Tuesday, December 10, 2013

U prošlost će vas povesti zagrebački duhovi Božića

Pitate li se kako u ovom predbožićnom razdoblju provesti najljepše i nezaboravne trenutke svog boravka u Zagrebu, mogla bi vam se svidjeti ideja posebne božićne ponude, već dobro poznate zagrebačke turističke atrakcije.

Mnogobrojni turisti i posjetitelji Zagreba, koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, vjerojatno su već upoznali hrvatsku metropolu na nešto 'drugačiji način', u sklopu 'Secret Zagreb Walksa', motajući se po starom Zagrebu, njegovim tajnovitim ulicama, skrovitim mjestima, domovima i okupljalištima poznatih, često i tajanstvenih Zagrepčana, zaboravljenim posljednjim počivalištima znamenitih gradskih ličnosti i omiljenih stanovnika, bez kojih Zagreb danas ne bi bio ono što je danas. Prekrasna prijestolnica, zanimljive povijesti, bogate kulture i baštine s dubokim korijenima europske tradicije.


Impresivan božićni ugođaj

Po uzoru na brojne europske metropole, Zagreb je i ovoga Adventa zablistao u veličanstvenom božićnom izdanju. Prohladne zimske večeri griju raznovrsni sadržaji na najpoznatijim zagrebačkim trgovima, uz kuhano vino, tople napitke, prigodne slastice, glazbu, ples i pravi božićni ugođaj. Mirisi, boje, svjetlost s okićenih pročelja i krošnji veselog Zrinjevca, živopisnog i jednako lijepo ukrašenog Trga bana Josipa Jelačića, Strossmayerovog šetališta i njegovog podnožja, daju sasvim novi pogled na središte Zagreba.
Želite li ga još bolje upoznati u ovom posebnom periodu, 'Secret Zagreb Walks' je odjenuo pravo božićno ruho i spreman je pokazati Zagreb kakvog niste očekivali, a razveselit će mu se i oni najmlađi.

Sve kreće od Britanskog trga

Početna stanica ovog neobičnog turističkog obilaska hrvatske metropole je Britanski trg koji se proteže uz jednu od najdužih gradskih ulica Ilicu i nalazi se tek dvije tramvajske stanice od Jelačićevog trga. Ne bi loše upamtiti njegovu točnu lokaciju, obzirom da se na njegovim simpatičnim štandovima svakodnevno može pronaći svježe povrće, voće, cvijeće, a nedjeljom i stare umjetnine, različiti predmeti bogate umjetničke vrijednosti i rukotvorine, u sklopu tradicionalnog i veoma dobro posjećenog sajma antikviteta.
Nakon okupljanja znatiželjnih turista, s Britanca kreće jednoipolsatna šetnja zagrebačkim ulicama. Ona traje sve do Kaptola, uz zanimljive anegdote i priče iz gradske povijesti, otkrivanje tajanstvenih događanja na Kamenitim vratima, Krvavom mostu, prepričavanje povijesnih predaja i legendi, oživljavanje božićnih duhova, pjesnika i pisaca koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti, približavanja tradicije, pjesme, darova, proslave i običaja, koji su i danas ostali brižno očuvani u mnogim domovima Zagrepčana.

Naranče za Svetog Nikolu

Neki od poznatijih vežu se uz blagdan sveca i zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova diljem svijeta - Svetog Nikole. Djeca su mu se, na njegov dan, 6. prosinca najviše veselila jer bi, ako marljivo očiste svoju čizmicu i ostave je na prozoru, tijekom noći dobila mali znak pažnje. Tako je i danas. Samo s jednom razlikom. Nekada to nisu bili skupi pokloni, već naranča, koje nije bilo svugdje za kupiti. Predaja kaže kako su ih imali samo neki trgovci i zbog toga se radilo o rijetkom i posebnom daru.
Zanima li vas još pokoja zanimljivost tradicije, starih običaja i vrijednosti hrvatske metropole, nemojte predugo čekati i do Božića upoznajte zanimljive 'Zagrebačke duhove Božića'.