Thursday, December 19, 2013

Najljepša zimska bajka u Zagrebu

Mnogobrojne turiste i goste, koji u ovo adventsko vrijeme odluče posjetiti Zagreb, rezerviraju hotel u Zagrebu, oduševit će božićna čarolija koja je zavladala hrvatskom metropolom. Ulice, parkovi i trgovi dobili su novo božićno ruho, kojima se širi poseban blagdanski ugođaj na svakom uglu Zagreba, a posebice u strogom središtu grada.

Glavni gradski trg, park Zrinjevac, Bogovićeva i Gajeva ulica, prepuni su božićnih sajmova sa štandovima s rukotvorinama, jedinstvenim i zanimljivim suvenirima i božićnim ukrasima, kuglicama, lampicama te prigodnim poklonima za najmilije, a kućice i šatori s kuhanim vinom, toplim čajem, punčom, ukusnim zalogajima ovog zimskom razdoblja poput pečenih kobasica, zelja, krvavica i ostalih zimskih specijaliteta te prigodnih slastica fritula, ušećerenog voća, medenjaka, čokoladnih iznenađenja i slično, na najbolji način prenose duh Božića.

Sve što niste znali o Djedu Božićnjaku

Iako je teško izdvojiti gdje se od mnoštva lokacija priča najljepša zimska i božićna bajka, jedno je mjesto u samom srcu Zagreba, doista vrlo posebno. To je Trg Petra Preradovića, nazvan po hrvatskom preporoditeljskom velikanu, a poznatiji je kao Cvjetni trg. Udaljen je svega 200-njak metara od Trga bana Josipa Jelačića, te se na njemu nalazi i velik broj kafića i ugostiteljskih objekata na kojima se svakodnevno okupljaju poznati Zagrepčani, glumci, pjevači, voditelji, sportaši, ali i ostali građani.

Ove zime, posjećenost njegovih ulica je još i veća, zbog jedne zanimljivosti - Grada Djeda Mraza. U njemu se priča najljepša zimska bajka, ona o slavnom Djedu božićnjaku, Sjevernom polu, kako se omiljenom i najtraženijem djedici u ovo doba godine šalju pisma sa željama za božićne poklone, kako ih on prima, odgovara na njih, gdje živi, kako putuje svojim saonicama, na koji način dostavlja poklone, bira igračke, tko mu u svemu pomaže, gdje završavaju stare igračke. Pitanja je mnogo, a odgovori su na jednom mjestu – Trgovačkom centru Cvjetni.  

Zabava za cijelu obitelj

Tamo se održavaju prigodne predstave za djecu, radionice, program prepun iznenađenja, glazbe, zabave, igre, veselja i darova, a u poučan i zabavan obilazak čarobnog grada na tri prostrane lokacije mogu svi, od djece, roditelja, bake i djedova, do zainteresiranih turista. Svi imaju prilike vratiti se u prošlost i prisjetiti se simbola Božića, fotografirati se s poznatim djedicom i otkriti mu svoje božićne želje.
Priča o Djedu Mrazu, dobrom djedici iz daleke Finske, zimskom junaku koji svake godine na Božić uveseljava najmlađe s poklonima i igračkama pod borom, još i danas živi u svijetu mališana, koje će bez daha ostaviti bajka o njegovom životu, događajima, neobičnim zapletima, junacima, vilama i vilenjacima, sobovima i čuvarima igračaka, koje se trebaju sigurno dostaviti djeci.

Grad zabave i bajki

Ovo je samo dio putovanja koje vas čeka uputite li se do njegovog grada, koji odiše posebnom čarolijom. Poučne priče, anegdote i zanimljivosti, podsjetnik na zaboravljene vrijednosti, poput ljubavi i prijateljstva te tradicija Božića, predstavljaju se na jedinstven način, a u njima će uživati ne samo mališani, nego i odrasli. Djed Mraz s poklonima i iznenađenjima, nestrpljivo vas iščekuje...