Thursday, October 3, 2013

I hoteli u Zagrebu znaju za popularni sajam

Nakon što pronađete udoban smještaj u Zagrebu, rezervirate neki hotel u Zagrebu, predahnete i odmorite se te osjetite dašak velebne zagrebačke atmosfere, red je da upoznate i malo drugačiju ponudu hrvatske metropole. To nisu muzeji, povijesne institucije, impresivni parkovi, trgovi i ostala arhitektura, skuplture i spomenici bogate kulturne baštine i ostavštine, već nešto zahvaljujući čemu će vam Zagreb još više prirasti srcu.

Zanimaju li vas antikviteti, stare umjetnine, namještaj, uređaji, možda odjeća i obuća, trošne ali vrijedne stare knjige, filmovi, stripovi, tražite li neko prijevozno sredstvo, bicikl, role, motor, auto-dijelove i opremu, unikatan nakit, torbe i slične predmete, nove ili rabljene, onda je, kao što će vas zasigurno uputiti i osoblje hotela u kojem odsjednete, pravo mjesto za vas najpopularnije zagrebačko sajmište - 'Zagrebački buvljak'.


'Od igle do lokomotive'

Za sajam u zagrebačkoj četvrti Dubrava, opravdano se kaže da nudi sve čega se sjetite i štogod poželite, pa ne čudi omiljeni izraz da se na njemu može pronaći sve i svašta, od igle do lokomotive. Svake srijede na otvorenom i zatvorenom prostoru od čak 7.000 četvornih metara, posjetiteljima se nudi pregršt second-hand, ali i novih, dosad neiskorištenih stvari, koje vam mogu poslužiti kao odličan suvenir, poklon najbližima ili prekrasna uspomena koju ćete ponijeti iz Zagreba. Bio to podložak za kavu i čaše s različitim zanimljivim i intrigantnim likovima iz daleke ili bliže povijesti, poput druga Tita, Staljina, Tuđmana, njihove figurice, stare fotografije ili predmeti vezani uz njihove ili živote različitih znamenitih ličnosti, glazbenika, umjetnika i poznatih osoba.

Pažnju bi vam mogle privući i stare rabljene glazbene ploče, antiktni gramofoni koji su već odavno izašli iz upotrebe ali su vjerni stanovnici mnogih domova, kao upečatljiv detalj i modni ukras u dnevnim boravcima. Isto vrijedi i za stare glomazne radijske prijemnike kakvi su se koristili prije nekoliko desetaka godina ili ormare i unikatne komade namještaja, koji odišu pravim starim ruhom i prvi su izbor ljubitelja starina umjetničke i povijesne vrijednosti. To ne mora biti samo vrijedno pokućstvo, već možda i novac, umjetnine te ostali davno zaboravljeni i rijetki predmeti, s kojima se inače nemate prilike često susretati. Buvljak je stoga, idealno mjesto gdje ćete pronaći gotovo sve što vam padne napamet.

Tradicionalno cjenkanje


Osobit je i jer su cijene vrlo pristupačne, kreću se od jedne kune nadalje, a glavno obilježje je da nisu fiksne, nego se, kao i na ostalim sajmovima, uvijek možete cjenkati i dogovoriti popust ili povoljniju cijenu. Za svega nekoliko kuna tako možete nabaviti cipele, hlače, čarape, ribičke štapove, različita pomagala i predmete, a ako vam se pri ruci nađu i neke stvari koje vam više ne trebaju ili nepotrebno stoje u ormaru, onda ih možete i prodati.

Ponuda i potražnja je velika, u koje god doba dana se uputili u Gornju Dubravu, od 8 do 18 sati na adresu u ulici Klin 27. Do najpoznatijeg sajma ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, možete doći i javnim gradskim prijevozom. Do njega će vas dovesti tramvajske linije broj 4 i 11. Čeka vas dobra i živopisna atmosfera, ugodni i topli zagrebački prodavači, a zasigurno ćete pronaći barem nešto posebno i neobično za sebe i svoje najbliže. Upoznajte drugačiji Zagreb i jedan zanimljiv dio svijeta sajmova hrvatske metropole.