Friday, December 21, 2012

Zagrebačka zvjezdarnica najstarija u ovom dijelu Europe

Osim kvalitetne i raznolike ponude sadržaja, znamenitosti te kulturnih i zabavnih događanja, hrvatska metropola ima još jednu turističku atrakciju zahvaljujući kojoj je omiljena stanica brojnim turistima i posjetiteljima. Radi se o Zvjezdarnici koja se nalazi u samom središtu grada, na Gornjem gradu. Ako rezervirate smještaj u Zagrebu i odsjednete u neki hotel u Zagrebu koji se nalazi u centru i u blizini Trga bana Josipa Jelačića, onda će vam do ove značajne i nezaobilazne lokacije za ljubitelje zvijezda i sunčevog sustava trebati tek pet minuta hoda. 

Smještena je u Opatičkoj ulici 22 u Popovom tornju, a na tom se mjestu nalazi od 1903. godine te je prva gradska zvjezdarnica u ovom dijelu Europe. Osnovana je na poticaj Hrvatskog prirodoslovnog društva s ciljem da doprinosi znanosti o astronomiji te da zainteresiranima predstavlja rezultate, novosti i spoznaje do kojih se proučavanjem zvjezdanog neba i svemira dolazi te da popularizira astronomiju. 


Znanstvena i izdavačka djelatnost

Osim što je dostupna svim zaljubljenicima u svemir i zvijezde, ali i onima koje privlači pomisao na promatranje nebeskog sjaja kroz teleskop, zvjezdarnica ima i znanstvenu funkciju jer njezini djelatnici obavljaju znanstveno-istraživački rad na međunarodnoj razini i to na području fizike. Ima i izdavačku djelatnost zahvaljujući kojoj su izdane brojne knjige, brošure, karte, časopisi i astronomski članci koji daju značajan doprinos astronomskoj literaturi u Hrvatskoj.

Prisutna je u svim značajnijim projektima i programima astronomske edukacije, pa tako svojim posjetiteljima omogućava stručna predavanja znanstvenika i promatranje neba u večernjim satima od 20 do 22 sata svakog dana od utorka do petka, a preduvjet za pogled u nebo su povoljni vremenski uvjeti. Pri tom se posjetitelji mogu upoznati sa znanstvenim astronomskim teorijama, ali i onima ostalih srodnih prirodnih i tehničkih znanosti te s aktualnim zbivanjima u astronomiji i astronautici.

Nalazi se pod kupolom

Zanimljivo promatranje svemira i zvijezda omogućava veliki teleskop koji se nalazi pod kupolom u utvrdi-tornju i smješten je iznad najnižih zagađenih slojeva atmosfere zahvaljujući čemu pruža besprijekoran pogled prema nebu. Osim tog velikog uređaja za proučavanje svemirskog i nebeskog sustava, posjeduje i nekoliko manjih prijenosnih teleskopa i dalekozora te suvremenu računalnu opremu i fotolaboratorij. Njezin prostor obuhvaća i predavaonicu za 50 osoba, pet uredskih prostorija i knjižnicu.

Zbog svojih tradicionalnih programima za Zagrepčane i građanstvo u vidu organiziranih predavanja, događanja, seminara te promatranja neba, ova je zvjezdarnica danas simbol kulturnog života Zagreba. Stoga ne čudi što je tijekom godine posjeti više tisuća učenika i građana željnih upoznavanja sa svemirom u kojem živimo.

Privlačna i turistima koji odsjednu u neki hotel u Zagrebu

Ona je magnet i za turiste, koji jednako tako u velikom broju dolaze posjetiti ovo uglednu i poznatu ustanovu. Osim predavanja o sunčevu sustavu, zvijezdama i astronomskim spoznajama, smještaj na Popovom tornju omogućava i prekrasan pogled na grad, a doživljaj je posebno upečatljiv kada se spusti noć i vide se osvijetljene gradske ulice.

Prednost je što se nalazi u užem središtu hrvatske metropole, pa turisti koji se smjeste u neki hotel u Zagrebu u centru grada, do ove ustanove koja pruža pogled u beskraj svemira, do nje mogu i prošetati. Za detaljne upute o lokaciji i adresi informacije mogu dobiti putem interneta, a sigurno da će ih dobro uputiti i bilo koji hotel u Zagrebu u koji odsjednu.