Friday, October 25, 2013

Crtani romani stižu u Zagreb

Hoteli u Zagrebu i zagrebačke ulice sljedećih će dana vrvjeti mnogobrojnim posjetiteljima. Pitate se zašto? Odgovor koji će razveseliti sve ljubitelje stripa i one koji bi to tek mogli postati je strip događaj godine, 16. Međunarodni festival stripa – 'Crtani Romani Šou', koji se od 25. do 27. listopada održava u Tvornici kulture u Zagrebu.

Popularna 'deveta umjetnost', jedinstvena forma umjetnosti na papiru, koja se razvila pojavom masovnih medija, sve je samo ne obična. Prvotno je shvaćena kao zabava, a ubrzo i kao novi medij, jedan od najdinamičnijih i kao jedinstven spoj pisanog izričaja i slika u pokretu s elementima filma. Oni se očituju u kratkim kadrovima, koji predstavljaju priču, bez zvuka i mogućnosti pokreta. Zbog toga je strip poseban.

Ključna je mašta crtača

Crtači i autori imaju tešku zadaću ograničenim sredstvima, tek likovnim i grafičkim majstorijama i sažetim pisanim riječima, poredanih logičnim slijedom u smislenu i zanimljivu cjelinu, vizualno zainteresirati čitatelja i odvući ga u jedan drugačiji i uzbudljivi svijet. Ne onaj kakav nude film, kazalište i knjige, već nešto osobitiji. Onakav kakav se stvarao još početkom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama u svojim začecima.


Prema dostupnim informacijama, počeo se pojavljivati u dnevnim novinama, a ubrzo i zasebno. Tvrdog ili mekog uveza, na velikim i manjim stranicama, raznih formata i kvaliteta papira, preplavio je kioske, knjižare, knjižnice i čitaonice, specijalizirane internetske stranice s mjesečnim, magazinskim i periodičnim izdanjima.

Hrabri superjunaci

Žanrovi su, poput filma i knjige, doista raznovrsni, od znanstvene fantastike, pustolovnih, horor, akcijskih, komičnih, do onih posvećenih superjunacima. Mnogi stripovi oduševljaju svojim izmišljenim herojima, posebno stvorenima u autorovom svijetu mašte. Samo neki od najpoznatijih su Dylan Dog, Zagor, Alan Ford... Lista je podulja, a znanje o stripovima, njihovim junacima, legendarnim autorima i popularnim izdavačkim serijama, možete dodatno obogatiti na zagrebačkom sajmu stripova, najdugovječnijem i najvećem regionalnom festivalu takve vrste na ovim prostorima.

Tijekom tri dana održavanja, Tvornica kulture u Šubićevoj ulici broj 2, bit će isključivo u znaku stripa, tematskih izložbi, predstavljanja novih publikacija, tribina, promocija, radionica, škola crtanja za djecu, gostovanja cijenjenih domaćih i međunarodnih autora, razgovora, a kao i godinama do sada, dat će sveobuhvatan pregled produkcije stripa tijekom ove godine.

Zagreb diše sa stripom

Osim u Tvornici, dio programa rezerviran je i za Talijanski institut za kulturu gdje se može razgledati izložba originalnih radova legende svjetskog stripa, Vittoria Giardina. Festival mogu posjetiti i vaši najmlađi. Za njih su pripremljene posebne radionice, dodijelit će se nagrada za najbolji dječji strip, a večeri su popraćene glazbeno-zabavnim programom.

Svaki posjetitelj uživat će u dašku drugačije vrste umjetnosti, a Zagreb će na tri dana postati pravi dom svih stripoljubaca te onih znatiželjnika, koji će se uputiti u otkrivanje čari ove, kako se ističe, najbrže rastuće kulturne industrije u Njemačkoj, ali i mnogim drugim zemljama diljem svijeta.