Wednesday, October 1, 2014

Filmovi i hokej ponovno okupiraju Zagreb

Kada bi u jednu rečenicu stavili hokej, sjajnu atmosferu na tribinama i navijačku euforiju, Zagreb i drugu najjaču hokejašku ligu na svijetu, što bi dobili? Odgovor je sačuvan na ledu Doma sportova koji od jeseni do proljeća, postaje dom najpoznatijem sportskom kolektivu u Zagrebu – Medveščaku!
Slavni hokejaški klub, osnovan još daleke 1961. godine, na prvom umjetnom klizalištu u Zagrebu, nizao je domaće prvenstvene i Kup naslove, ali i međunarodne uspjehe, a 2009. godine, ponovno su se u gradu upalila svjetla hokejaške pozornice. Medveščak je dobio priliku zaigrati u austrijskoj EBEL ligi, momčad se pojačala sa 20-ak stranaca, od čega s najviše Amerikanaca, Kanađana, Slovenaca i ostalih hokejaša hrvatskog porijekla, koji su osvojili publiku, a Zagreb je počela tresti hokejaška groznica.

Zig-zag je odjekivalo Ledenom


Navijački slogan kluba 'Zig-zag' zdušno se uzvikivao na rasprodanim i rekordnom posjećenim utakmicama i popularni 'Medvjedi' postali su sinonim za omiljeni sportski klub u Zagrebu. Euforija se prenosila iz susreta u susret, a kulminirala je plasmanom u doigravanje, a kasnije i ulaskom u polufinale u svojoj premijernoj sezoni u EBEL ligi! Bila je to neviđena ludnica u gradu, a za svaku se utakmicu tražila karta više…
Ništa drugačije nije niti danas, pet godina kasnije. Slika pred Ledenom je ista. Brojni veseli navijači odjeveni u plavo-bijele dresove, uz pivu i kobasice, pjesmu i žamor, s nestrpljenjem iščekuju prvo podbacivanje paka. Samo je elita koja gostuje u Ledenoj malo probranija. Zašto? Nagrada za velike uspjehe i dotad neviđenu atmosferu na tribinama stigla je 2013. godine, kada je klub primljen u drugu najjaču hokejašku ligu svijeta –ruski KHL. Zagreb je postao pravo središte svjetskog hokeja, a Medveščakovci sportski heroji neviđenog duha i strasti.

Uspomene su trajno zabilježene


Kako je to sve izgledalo i kako je Medveščak rastao i napredovao te u vrlo kratkom vremenu postao miljenik sportskih fanatika, s posebnom vezom igrača i publike, ostalo je trajno zabilježeno na filmskoj vrpci. Josip Ivančić i Radoslav Jovanov Gonzo za to su se pobrinuli u posebnom dokumentarcu 'O hokeju i medvjedima'. U 50 minuta saželi su sve što trebate znati o zagrebačkom hokeju.
Ako smo vas dovoljno zaintrigirali da otputujete u njegovu prošlost, upoznate legendarne Medvjede, te čuvene zagrebačke oklopnike i njihov čudesni brlog, osigurajte svoj smještaj u Zagrebu i svratite u Kino Europa u srcu Zagreba.

Lijepa priča o hokeju i na ZFF-u


A da postoji neraskidiva veza hokeja i Zagreba potvrđuje još jedna priča o hokeju, koju također možete pogledati u Zagrebu. Američki dokumentarni film'Red Army', koji je osvojio publiku i kritičare festivala u slavnom Cannesu, a govori o legendarnoj sovjetskoj školi hokeja na ledu i njihovoj planetarno uspješnoj hokejaškoj reprezentaciji u doba Hladnog rata.
Mini hokejaška enciklopedija, sa genijem sovjetskog hokeja, trenerom Anatolijem Tarasovim u glavnoj ulozi i njegovim vojničkim pripremama i obukom, ove nam jeseni dolazi u Zagreb.
Kada? Vrlo skoro. 19. listopada, kada Zagreb i njegova kulturno-društvena središta, poput kina Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište lutaka i Muzej suvremene umjetnosti još jednom postaju središte autorskog filma.

Birajte između više od stotinu filmova


Na redu je novo, 12. izdanje Zagreb Film Festivala. U tjedan dana održavanja imate priliku uživati u stotinu dugometražnih i kratkometražnih filmova iz desetak različitih programa, domaćih autora i autorica, ali i majstora produkcije iz cijeloga svijeta. Uz već standardne programe, nezaobilazne 'Kockice', 'Moj prvi film', 'Bibijadu', 'Velikih 5' i slično, ove je godine ponuda proširena filmovima s tematikom o Prvom svjetskom ratu, edukativnim programom Industrija te popratnim sadržajima...
Kakvima, provjerite na ovom jedinstvenom događanju u hrvatskoj metropoli, koje već više od desetljeća, Zagrepčane i njihove goste, oduševljava svojim filmskim poslasticama. A vrijeme do početka jednog od najuzbudljivijih filmskih tjedana skratite posjetom utakmici Medveščaka ili prošećite do Kina Europa i pogledajte dokumentarac o njima. Nećete požaliti štogod odabrali!