Friday, January 25, 2013

Smještaj u Zagrebu uz pravu vodenu atrakciju

Zagreb i hoteli često se svojim gostima vole pohvaliti kako hrvatska metropola obiluje mnoštvom kulturnih spomenika i uspomena bogate baštine i povijesno značajnih spomen obilježja. Tako mnogim turistima koji dođu u posjet, odluče se za neki hotel u Zagrebu i bez puno muke rezerviraju smještaj u Zagrebu otkrivaju kako na javnim površinama, parkovima, ali i u privatnim prostorima poduzeća i stanova ukupno ima 299 spomenika, 4 urbane akcije, 40 fontana, 60 spomen obilježja i 41 ploča s reljefnim prikazom i 157 spomen ploča. Brojke su zanimljive, ali neki će reći i premale u usporedbi s ostalim europskim metropolama.

Kako bi barem djelomice išli ukorak s njima, posebice zbog skorašnjeg ulaska u europsku obitelj, Zagreb je svojim građanima i turistima odlučio pokloniti velebno i raskošno vodeno izdanje nedaleko od samog središta grada, nasuprot Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Projekt vrijedan 18,5 milijuna kuna obuhvatio je radove izgradnje dvije fontane i dva pothodnika koji su poveznica između knjižnice i zagrebačkog naselja Trnje. Cilj je olakšati pješacima prolaz preko inače vrlo prometne dionice, ali i privući što više Zagrepčana i posjetitelja da uživaju u uređenoj šetnici, zelenilu i mjestu za kraći odmor, opuštanju i druženju s prijateljima i obitelji. Djeca bez sumnje mogu uživati u pravom vodenom spektaklu, koji će tijekom zime biti pretvoren u klizalište. Fontane za sada imaju osam topova koji puštaju vodu u zrak u visini od 15 metara, no to nije konačna verzija.

Probno puštene u rad

Naime, plan je u drugoj fazi radova dovršetak još tri fontane i dva pothodnika te će to onda biti finalni projekt kojeg je zamislio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao kruna davno zamišljene koncepcije Lenuzzijeve, odnosno 'Zelene potkove'. Naziv se odnosi na urbanističku cjelinu niza trgova i perivoja smještenih u Donjem gradu. Ime potkova polazi od toga što se trgovi formiraju u obliku slova U i okružuju monumentalno središte Donjeg grada. Radi se o jednom od najznačajnijih urbanističkih uradaka u povijesti hrvatske arhitekture, a zasluge idu zagrebačkom urbanistu, Milanu Lenuzziju. Iako je izvorno osmišljena kao takozvani 'okvir' središta Donjeg grada, prije nekoliko desetaka godina pojavila se ideja proširenja potkove i to njezinog istočnog krila, do Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Sada je ta ideja vrlo blizu realizacije, a projekt arhitektice Helene Paver Njirić čija je izgradnja trajala šest mjeseci savršeno se uklapa u modernu urbanističku sliku hrvatske metropole, kojom se na dolazak nastoji zainteresirati sve veći broj posjetitelja i turista.

Posebno iznenađenje u srpnju

Oni koji su već imali prilike naći se u blizini ovog zanimljivog arhitektonskog izdanja, mogli su na djelu vidjeti dvije fontane koje su u prosincu puštene u probni rad. Testiranja i provjeravanje tehnologije trajat će tri mjeseca, nakon čega bi trebale dobiti uporabnu dozvolu. Osim vodene atrakcije s osam različitih programa, velike zelene površine, klupa za odmor, šetnica i prostora za boravak s djecom na otvorenom, na luksuzno uređenom prostoru koji obuhvaća 30 tisuća kvadratnih metara, postavljen je i vodeni ekran na kojem se prikazuju filmovi, reklame te gradske informacije i obavijesti. Posebno iznenađenje pripremljeno je povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tako će u srpnju, kada bi trebali postati dio europske obitelji, biti pušten 28. mlaz iz fontana, koji će ujedno biti najjači i simbolizirat će Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. Europske fontane tako će predstavljati reprezentativan ulaz u grad, na koji će biti ponosni svi građani, a za turiste koji dođu i rezerviraju smještaj u Zagrebu, nezaobilazna znamenitost.