Wednesday, August 27, 2014

Poznati zagrebački dom nosi ime slikara sportskog duha

Zamislite timski olimpijski sport u kojem se dvije ekipe, između kojih je visoka mreža, služe rukama, pa i nogama kako bi u maksimalno tri poteza prebacile loptu preko mreže i natjerale protivnice da izgube poen. Svaki tim ima po šest igrača, a teren je veličine 18 puta 9 metara. Od igrača se traže brzina, svestrani pokreti tijela, brze reakcije i refleksi, snalažljivost, tehnika, izdržljivost, inteligencija, spretnost… Pogađate li o kojem se sportu radi?

To je odbojka, poznati loptački sport, koji svoje korijene ima u New Yorku, a zasluge se pripisuju Williamu G. Morganu. Originalno ga je nazvao 'Mintonette'. Bio je sportski fanatik i na slavnom je Springfield Collegeu Collegeu upoznao Jamesa Naismitha, poznatog izumitelja košarke.

Kombinirao je košarku i tenis


Nakon diplome, radeći u struci i predavajući fizički odgoj, nastojao je svoj predmet učiniti što raznovrsnijim pa je kombinirajući svoje metode treninga, osmislio sport manje agresivan od košarke. Razmišljao je i o tenisu ali mu je za to trebalo previše opreme. Odbojka je zbog toga bila idealna. Samo mreža i lopta. Promijenjeno je i ime u englesku verziju – volleyball i preostalo je još samo definirati pravila. A ostalo je povijest.
Popularnost joj je rasla na američkim sveučilištima, a potom se širi na Kanadu i ostale dijelove svijeta, u kojima je do 30-ih godina bila namijenjena rekreaciji i svatko je igrao drugačije, no 1947. godine, formiranjem Međunarodne odbojkaške federacije, sve se mijenja. Definiraju se pravila, organiziraju turniri i postaje olimpijski sport.

Rani počeci i u Zagrebu


Za svjetskim trendovima nije zaostajao niti Zagreb. Počeci igranja sežu u daleku 1945. godinu. Ugledni akademski slikar, odbojkaš i trener Bojan Stranić je zajedno sa Josipom Virantom osnovao FD Akademičar, današnju Mladost. Bila je odskočna daska za uzlet hrvatske odbojke, postala je naš najveći, najslavniji i najuspješniji odbojkaški kolektiv, s profesionalnom muškom i ženskom ekipom, od seniora, juniora, kadeta i ostalih uzrasta.
Vitrine su joj danas ispunjene brojnim domaćim i međunarodnim trofejima, a trenutno se zaustavila na brojci 78. Među najvećim uspjesima je naslov prvaka Europe iz 1991. godine. Za nju često vrijedi uzrečica „Jaka Mladost - jaka i reprezentacija“. Iz njezine su dvorane stasali brojni uspješni reprezentativci.
A gdje je ta dvorana i odakle je sve počelo? Prvi odbojkaški koraci u Zagrebu napravljeni su u poznatoj sportskoj dvorani na Savi - Domu odbojke Bojan Stranić. Dobila je naziv po jednom od osnivača kluba, Bojana Stranića, koji je bio ne samo najpoznatiji hrvatski odbojkaš, igrač i trener Mladosti, nego je svoj veliki talent pretočio i na slikarsko platno.

Ilustrirao je i knjige


Iako se rodio u Sloveniji, u Zagrebu je završio likovnu akademiju. Stilski se razvijao od realizma, lirske do geometrijske apstrakcije, organizirao je brojne izložbe svojih djela sa sportskom tematikom i medaljama, usput je ilustrirao knjige, udžbenike, plakate za radio, sportaše u pokretu… U tome je bio posebno dobar, što ne čudi obzirom na vrlo lijepu karijeru.
U Mladosti je igrao od 1945. do 1955. godine. Priključio se i reprezentaciji, a u trenerskoj se karijeri s Mladosti deset puta okrunio prvakom Jugoslavije, vodio je momčad i u finalu Kupa europskih prvaka…
Bilo je još mnogo zavidnih rezultata i uspjeha ali nastavak priče očekuje vas u poznatom Domu odbojke u Zagrebu, na Savi. Nalazi se u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić, uz niz ostalih sportskih ustanova izgrađenih još 1987. godine za potrebe Univerzijade.
Najpoznatiji hrvatski odbojkaš ispričat će vam još mnoge zanimljivosti iz povijesti ovog sporta. Jedino što trebate učiniti je osigurati svoj smještaj u Zagrebu i uputiti se do zagrebačkog Doma odbojke!