Monday, August 25, 2014

U listopadu će Zagrebom odjekivati sjajni country ritmovi

Ako u jednoj rečenici spomenemo američki country, borbu za ljudska prava, aktivizam i nagradu za životno djelo, možete li pogoditi o kome se radi? Možda će vam biti lakše ako spomenemo kako je često u prvim redovima marširala za građanska prava, borila se za slobodu govora i organizirala demonstracije protiv rata u Vijetnamu, utjecala na one koji su djelovali sa velikanom Martinom Lutherom Kingom. Bila je inspiracija nekadašnjem češkom predsjedniku Vaclavu Havelu u njegovoj borbi za Češku republiku, pjevala na prvoj turneji Amnesty Internationala, na glazbenoj sceni je prisutna već više od 55 godina, izdala je više od 30 albuma u bogatoj karijeri…

Ako ste i dalje u nedoumici, onda vas nećemo više gnjaviti nego ćemo vam otkriti kako je to Joan Baez, legendarna američka kantautorica, pjevačica, glazbenica i aktivistkinja, jedan od najupornijih boraca za sve oblike ljudskih prava. Malo je onih koji nisu čuli za najznačajniju američku country pjevačicu u posljednjih 50 godina, koja se pamti ne samo po vrhunskom glazbenom umijeću i stvaralaštvu, nego i aktivnom radu na različitim poljima društvenog života.

Zavirimo u životopis ove glazbene dive


Sve je krenulo u New Yorku gdje je Baez rođena 9. siječnja 1941. godine. Glazbenu karijeru započela je 1960. godine i odmah je postigla zapaženi uspjeh. Prva tri albuma su zlatnim slovima upisana u glazbene anale i dvije su godine bili na vrhu najprodavanijih na svijetu. Postala je i ostala pravo glazbeno čudo.
Neki od najslavnijih hitova su 'Diamonds & Rust', izvedba Phil Ochsove pjesme 'There but for Fortune', The Band-ove 'The Night They Drove Old Dixie Down', 'Farewell, Angelina', 'Love Is Just a Four-Letter Word', 'Joe Hill', 'Sweet Sir Galahad', 'We Shall Overcome'.

Glazbenica za sva vremena


1969. godine sudjelovala je na Woodstock Festivalu s tri pjesme, pomogla je promociji Boba Dylana s kojim ju je vezivala ljubavna i prijateljska suradnja i pokazala da će biti doživotno predana političkom i društvenom aktivizmu na području sprječavanja nasilja, borbe za ljudska prava i okoliš te da se neće ustručavati pisati i izvoditi politički angažirane pjesme. To nije prestala do danas. U svojim se nastupima nerijetko kroz stihove i komentare osvrće na aktualne situacije u američkom i svjetskom društvu, unosi svoje viđenje društvenih promjena i sadi optimizam da uvijek postoji svjetlo na kraju tunela.
Unatoč pozamašnoj dobi od 73 godine, još uvijek je odličnog glasa i stasa i na pozornici se osjeća bolje nego ikad. Je li to uistinu tako, uskoro će se moći uvjeriti zagrebačka publika. 19. listopad, za kada je zakazan njezin koncert u Zagrebu sve je bliži, a vi imate razlog više za posjet Zagrebu! Itekako će se isplatiti, stoga rezervirajte smještaj u Zagrebu na vrijeme, nabavite svoju ulaznicu i dopustite neka vas Joan Baez odvuče u sjajan svijet countrya!

O Baez je snimljen dokumentarni film


Prema najavama, Zagrebu ponovno priprema spektakl i besprijekornu svirku kakva je bila i 2008. godine. Samo je lokacija druga, ne prepuna Tvornica kulture kao tada, nego kino Studentskog centra u Savskoj ulici. Ubilježite ovu glazbenu poslasticu u svoj kalendar i upoznajte glazbenu divu koja će vas impresionirati.
Nije bez razloga pjevala u čast Nelsonu Mendeli kada je svijet slavio njegov 90. rođendan u londonskom Hyde parku, stajala rame uz rame sa poznatim borcem za ljudska prava Cesarom Chavezom, podržala grupu 'Dixie Chicks' u njihovom protestu protiv rata u Iraku, sudjelovala s prosvjednicima pokreta 'Zauzmi Wall Street' u New Yorku... Među mnogim priznanjima ističu se nagrada za životno djelo koje dodjeljuje američka 'Recording Academya' te posebno priznanje Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.
O njoj i njezinoj životnoj priči snimljen je i dokumentarni film, debitantski album 'Joan Baez' iz 1960. godine uvršten je u Grammy Hall of Fame, a album iz 2008. godine 'Day After Tomorrow' dobio je pohvale mnogih glazbenih kritičara i bio nominiran za Grammyja. Zasluženo ili ne, uvjerite se sami 19. listopada u Zagrebu!