete osjetiti pravu zagrebačku atmosferu i čuti još možda pokoju zanimljivost i priču iz bogate povijesti hrvatske metropole. Stariji Zagrepčani zasigurno će se sjetiti još pokoje zanimljivosti o Miškecovom prolazu, koji je poznat i kao Balkan prolaz, prema tadašnjem kinu, ali i kao Prolaz sestara Baković, u spomen na sestre Baković, heroine i žrtve kvislinške vlasti u Drugom svjetskom ratu.

Spomen i na dvije mlade antifašistkinje

Nekoliko mu se puta vraćalo ime na poznate sestre, Rajku i Zdenku, koje su ubijene 1941. godine, u borbi protiv fašizma. Stanovale su u obližnjoj Gundulićevoj ulici i radile u kiosku nedaleko od prolaza. Mučene su i ubijene u 21., odnosno 24. godini života i simbol su borbe za ljudske slobode. Njima u čast, u živopisnom prolazu u središtu Zagreba nalazi se i prigodna spomen-ploča i njihove statue, pa zastanite malo i pokraj njih dok šetate ovim zanimljivim prolazom koji čuva još mnoge tajne starog Zagreba...