Friday, March 22, 2013

Zagreb i hoteli turistima ponosno ističu najstariju građevinu u Zagrebu

Hoteli u Zagrebu redovito svojim gostima koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, savjetuju što posjetiti u hrvatskoj metropoli. Ističu im značajne građevine i povijesno-kulturne spomenike, a brojni hoteli u Zagrebu ponudit će i svoje usluge u upoznavanju s bogatom baštinom hrvatske metropole. Kao grad s više od milijun stanovnika i s povoljnim zemljopisnim položajem na raskrižju glavnih europskih prometnica, Zagreb se može pohvaliti izuzetnim povijesnim, kulturnim i umjetničkim ljepotama. 

Inače, prvi službeni zapisi o postojanju grada potječu iz davne 1094. godine, kada je osnovana zagrebačka biskupija, a upoznavajući ih s poviješću grada i najznačajnijim događajima, neizostavna lokacija koja se preporuča svim turistima i posjetiteljima je crkva svetog Marka.

Jedan od najstarijih zagrebačkih spomenika

Smještena na Trgu svetog Marka, inače glavnom trgu Gornjega grada, odmah uz zgradu Sabora, glavnog predstavničkog tijela hrvatskih građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, crkvu svetog Marka krasi titula jednog od najstarijih građevnih spomenika grada i simbola Zagreba. Kada se krene u obilazak povijesne zagrebačke jezgre - Gornjeg grada, ne može se zaobići velebno izdanje koje se ističe raznobojnim zvonikom i krovom s grbovima Zagreba i Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Osim toga, ljubitelji povijesti umjetnosti oduševit će se barokno-gotičkim stilom i južnim pročeljem na kojem se nalazi najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj.


Crkva je izgrađena u 13. stoljeću, a u prvoj fazi gradnje korišten je romanički stil iz kojeg su do danas sačuvani prozor u južnom zidu i baza zvonika. Povjesničari ističu kako su u drugoj polovici 14. stoljeća izgrađeni gotički svodovi i svetište, a tada je izrađen još i danas najupečatljiviji dio – gotički južni portal. Radi se o najznačajnijem ostvarenju gotičkog kiparstva i najbogatijem gotičkom portalu u Hrvatskoj, a djelo je jedne od najpoznatijih kiparskih radionica srednjega vijeka Parler iz Praga. Između ostalog, sadrži kipove 12 apostola.

Povijesni grbovi

Osim toga, crkva svetog Marka posebna je i jer na svom sjeverozapadnom zidu ima najstariji zagrebački grb iz 1499. godine, a krov s povijesnim grbovima Hrvatske i grada, koji danas simbolizira neovisnu i slobodnu Hrvatsku, datira još iz 19. stoljeća, kada je zbog požara i potresa, crkva temeljito obnovljena. Restauracija je uslijedila i u prvoj polovici 20. stoljeća. Njezin interijer tada je oslikao jedan od najpoznatijih predstavnika hrvatskog slikarstva Jozo Kljaković, a oltari su ukrašeni djelima kipara Ivana Meštrovića.

Bogata brojnim kamenim i drvenim skulpturama svetaca, crkva svetog Marka nezaobilazna je za brojne turiste koji dođu u hrvatsku metropolu, a duh povijesti tijekom koje su se ispred nje održavali razni sajmovi prema željama hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., osjeća se i danas.

Naime, tijekom mjeseca travnja i svibnja, u njoj se održavaju glazbene večeri nazvane Festivalom svetoga Marka, tijekom kojih posjetitelji mogu uživati u predstavljanju hrvatske glazbene tradicije s europskim i svjetskim izvođačima. Zagrebačkoj glazbenoj publici i gostima nude se koncerti zanimljivog sadržaja uglednih svjetskih glazbenika i ansambala, skladatelja i vokalnih glazbenih formi, niz popratnih događanja koja uključuju tematske sajmove, izložbe i predavanja i podsjećanje na nekadašnju atmosferu Gornjeg grada.