Friday, August 29, 2014

Posjetite najmanje i najšarmantnije zagrebačke trgove

Ako planirate posjet Zagrebu, znajte da nećete moći odoljeti da se jednoj od najmlađih europskih metropola zadržite i dulje nego što ste namjeravali jer je mnogo toga što se isplati u njoj vidjeti i posjetiti, stoga se pobrinite za smještaj u Zagrebu na više dana. Samo jedan dio Zagreba koji će vas ispuniti prekrasnim dojmovima su gradski trgovi, njih čak 65! Želite li ih baš sve obići, očekuje vas duga šetnja zagrebačkim ulicama, a olakšat ćemo vam početak avanture i preporučiti da prvo krenete od onih najmanjih!
Prema urbanističkim i arhitektonskim podacima, među one s najskromnijom površinom izdvajaju se Markovićev trg, Trg braće hrvatskog zmaja i Ilirski trg. Obuhvaćaju tek nekoliko stotina metara, a zanimljivi su jer, iako mali površinom, bogati su prošlošću koja obavija njihove znamenitosti i predstavljaju najbolje od stare zagrebačke jezgre.


Predavao filozofiju i pisao poeziju


Baš takav je trg hrvatskog filozofa i književnika, Franje Markovića na Gornjem gradu. Bio je prvi profesor filozofije i pisao je lirsko-refleksivnu poeziju, epove i dramu, u nacionalno-romantičkom duhu. Stvarao je pjesme, balade, književne kritike, a osmislio je i stihove za pjesmu 'U boj!' iz opere 'Nikola Šubić Zrinski' Ivana Zajca.
A znamenita hrvatska plemićka obitelj Zrinski obitelj stanovala je baš na njegovom trgu, na broju tri. Njihova poznata palača izgrađena je u 17. stoljeću. U dugačkoj srednjoeuropskoj renesansnoj jednokatnici do tragične je smrti u lovu na vepra živio ban Nikola, a nakon smaknuća njegovog brata Petra, palača je zaplijenjena. Danas je zaštićeni spomenik kulturne baštine.

Dođite i u zmajsko gnijezdo


Zasigurno ste čuli da su jedan od zagrebačkih simbola i jedan od najbolje očuvanih gradskih spomenika - Kamenita vrata. Tamo započinje priča o povijesti Gornjeg grada. U njima se nalazi kip Majke Božje, zaštitnice grada. Jedina su to sačuvana vrata iz obrambenog sustava Gradeca, a njihovo rušenje spriječila je družba 'Braća Hrvatskoga Zmaja, koja je imala glavnu zadaću – čuvati hrvatsku kulturu i baštinu te oživljavati događaje iz prošlosti.
Njima u čast, prostor ispred Kamenitih vrata preimenovan je u Trg Braće Hrvatskog Zmaja 1994. godine. Na trgu se danas nalazi kip svetog Jurja, njihovog zaštitnika, a njegovo postolje prikazuje ubijenog zmaja. Tamo je i sjedište družbe i središnje okupljalište članova.

A gdje je kipni?


Najpoznatiji u ovom društvu je Ilirski trg, podno Popovog tornja. Dugo vremena nazivao se kipni, zbog kipa u kapelici u samom središtu trga i to na raskrižju Opatičke, Jurjevske i Radićeve ulice. Zanimljiv je zbog svoje neobične površine, a nastao je rušenjem sjevernih gradskih vrata.
Kapelica, ispod koje se nekada nalazio bunar iz 1635. godine bila je oduvijek posebno mjesto sastanaka i okupljanja uoči crkvenih procesija. Dobila je novo ruho 1893. godine zahvaljujući čuvenom arhitektu Hermanu Bolleu koji je jednom od svojih najuspješnijih neogotičkih ostvarenja podario lijepu fasadu od opeke, kamene detalje i oltar.
Na trgu su izgrađene i kuće, a ona na broju tri je bila od posebnog značaja.
„Tu su se Iliri nekada sastajali, tu se zaključilo izdavanje prvih hrvatskih novina, izdavanje Danice“, napisao je hrvatski povjesničar Gjuro Szabo u svom feljtonu 'Iz onog starog Zagreba'. Evo odgovora na pitanje zbog čega se od 1928. godine ovaj simpatični trg naziva Ilirskim. Cijeli je prožet duhom ilirskog pokreta iz prve polovice 19. Stoljeća, koji je donio preporod narodne kulture, književnosti i jezika, a dugo vremena bio je srce Zagreba.

Vidikovac, šetalište i kavana


„Nekoć bijaše na njemu živo i veselo. Bilo je buke i vike, pjevanja, šale i zabave kad su se u Palainovki držali plesovi, u Glazbenoj školi koncerti, kad je na trgu svirala glazba i šetao otmjeni svijet i kad bijaše pred generalovim stanom straža kraj koje su ulazili časnici i razni dostojanstvenici“, zabilježio je poznati hrvatski prirodoslovac i putopisac, Dragutin Hirc.
Ilirski trg imao je i najstariju i najpoznatiju zagrebačku kavanu Palainovku, vidikovac, šetalište…
Što ima danas i je li zadržao svoj stari šarm, vidjet ćete sami!