Tuesday, January 15, 2013

Zagreb postaje grad poezije

I u ovim hladnim snježnim danima, Zagreb kao grad visokih kulturnih kriterija, ne posustaje u namjeri da zainteresira što veći broj posjetitelja i turista te ih privuče na dolazak, da rezerviraju smještaj u Zagrebu i uživaju u bogatoj i raznovrsnoj ponudi zabave i zanimljivih događanja bez obzira koje dobi bili i kakve interese imali.

Ljubitelji sporta nedavno su uživali u nastupima najboljih svjetskih skijaša i skijašica na najpopularnijoj zagrebačkoj gori Sljemenu, u slalomskim utrkama Svjetskog kupa. Do kraja siječnja, zaljubljenici u hokej na ledu mogu posjetiti najveću sportsku dvoranu u Hrvatskoj, zagrebačku Arenu u kojoj se održava 'Arena Ice Fever', takozvana ledena groznica i hokejski spektakl koji zbog odlične atmosfere, dinamične igre i borbe na ledu, redovito okuplja mnoštvo navijača iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire.



Redovito se traži karta više, a mnogi kupuju i pakete ulaznica za sve utakmice te im je to glavni razlog za dolazak u Zagreb. Hoteli u Zagrebu zbog toga mogu biti vrlo zadovoljni, a pozitivan trend trebao bi se nastaviti i tijekom ostatka siječnja te početka veljače. Naime, hrvatska je metropola domaćin Europskom prvenstvu u umjetničkom klizanju, a osim toga, početkom veljače, na rasporedu je jedini hrvatski dvoranski ATP turnir 'Zagreb Indoors' na kojem će tradicionalno nastupiti najbolji hrvatski i ponajbolji svjetski tenisači.
Zagreb i hoteli spremni su za dolazak većeg broja turista, posebice hoteli u Zagrebu koji i nakon završetka blagdanskog razdoblja tijekom kojih su imali posebne ponude jelovnika i povoljnije cijene noćenja, nastavljaju u istom pravcu te su pripremili obiteljske pakete, izdvojene ponude za odmor i uživanje u wellnessu i opuštanju, ali i za uživanje u kulturnoj ponudi Zagreba.

Ima i poezije

Jedna od zanimljivijih u danima koji slijede je poezija, točnije festival punog naziva 'Zagreb, grad poezije'. Radi se o festivalu kojem je glavni cilj da se poezija više čita, govori i živi, pa će u skladu s time, do 20. siječnja na nekoliko zagrebačkih lokacija 40-ak umjetnika, glumaca, pjesnika i glazbenika, održati niz programa posvećenih upravo poeziji, pomalo zaboravljenoj umjetnosti. Oživljavanje stihova, ritma, govornih figura i rima nastojat će se ostvariti na nekoliko lokacija u gradu, osnovnim i srednjim školama, Vip clubu, cafeu 'U Dvorištu' te gostionici 'Tip-top', koja je bila redovito inspirativan prostor za jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića, u kojem je napisao neke od svojih najznačajnijih pjesama.
Na četvrtom izdanju ovog festivala, publici i posjetiteljima poeziju će pomno odabranim stihovima nastojati približiti uvaženi glumci, pjesnici i glazbenici, a sve počinje u četvrtak , 17. siječnja, u 20 sati, u Vip clubu, scenskim događanjem Antuna Branka Šimića 'Tamni pjevač', a glavne uloge imat će Goran Matović, Vedran Mlikota, Žarko Potočnjak i Lidija Bajuk.

Novo ruho Zagreba

Cilj je prisjetiti se pjesništva ovog velikog pjesnika, esejista i kritičara i to kroz govor, pjev i film. Dan kasnije, programu će se priključiti osnovne i srednje škole, povezat će se glazba i poezija, a moći će se uživati i u poetskim dijalozima, predstavama i upoznavanju s novim zbirkama poezije.
Hrvatska će metropola doista, u četiri dana trajanja festivala živjeti malo drugačijom pričom, novim duhom za sve ljubitelje i poštovatelje poezije te one koji će to tek postati.