Wednesday, November 6, 2013

Vic o plavuši: stereotipi u kojima živimo

Turisti koji do svibnja planiraju posjetiti Zagreb i rezerviraju smještaj u Zagrebu, svakako bi se trebali uputiti do Etnografskog muzeja u samom središtu Zagreba, na Trgu Mažuranića broj 14. Zašto? Tamo ih čeka zanimljiva izložba posvećena stereotipima, s kojima se svakodnevno susrećemo. 
Samo neki od njih su da je primjerice, ženama mjesto u kuhinji, da voze lošije od muškaraca, više su osjećajnije, više žele djecu i brak, da su ljepše žene manje pametnije, da su pivo i nogomet rezervirani isključivo za muškarce, koji su opsjednuti sportom i automobilima, a zasigurno su najpoznatiji o ženama koje imaju plavu kosu te se na njihov račun zbijaju šale i vicevi. Po tome je i izložba dobila ime:  'Vic o plavuši: stereotipi u kojima živimo'.

Zaboravite na viceve o plavušama

Ali izložba nije posvećena isključivo od milja zvanim plavušama i na njoj se nećete nasmijati nekim humorističnim vicevima poput: "Zašto se plavuša posipa čilijem? Jer se pravi ljuta" ili "Zašto drži novce na štednjaku? Jer štedi", nego naučiti ponešto o ovim, mentalnim slikama, koje često mogu biti iskrivljene. Psihologijska terminologija kaže da su stereotipi pojednostavljeno mišljenje, koncepcija ili vjerovanje da neka osoba ili grupa posjeduje specifične osobine koje je određuju. Najčešće su spolne, pa se tako neke karakteristike poput dominacije, veće aktivnosti i bezosjećajnosti izdvajaju za muškarce, a pasivnost i nježnost za žene, pa ne čudi što se poslovi dijele na muško-ženske, kao i aktivnosti, sportovi, svakodnevne navike, obveze i slično.


Stereotipi se moraju suzbijati

Da to ne mora nužno biti tako, mogla bi vas poučiti ova neobična multimedijalna i interaktivna izložba, koju možete razgledati sve do svibnja iduće godine. Autorica Irena Kolbas marljivo je radila posljednje dvije i pol godine kako bi što bolje približila priču o sterotipima i njihovom shvaćanju kao sveprisutnog univerzalnog i kulturološkog fenomena.
Naglasak je da se oni mogu spriječiti znanjem, odgojem i upoznavanjem određene skupine, čime slabi stereotipna slika o njima. Na izložbi se tako mogu vidjeti predmeti i izlošci, panoi, video, tekstovi, kojima se ukazuje na stereotipe današnjeg, ali i prošlog vremena, koji prate čovjeka od njegova postanka.
Potvrda tome stari su zidnjaci, odnosno, zidne izvezene slike, koje svjedoče o svakodnevnom životu i nekadašnjim običajima, a ukrašavali su zidove radnog prostora domaćica, štednjaka, stola... Na njima su se vezli natpisi, poput "Dobar objed mužu daj, pa će biti kući naj", "Ručak spremam puna sreće, šalit ću se navečer", "Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori". Žene su tako od davnina održavale uvriježene stereotipe o sebi i svojim tradicionalnim ulogama.

I posjetitelji kreiraju postav

One su i danas prisutne u društvu, a kako bi ih se promijenilo, posjetitelji se pozivaju na interakciju. Slobodni su istaknuti stereotipe s kojima se susreću te će se s njihovim materijalima obogatiti izložbeni postav koji će se tako redovno mijenjati i popunjavati. Organizirana su i različita predavanja i radionice na ovu  problematiku, a više ćete moći saznati ako prošećete do Etnografskog muzeja. Otkrit ćete kako drugačije gledati na svijet oko sebe i kako se uspješno boriti protiv predrasuda i stereotipa.