Friday, August 29, 2014

Lutke ponovno vladaju Zagrebom

Izložbe lutaka, lutkarske radionice, predstave na trgovima i ulicama, u kazališnim dvoranama, predstavljanje knjiga i časopisa o lutkarstvu, filmski programi, edukativni i stručni simpoziji o lutkarstvu, njegovima tehnikama i izričaju, humanitarne akcije… Sve to u rujnu ide pod jedan naziv - Međunarodni festival kazališta lutaka! Ako volite lutkarsku umjetnost i intrigira vas njihov ples na daskama, onda od 15. do 20. rujna morate rezervirati smještaj u Zagrebu i posjetiti poznati festival na zagrebačkim ulicama i trgovima!

Program nije namijenjen samo djeci, nego i odraslima, koji imaju priliku upoznati zanimljivi svijet lutkarstva, ove posebne umjetnosti koja na jedinstven način spaja pokret, likovni, glazbeni, dramski i plesni izričaj, maštu i stvaralačku kreativnost autora…
Ima dugu tradiciju, koja seže još u prapovijesne rituale i obrede drevnih civilizacija od Egipta, antičke Grčke, Rimskog Carstva, do istočnih zemalja – Indije, Kine, Vijetnama, Japana, Indonezije. Tamo su se pojavili počeci lutkarstva i proširili se u ostale krajeve svijeta. Iako nije poznato vrijeme i točna lokacija prvih predstava s lutkama, u Europi se lutkarski teatar javlja u antičko doba i to u Grčkoj, pod utjecajem predstava s Dalekog Istoka, a potom u Rimu. Vjerovalo da ima iscjeliteljsku moć te da omogućava komunikaciju kroz energiju dobivenu stiliziranim glasom i pokretom.

Svaka kultura se ponosi lutkarstvom


Danas se lutkarska umjetnost smatra sastavnim dijelom i osnovom kulturne kazališne tradicije svake zemlje, a kakva je u Hrvatskoj i Europi i koje uzore ima, saznat ćete na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka, koji ove godine bilježi već 47. izdanje! Do sada je publiku oduševio s više od 650 predstava kazališnih ansambala i solista sa svih kontinenata i lutkarskom tradicijom iz gotovo svih krajeva Europe.
U središtu pozornosti je nezaobilazna lutka, koju ćete doživjeti ne samo kao običan predmet, nego glavno izražajno sredstvo umjetnosti koje može udahnuti život u neživu materiju, i to na poetski način, animiranjem glumca i lutkara na kazališnim daskama. Lutka nije glumac, ali kroz njegov glas i pokrete naglo oživljava i postaje živo biće i glavni lik na sceni. Iako je statična, bez mogućnost mimike, različitim pokretima i zvukovima, postaje živahnija od 'običnih' glumaca i lakoćom prenosi emocije, toplinu i povezuje se s publikom.

PIF i njegove lutke vas očekuju


Pitate li se kako je to moguće, odgovor vas očekuje na PIF-u. Tamo ćete se uvjeriti da na jednostavan i poetičan način, igrom predmeta i scenografije u pokretu, lutka dobiva energiju i postaje pravi glumac. Kakav utjecaj može ostaviti na gledatelja, vrlo su dobro pokazali slavni umjetnici poput Picassa, Mozarta, Gothea, Molierea, Kleea, Cocteaua, Gordon Craiga ili Lorce, koji su u svojim djelima koristili lutkarske motive, smatrajući ih najslobodnijom formom kazališta.
Kao i tada, lutke se i danas šivaju u različitim formama i varijacijama, od ručnih, onih na koncima, štapovima, u obliku maske i za kazalište sjena, a materijali su također raznovrsni. Kostimi se prilagođavaju potrebama predstave i scenografiji, a kako se izrađuju, naučit ćete na lutkarskim radionicama ovog festivala. Možda upoznate jednu od najpoznatijih lutaka – čuvenog Pinokija, koji je doživio veliku popularnost i na filmskom platnu ili Pifka, popularnu maskotu festivala.
On će biti na čelu vesele povorke kojom će se na zagrebačkim ulicama i trgovima najaviti program i predstaviti lutke, koje će u rujanskim danima, u dvorani Kulturnog centra Travno i ostalim gradskim kazalištima, uveseljavati djecu i odrasle. Pridružite im se i vi! Zagrebom će zavladati svijet mašte i lutaka, pa to nikako nemojte propustiti!