Tuesday, September 30, 2014

Zagreb će ponovno biti u znaku košarke i rukometa

Kanadski liječnik James Naismith je daleke 1891. godine dao ideju za timski sport u kojem se momčadi natječu ubacivanjem lopte kroz obruč. Bio je tada profesor tjelesnog odgoja u Springfieldu i želio je za svoje studente osmisliti rekreaciju i dinamičnu vježbu kojom će održati kondiciju i tijekom zimskih mjeseci. Znate li koju?
Kada bi vam spomenuli dvije momčadi sa po pet igrača, koji ne smiju biti u fizičkom kontaktu, loptu promjera 76 centimetra, mase 600 grama, teren dimenzija 28 metara dužine, 15 metara širine, tablu, metalni obruč, poene, tricu, parket, slobodna bacanja, aktivnu igru i trku koja traje 4 četvrtine po 10 minuta – ukupno 40 minuta, mogućnost igranja na asfaltu, pogađate li o kojem je sportu riječ?

Ova se igra crtala hijeroglifima


Sportska pitalica se nastavlja… U središtu jednog drugog sporta je također nadmetanje loptom. Potječe iz Njemačke, kada je 1898. godine profesor gimnastike Holger Nielsen u svoj program unio dijelove nove igre koja se nekada prikazivala na hijeroglifima u Egiptu, a vjeruje se i u srednjem vijeku u Francuskoj. Neki pak tvrde kako se osnove mogu zahvaliti nogometašima koji su tijekom ljeta održavali formu dodajući si loptu. Postavili su na svaki kraj igrališta gol i zadali pravila kao i u nogometu, uz jedinu promjenu – igranje rukom.
Nadmetalo se po 11 igrača iz svake momčadi, teren je bio dugačak sto, a širok 55 metara, dok je linija kaznenog prostora bila na 13 metara. Utakmice su završavale kao nogometni rezultati, a 1966. godine mijenja ga njegova manja verzija koja danas donosi dvostruko manje dimenzije. Teren je smanjen na 40 metara dužine i 20 metara širine i igra je postala mnogo borbenija i uzbudljivija, a sa šestoricom igrača i jednim golmanom na svakoj strani.
Veličina lopte je od 58 do 60 centimetara, težine do 500 grama. Za kaznu zbog prekršaja na igraču pucaju se sedmerci, a do pobjede dolazi momčad s najviše postignutih pogodaka u dvije dionice igre, dvaput po 30 minuta.

Dio su sportske olimpijske obitelji


Uz nogomet, to su najpopularnije profesionalne momčadske vještine, globalni olimpijski sportovi, koji imaju mnoge zaljubljenike diljem svijeta. Samo neke od poznatih legenda su Michael Jordan, Shaquille O'Neal, LeBron James, Kobe Bryant, Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, Daniel Narcisse pa i hrvatski virtuozi – Dražen Petrović i Toni Kukoč ili Ivano Balić, Petar Metličić, Domagoj Duvnjak... Sada stvari postaju jasnije?
Da, radi se o rukometu i košarci! Jednima od najatraktivnijih sportova, koji se igraju diljem zemaljske kugle, a zaljubljenike u svim krajevima svijeta. Zagreb će ih imati prilike sve okupiti na jednom mjestu! Kako je to moguće?

U Zagreb dolaze najljepše igre


Krenimo redom. Hrvatska metropola prvo je dobila čast da ove zime ugosti najbolje rukometašice Europe. Sljedeće godine, Zagrebom će odjekivati zvukovi nadmetanja pod obručem jer će se igrati jedna skupina košarkaškog prvenstva Europe - Eurobasketa, a 2018. godine slijedi prava poslastica. Europsko prvenstvo rukometaša! Još su svježa sjećanja na veliku svjetsku smotru rukometaša 2009. godine, za čije je potrebe izgrađena i najveća sportska dvorana u Hrvatskoj, velebna Arena, a sada će rukomet ponovno zavladati Zagrebom!
Bit će lijepo naći se u Zagrebu u vremenu održavanja ovih velikih sportskih natjecanja. I vi se pobrinite da budete dio lijepe sportske priče u Zagrebu, osigurajte već sada svoj smještaj na vrijeme i počnite planirati nezaboravnu zabavu i provod s najboljim rukometašima i košarkašima Europe! U vrlo kratkom vremenu bit će vam jasno zbog čega se i košarka i rukomet nazivaju jednima od najljepših ikad osmišljenih igara