Wednesday, October 15, 2014

I Zagreb se može pohvaliti vječnom uspomenom na junaštvo pradjedova

Svaki kraj ima nešto po čemu se ponosi. Hrvatski se može pohvaliti svojom slavnom viteškom igrom, koja je postala prepoznatljivi simbol Hrvatske u svijetu. Održava se svake godine i njome se slavi pobjeda nad Turcima davnog 14. kolovoza 1715. godine. Toga je dana samo 700 vojnika iz Sinja uspjelo zaustaviti napad 60.000 osmanlijskih vojnika.

Vjeruje se kako ih je otjerala Gospa Sinjska, a u znak vječne zahvale, njoj u čast utemeljena je čuvena viteška igra - Alka. Održava se u prvoj trećini kolovoza u znak sjećanja na veliku pobjedu. Trajna je to uspomena na junaštvo pradjedova, a predstavlja simbol narodnog ponosa, višestoljetnu tradiciju i ima nemjerljivu kulturnu i etnografsku vrijednost za hrvatski narod. Nepresušan je motiv u narodnim pjesmama, suvenirima i slikama koje se šalju iz Hrvatske. Uvrštena je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine i proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije.

Po čemu je posebna?


Radi se o jedinstvenom viteškom natjecanju u Europi, nastalom početkom 18. stoljeća, po uzoru na viteška nadmetanja iz mletačke Dalmacije. U njemu sudjeluju svečano odjeveni i elegantni alkari-kopljanici, koji iskazuju svoje viteške sposobnosti u jahanju i gađanju, a pobjednik je onaj tko u tri utrke gađanjem u alku, odnosno kolut od kovanog željeza, sastavljen od dva obruča međusobno povezanih trima krakovima, prikupi najviše bodova. Slavljenik dobiva veliku čast, slavi ga se kao velikog junaka i viteza, a ponosnu titulu nosi sve do sljedeće godine.
Najstariji spomenik o ovom povijesnom nadmetanju datira iz 1784. godine, a opjevano je u sonetu i odi. Prvi pisani zapis je iz 1798. godine. Nekada se alka trčala i dvaput godišnje, pa onda isključivo 18. kolovoza, na rođendan cara Franje Josipa, ali već više od stoljeća, za datum se odabire jedna od prvih nedjelja u kolovozu. I itekako je uzbudljiva.

Tajna veza sa Zagrebom


Čast da je ugosti nekada je imao i Zagreb. I to davne 1946. godine. Alka je ostala u posebnom sjećanju Zagrepčanima, a uspomene su se vratile nedavno. Na ulicama metropole prodefilirao je mimohod od gotovo stotinjak sudionika i velika povorka alkara u viteškim odorama, s kočijama i konjima, limenom glazbom. Bio je to pravi spektakl, koji je oduševio Zagrepčane i sve posjetitelje hrvatske prijestolnice!
Svečana povorka krenula je od Nacionalne i sveučilišne knjižnice pa sve do glavnog zagrebačkog trga, priključila se i Počasna satnija Kravat pukovnije, a nakon što je dobivena dozvola za ulaz u grad, veličanstvena ceremonija nastavljena je na najšarenijem trgu u Zagrebu – onom svetog Marka. Održana je i prigodna misa, a manifestacija je na najbolji mogući način najavila sljedeće, jubilarno, 300. izdanje najpoznatije viteške igre u Hrvata.

Želja je da povorka postane tradicija


U Zagrebu je alka najavljena pratećom zabavnom priredbom, a ideja je da se povorka i češće održava na zagrebačkim ulicama. Izuzev već spomenute alke u metropoli, alkari su posjetili Zagreb i 1991. godine, kada su sudjelovali na svečanosti povratka spomenika banu Josipu Jelačiću. Bili su i dio prvog mimohoda Oružanih snaga 1995. godine, a deset godina kasnije, otvorili su alkarsku izložbu u Arheološkom muzeju.
Ako se tada niste našli u Zagrebu, bolju sreću potražite u mjesecima koji slijede, alkarska tradicija u Zagrebu se trajno njeguje, a tko zna, možda baš prilikom razgledavanja Zagreba ili uz vaš hotel u Zagrebu u kojem odsjednete, sretnete veselu povorku alkara. Bez brige, čut ćete i lako ćete primijetiti jedno od najznačajnijih kulturnih obilježja Hrvatske i njezine slavne viteške junake na konjima!