Friday, January 18, 2013

Siječanj rezerviran za muzeje

Nakon završetka božićnog razdoblja, ulaska u Novu godinu, odmora i uživanja u zimskim radostima, nastavak mjeseca siječnja donosi povratak uobičajenim aktivnostima i navikama. Kako bi se u njih uklopilo i kulturno uzdizanje i obogaćivanje umjetnošću, u Hrvatskoj se već osmu godinu zaredom održava kulturno-turističko događanje, 'Noć muzeja'.

Radi se o zanimljivom projektu pokrenutom 2005. godine, prvotno u šest zagrebačkih muzeja kao projekt Grada Zagreba, a potom je godinu dana kasnije pretvoren u nacionalni kulturni događaj kojem su se priključili brojni muzeji ostalih hrvatskih gradova. Lani je bilo uključeno 80 gradova i mjesta na ukupno 180 lokacija, a ova sve popularnija manifestacija privukla je rekordnih 325 tisuća posjetitelja. Najviše ih je bilo u Zagrebu, čije je najbrojnije i najveće muzeje posjetilo 160 tisuća ljudi.


Ulaz je slobodan, a muzeji otvoreni do ponoći

Zaljubljenici u umjetnost, Zagrepčani koji inače rijetko pronalaze vremena za posjet hramovima umjetnosti i zbirkama umjetnina, ali i turisti koji u to vrijeme imaju osiguran smještaj u Zagrebu, koriste priliku da u jednom danu, tijekom kasnog poslijepodneva, uobičajeno od 18 sati do ponoći, besplatno obiđu muzeje koji ih najviše zanimaju. Posebnost je u tome što je zbog nedostatka vremena nemoguće posjetiti sve lokacije i upoznati baš sve postave izložbi, ali se na taj način posjetitelje privlači da za detaljnije razgledavanje dođu u obilazak tijekom godine.

To je i jedan od ciljeva ove manifestacije, da se ovakvom vrstom promocije, publika vrati kao redovan posjetitelj. Posebnost 'Noći muzeja' je što se muzejskoj i turističkoj publici pristupa na jedan novi i otvoreniji način, a uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja, ali i popratnim događanjima poput zanimljivih predavanja, gostovanja autora, književnih i glazbenih izvedbi i slično.

Program je raznovrstan i razlikuje se u muzejima, a više informacija može se pronaći na internetskim stranicama pojedinog muzeja, a cjelovit raspored dostupan je na stranicama Hrvatskog muzejskog društva, koje je glavni organizator. Turisti koji se ipak ne mogu snaći, potrebne upute mogu dobiti na informacijskim pultovima turističke zajednice Grada Zagreba, a pomoć će im ponuditi i hoteli u Zagrebu u kojima osiguraju svoj smještaj u Zagrebu.

Ove godine termin je 25. siječnja

Hoteli u Zagrebu dobro su informirani o kulturnoj ponudi hrvatske metropole. Nerijetko imaju i letke o događanjima u gradu, a ako je potrebno, lako mogu provjeriti sve detalje koje mogu biti od pomoći turistima i uputiti ih gdje, kamo, kada i zašto ići i što posjetiti. Lokacija je mnogo jer Hrvatsku danas mnogi smatraju važnom destinacijom za kulturni turizam, prepoznatljive kulture i iznimnog kulturnog potencijala.

Kako bi se to još više potaknulo u vremenu koje je pred nama, 'Noć muzeja' dobar je putokaz. Promovira se hrvatska kultura te muzeji i njihova ponuda, ali istodobno pozitivno utječe na građane i potiče ih na promjenu navika i uključivanje muzeja u redovan raspored svakodnevnih aktivnosti, kako starijih, tako i mlađih generacija. 

Datum koji je ove godine rezerviran za upoznavanje s muzejskim posebnostima i ponudama je 25. siječnja, a za posjetitelje kojih se ponovno očekuje u velikom broju i ovoga su puta osigurane zanimljive izložbe, atraktivan program te razne radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, filmske i video projekcije, modne revije, prodaje kataloga, promidžbenih materijala i suvenira te druženja s umjetnicima. Zabave i dobrog provoda sigurno neće izostati.