Monday, September 29, 2014

Na Gornjem gradu potražite jedan od najužih prolaza koji nosi ime velikog buntovnika

Ulice Gornjega grada u Zagrebu ove će jeseni zasjati u malo drugačijem svjetlu. U sklopu projekta 'Mjestimice svjetlo', njegovi će pojedini dijelovi dobiti novo ruho ali vrlo malim zahvatima. Neće se preuređivati niti restaurirati, nego će ih se uz različite umjetničke instalacije, samo obasjati s malo svjetla i u njih unijeti dašak živosti.
Ljepote gornjogradskih znamenitosti bit će privlačnije nego ikad prije, a lokacije koje su dio projekta su: Park Grič, Klanac Grgura Tepečića, dvorište na Trgu sv. Marka 9 i plato Gradec.
Svako mjesto posebno je po nečemu. Dvorište Markova trga s najšarenijim i najveselijim krovom Markove crkve u Zagrebu je dom Zagrebačkim solistima. A oživjet će ne samo svjetlošću, nego i ugodnim zvukovima koji će se širiti koncertima. Plato Gradec, smješten južno od nekadašnjeg isusovačkog samostana, a današnje Galerije Klovićevi dvori, već je dobro znano poprište raznovrsnih kulturnih događanja u proljeće i prava ljetna pozornica.

Na njegovim se kamenim pločama održava popularno 'Gričevanje', cijenjeni Zagrebački glazbeni pop festival. Izdvaja se kao posebno događanje u gradu jer na jednom mjesto okuplja sve radosti zagrebačkog proljeća, od dobre zabave i različitih koncerata, pića, festivalsku atmosferu i što je najvažnije, zanimljive i urbane, starozagrebačke legende o vješticama na Griču!

Morali ste čuti za vještice


Vještice u Zagrebu nećete moći zaobići. Ne, nema ih na ulicama ali priče o njima razvijaju maštu brojnim posjetiteljima, koje intrigiraju povijesne predaje o mjestima na kojima su se okupljale, vračale i vještičarile.
Najpoznatija je bila pekarica Barica Cindrek, glavna akterica slavne Gričke vještice, ciklusa od sedam romana prve hrvatske novinarke i poznate književnice, Marije Jurić Zagorke. Cindrek je živjela baš na platou Gradeca, pa nema bolje lokacije od upoznavanja njezinog života na mjestu s kojeg se pruža najljepši pogled na katedralu i Donji grad!
Priključite se turističkoj turi 'Tajne Griča', koja će vam otkriti tajanstvenu sliku Zagreba i čuvene gradske legende o likovima iz Zagorkine 'Gričke vještice' ili se ove jeseni, kada se smjestite u neki hotel u Zagrebu, prošećite do Griča i pogledajte kako će svjetlost promijeniti ljepotu njegovih vizura.

A gdje je jedan od najužih prolaza u gradu?


Isto vrijedi i za jedini i najstariji perivoj unutar Gornjega grada – velebni Park Grič. Na ovom kompleksnom lokalitetu, koji je dio kapucinskog samostana, crkve, groblja i vrta, pronađeni su srednjovjekovni bedemi, ostaci kraljevske palače i jugozapadne kule. Na njemu se nalazi i dječje igralište, kao i skulptura dječaka. A dio projekta je i jedno mjesto za koje zna vrlo mali broj Zagrepčana i njihovih turista. Jeste li kad čuli za Klanac Grgura Tepečić i Tepečićeve stube?
To je skroman i uski pješački prolaz koji povezuje Mesničku i Matoševu ulicu, a nazvan je po Grguru Tepečiću. Pitate se tko je on? Živio je krajem 16. i početkom 17. stoljeća i bio je ugledni obrtnik i uzdar, ali i veliki borac za demokratski ustroj vlasti na starom Gradecu. Nekada se taj prolaz zvao samo Klanac, a od 1928. godine, nosi njegovo ime. Nije mu bilo strano predvoditi pobune nezadovoljnih građana i protivnika nametnute oligarhije, a sve je rezultiralo da je 1611. godine dobio funkciju gradskog suca, današnjeg gradonačelnika.
Ali njegova borba za pravdu nije se baš svima svidjela. Proganja ga se iz Gradeca, plijeni imovina, ali to ga ne spriječava da 1622. godine organizira novu pobunu protiv vlasti. To je nažalost, platio smrću.
Zagreb se ovom obrtniku i pučkom tribunu zahvalio na najljepši mogući način, a ako još niste, obavezno pronađite ove male stube i uski prolaz između Mesničke i Matoševe ulice, prožet duhom Tepečića i njegove ideologije i borbe protiv nepravde...