Thursday, October 23, 2014

Posjetite mjesto u Zagrebu koje skriva zaboravljene legende

„Ovdje počiva Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. u četvrtoj godini starosti“, natpis je koji će vas dočekati na nadgrobnoj ploči u jednoj posebnoj ulici na Gornjem gradu. Zbog čega je posebna? Zato jer je dom mističnom i tajanstvenom mjestu koje ne otkriva mnogo.
Tek da se iza vrata njezinog broja tri, krije tužna priča o djetetu. Nije sačuvan njezin grob, već samo ploča, koju je obitelj preselila 1876. godine, kada je zatvoreno Jurjevsko groblje. Nema molitve, niti natpisa „počivao u miru“, već samo spomenuta poruka s velikim križem i na dnu ploče je utisnuta lubanja. Zašto baš lubanja? Odgovori vas čekaju iza niza gornjogradskih raskošnih vila u Demetrovoj ulici, na popločenim obroncima Gornjega grada.
Prepoznat ćete je po žutom starinskom pročelju, nadsvođenim zaobljenim drvenim vratima, iza kojih se skrivaju i još neke sablasne zagrebačke priče, legende i vjerovanja kako su stari narodi ritualno zidali svoju djecu u temelje kuća kako bi one što dulje trajale.

Ovdje su živjele značajne osobe

Mistični šarm nastavlja se i malo dalje, u samoj unutrašnjosti zgrade. Ova zagrebačka adresa, naime, povezuje tri velike osobe iz hrvatskog kulturnog i političkog života – slavnog glumca, redatelja i kazališnog pedagoga Dubravka Dujšina, istaknutog političara Ivana Ribara i slikaricu i pjesnikinju Catu Dujšin-Ribar, čiji je životni put povezan upravo s dvojicom ovih muškaraca. Kako?
Saznat ćete u stanu i zbirci koja nosi ime po Ivanu Ribaru i Cati. Priča ukratko ide ovako. Cata i Dujšin vjenčali su se 1920. godine i u Demetrovu su se ulicu doselili 16 godina kasnije. U njoj su živjeli do Dubravkove smrti 1947. godine. Cata se potom udala za Ribara, koji se doselio u čuvenu ulicu.
Cata je prostrani četverosobni stan darovala Zagrebu i do danas je uređena impresivna memorijalna zbirka koja svjedoči o životu i radu znamenitih ličnosti hrvatske kulture, umjetnosti i politike. Dodatni draž i kulturno-povijesna, arhitektonska i urbanistička vrijednost je neprocjenjiva i bogata zbirka slika, skulptura i umjetničkog obrta.

Palača je kulturno dobro

Sve je sačuvano iza gradskog bedema i četverokrilne palače s unutarnjim dvorištem i zdencem, na površini od 128 četvornih metara. Catina soba i ostatak stana ukrašeni su njezinim slikama, portretima i bistama njezinih supruga, pejzažima i vedutama te zbirkama pjesama koje je ova obrazovana intelektualka i slikarica Akademije likovnih umjetnosti izradila tijekom života, u razdoblju od 1919. do 1990. godine.
Njezina soba ujedno je bila i njezin atelijer, u kojem se često družila s prijateljima, a osim mirisima boja i šarenilom paleta, prostorija odiše i starinskim ugođajem, kojeg pojačava antikni, stilski namještaj, barokni venecijanski ormarić, skulpture, biblioteka knjiga iz likovne i kazališne umjetnosti, obiteljske fotografije i portret drugog supruga, Ivana Ribara, ali i vitrina s uspomenama na nikad prežaljenog prvog vječnog odabranika njezinog srca.
Tako su u vitrini pohranjene Dujšinove kravate, fotografije s prizorima iz kazališnih predstava, njegov kazališni nakit i ostali osobni predmeti.

Hodnik prepun ukrasnog bilja

Do Catine sobe vodi hodnik, koji nije običan. Ispunjen je pomno njegovanim ukrasnim biljem, a i zidovi su mu naravno, ukrašeni i Catinim slikama i crtežima, reljefima te pozlaćenim venecijanskim zrcalom, klupom, baroknim skulpturama svetaca, škrinjama iz 19. stoljeća i vitrinom s vrijednim porculanom…
Impresivna je i dnevna soba, koja je služila za druženja s umjetnicima. Dijelom je uređena u rokoko stilu, a njezina vrata vode do renesansne spavaće sobe u kojoj se ističe drvena reljefna škrinja s lavljim glavama.
Put po stanu dalje vas dovodi do sobe Ivana Ribara, koja je bila njegova radna soba. Uređena u strogom stilu, s garniturom od smeđeg drva i komoda i portretima njegovih poginulih sinova te prve supruge, čuva mnoge političke tajne i zakulisne igre ondašnjeg vremena, čiji dio i vi imate prilike doznati. Dajte si vremena, osigurajte na nekoliko dana svoj smještaj u Zagrebu i zavirite u uzbudljiv i zanimljiv život slavnih hrvatskih ličnosti u Demetrovoj ulici!