Thursday, October 16, 2014

Pod najpoznatijom kupolom u Zagrebu nalazi se neobičan spomenik

Među mnoštvom različitih spomenika, u Zagrebu se može pronaći i jedan vrlo neobičan, a radi se o psu. To je jedina takva uspomena na čovjekovog najboljeg prijatelja u hrvatskoj metropoli, a ako vas zanima gdje je možete vidjeti, kada se po dolasku u Zagrebu smjestite u neki hotel u Zagrebu, dođite do srca Zagreba, križanja Ilice i bučnog i prometnog Cvjetnog trga i krenite prema prolazu koji ih spaja.

Na adresi Ilici 5, doći ćete do znamenitog zagrebačkog Oktogona, prvog natkrivenog pješačkog prolaza, koji je jedinstven zbog svoje središnje staklene kupole i vitraja. Nekad se, u davnom srednjem vijeku, podno njega nalazilo groblje, a danas je to mjesto kojim Zagrepčani skraćuju put do glavnog gradskog trga ili s njega do Cvjetnog trga.


Prolaz je dobio naziv po osmerokutnoj dvorani


Usput se redovito i zaustave u luksuznim dućanima, buticima i poslovnim prostorima s izlozima ukrašenima u secesijskom stilu, smještenima u prolazu, dok se turisti redovito zaustavljaju u središnjem dijelu oktogona – ispod velebne kupole i dive se impresivnim podovima, u kvadratnim pločicama u dvije boje i s motivima meandra. Zapravo se radi o osmerokutnoj dvorani na tri etaže, koja je natkrivena kupolom od posebno oslikanog stakla - vitraja.
Prolaz s dva ulaza, dobio je naziv Oktogon po zgradi nekadašnje Prve hrvatske štedionice u Donjem gradu, koja je smještena iznad daleko najpoznatijeg pješačkog prolaza u Zagrebu, na njegovom južnom ulazu. Izgrađena je prema projektu hrvatskog arhitekta Josipa pl. Vancaša i o njoj svjedoči posebna spomen ploča.


Lutalica je noću čuvala gradilište


Uspomenu ima i vjerojatno najslavniji zagrebački pas lutalica. Priča kaže kako je tijekom gradnje palače štedionice krajem 19. stoljeća, na gradilište dolutao izgladnjeli pas. Radnici su ga svakodnevno hranili i brinuli o njemu i postao je stanovnik i čuvar gradilišta od lopova. Svi su ga voljeli, a posebno je prirastao srcu arhitektu Vancašu, koji ga je nazvao Pluto i dao mu titulu – građevni pas. Priča nažalost ima tužan završetak jer je Pluto nastradao netom prije završetka gradnje, navodno u sukobu s razbojnicima.
Ali nije zaboravljen. U unutrašnjosti prolaza, njemu u čast 1896. godine, na zidu je podignuta kamen spomen ploča. Kako bi je vidjeli, morat ćete se malo potruditi jer je skrivena od očiju javnosti, u dvorištu zgrade.


Posjetite mjesto koje odiše posebnim šarmom


Ova prava turistička atrakcija je skrivena, kao i prolaz, u koji se isplati zaviriti. Ne samo da ćete se u tren oka naći na Jelačićevom trgu ili trgu Petra Preradovića, nego će vam šetnja do vašeg odredišta biti vrlo ugodna.
Nema ovaj prostor neku posebnu povijesnu važnost, niti se ovdje održavaju neki važni događaji, ali će vas privući svojim šarmom i ambijentom, neoklasičnom arhitekturom, atraktivnom kupolom, koja blista čak i na oblačan dan i pružit će vam idealni zaklon tijekom ljeta od sunca i pravo utočište u jesen, ako počne padati kiša, a vi uz sebe nemate kišobran...

Staklene površine i grede neopisive su tijekom sunčanog dana, a tamo nikada nećete biti sami. Osim brojnih prolaznika, uvijek će vas u Oktogonu toplo pozdraviti ulični svirači ili plesači. Teško je opisati baš sve što ćete doživjeti tamo, a baš je zato i toliko jedinstveno mjesto u Zagrebu i sve samo ne običan prolaz za pješake...