Thursday, December 13, 2012

Klasika i jazz ritmovi za Zagrepčane i turiste

Građani i turisti koji u ovo predbožićno vrijeme posjete hrvatsku metropolu i rezerviraju smještaj u Zagrebu, u samom središtu grada na Cvjetnom trgu moći će uživati u neuobičajenim zvukovima klasike i ritmova jazza. Nešto sasvim drugačije od življih izvedbi i nastupa na nekoliko stotina metara udaljenom Trgu bana Josipa Jelačića gdje se posljednjih dana također može uživati u bogatom glazbenom doživljaju na otvorenom.

Profinjene zvukove na Cvjetnom svakodnevno izvode mladi glazbenici, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, koja je projekt osmislila s ciljem glazbenog obrazovanja i kulturnog obogaćivanja zainteresiranih posjetitelja, a istodobno koristeći veliki potencijal glazbenih institucija, udruga, ansambala i mladih i talentiranih umjetnika. Poznavanje nekih osnova i ritmova jazza danas se svakako se može nazvati poznavanjem opće kulture.

Koja su obilježja jazza?

Kao glazbeni pravac, razvio se u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. stoljeća kao mješavina afričke i europske glazbene tradicije. Afrički utjecaj vidljiv je u improvizaciji i sinkopama, a od ranog razvoja do danas, uključuje i elemente američke popularne glazbe. U svojim počecima izvodio se u barovima i bordelima, kao plesna glazba osuđivana zbog erotičnosti, no od 40-ih godina 20. stoljeća počinje se razvijati kao glazba za slušanje, u koncertnim dvoranama i manjim klubovima te ga danas sluša uži krug ljudi, drugačiji od masovne publike.

Osim u vrlo popularnim jazz klubovima, zbog profinjenog izričaja, može se izvoditi i za posebne prigode, pa nije rijetkost da se s njim susretnete i na tematskim glazbenim večerima koje često organiziraju kulturni objekti, pa čak i neki hoteli u Zagrebu.

Improvizirani stil

Njegova glavna značajka je improvizacija, ali to ne znači da se radi isključivo o improviziranim ritmovima, nego su oni zadani i zapravo se radi o temi s varijacijama. Izvođač izvornoj melodiji mijenja visinu i ritam i zapravo ima slobodu i fleksibilnost izvođenja te traži veću izražajnost i individualnost zvuka.

U izvedbi nije sam, uz njega može biti pratnja od još jednog ili do osam izvođača ili se može raditi o velikoj skupini do 15 izvođača, koji uglavnom sviraju klavir, kontrabas, udaraljke ili bas gitare. Solistički instrumenti su saksofon, klavir, klarinet, vibrafon, trombon i još neki instrumenti. Svi zajedno ne stvaraju jedan homogeni zvuk, već se štoviše nastoje isticati zvukovi različitih instrumenata.

Tijekom svog razvoja, imao je mnoštvo stilova, ovisno o kulturama u kojima se pojavljivao. Krenuo je iz New Orleansa ranih 1910-ih, a potom i poprimao različite nazive, poput Kansas City jazza i Gypsy jazza iz 1930-ih i 1940-ih, Bebopa od sredine 1940-ih, West Coasta, avangardnog, afro-kubanskog, modalnog, latino, punk, etno, rap, indo jazza i slično.

Osigurajte smještaj u Zagrebu i uživajte u klasičnoj glazbi

Ako još niste imali prilike čuti kako to zvuči uživo, onda je Cvjetni trg do 29. prosinca pravo mjesto za vas. Profinjeni zvukovi klasike, koji nisu svakodnevnica u hrvatskoj metropoli, izvode se petkom od 17 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati. Ako ne dolazite iz hrvatske metropole, pobrinite se za smještaj u Zagrebu, hoteli u Zagrebu pripremili su posebne božićne ponude i povoljne cijene smještaja i provedite ugodan vikend uživajući u dobroj glazbi i zabavi.