Wednesday, July 3, 2013

Hoteli u Zagrebu za odmor u središtu grada izdvajaju parkove

Odluka koji hotel u Zagrebu odabrati za smještaj u Zagrebu često može biti vrlo teška. Zagreb naime, ima velik broj hotela, soba i mogućnosti za privatni smještaj u Zagrebu, pa turisti koji dođu u posjet odnedavno i službeno europskoj metropoli, mogu birati, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazi, kvaliteti smještaja i razini usluge.

I domaćim i stranim gostima preporuča se da rezerviraju onaj hotel u Zagrebu koji će im biti najbliži po mjestu dolaska i koji će se najbolje uklopiti u njihov program obilaska i upoznavanja Zagreba i njegovih znamenitosti ili za obavljanje sastanka, ako se radi o poslovnom posjetu metropoli.

Koristite bicikl ili pješačite

Iako je Zagreb prometno dobro povezan mnogobrojnim tramvajskim i autobusnim linijama, gradskom željeznicom i taksi službom te nije problem doći u bilo koji dio grada, kao i u ostalim metropolama, najveći problem su gužve na glavnim prometnicama prema i van grada, posebice u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, kada većina Zagrepčana ide na posao.


Kolone vozila, kojih je prema nekim procjenama svakodnevno više od 500.000 na zagrebačkim ulicama, česta su slika Zagreba. Kako bi se metež, čekanja u koloni i gužve u javnom gradskom prijevozu zaobišle, turistima se savjetuje da izbjegavaju obilaske u vrijeme najvećih gužvi ili koriste bicikl koji se vrlo povoljno može iznajmiti na nekoliko lokacija u gradu, a brzo i jednostavno mogu stići do željenih odredišta. U obilazak i upoznavanje zagrebačkog srednjovjekovnog šarma i bogatog kulturnog i zabavnog programa također se mogu uputiti i pješice, laganom šetnjom ulicama.

Posjetite parkove

Osim u hotelu u kojem rezeviraju smještaj u Zagrebu, kratki predah nudi im se i u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima, raznim restoranima, snack barovima, ali kao što i hoteli u Zagrebu često svojim gostima preporučuju, i na gradskim klupama i šetalištima. Zagreb se kao rijetko koji grad može pohvaliti mnoštvom zelenila i prirode te parkovima na koje je osobito ponosan. Njih je ukupno 30-ak na ukupnoj površini od oko 400.000 četvornih metara. Gotovo da nema dijela grada i četvrti koja nema barem malo zelene površine, a ona se posebno ističe u središtu Zagreba, što nije čest slučaj kod ostalih europskih metropola.

Već smo ranije isticali jedan od najstarijih parkova Zrinjevac, kao dio kompleksa parkova u središtu Zagreba nazvan Lenucijeva potkova. To je dio Donjeg grada i omiljeno je šetalište Zagrepčana i turista, mirna oaza za odmor koja odiše ljepotom parkova i spomenika, ali i važnim javnim zgradama koje okružuju potkovu. Kada se krene nešto sjevernije od potkove, na dijelu Gornjega grada, svojom ljepotom također se ističe još jedan park, vrlo popularan među građanima i turistima - Ribnjak.

Mjesto okupljanja mladih

Smješten je uz istočne zidine Kaptola i Katedrale na oko 40.000 četvornih metara površine. Naziv je dobio prema zapuštenim umjetnim biskupskim ribnjacima, koji su isušeni i pretvoreni u moderni park s različitim biljkama, vodopadima i skuplturama. I trebao je biti uređen kao park skulptura, ali ta ideja nikada nije u potpunosti zaživjela. Danas se na njemu mogu pronaći samo skulptura Antuna Augustinčića i spomenik hrvatskom pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću. Od 1990. godine nosi naziv Ribnjak i tijekom cijele je godine omiljeno okupljalište mladih.

Za vrijeme ljetnih mjeseci na njemu se održavaju ljetni festivali kulture i zabave, s različitim radionicama, predstavama, koncertima, izložbama, sportskim igrama, koji privlače velik broj turista i građana svih dobi.