Monday, August 19, 2013

Književni festival u rujnu očarat će sve koji rezerviraju smještaj u Zagrebu

Kao i tijekom cijeloga ljeta, ni turistička postsezona u kojoj hoteli u Zagrebu također očekuju dobru popunjenost svojih smještajnih kapaciteta, neće razočarati turiste koji odluče posjetiti Zagreb i osiguraju smještaj u Zagrebu. Pripremljen je bogat i zanimljiv kulturni program koji će se zasigurno svidjeti svim Zagrepčanima i njihovim gostima, a posebice pravim ljubiteljima književnosti.
Prvi tjedan rujna, od 5. do 17. rezerviran je za prvi Festival svjetske književnosti. Osmišljen je s idejom da se na jednom mjestu okupe vrhunski književnici, ugledna imena domaće, ali i svjetske književne scene koji će, ne samo predstaviti svoja nova djela i knjige, nego se i družiti i razgovarati s publikom i svojim obožavateljima, sudjelovati na okruglim stolovima, u zanimljivim kritičkim raspravama o različitim temama koje su bliske i široj publici, između ostalog, o socijalnom aspektu krimića, suočavanju s prošlošću, povijesnim ličnostima kao likovima u djelima, književnim nagradama u Hrvatskoj, suvremenoj književnosti i slično.


U Zagreb stižu poznata imena književne scene 

Ako želite upoznati mađarskog romanopisca Pétera Nádasa i njegove monumentalne 'Paralelne pripovijesti' na čak 1600 stranica, talijanskog pisca Claudia Magrisa, najpoznatijeg i najčitanijeg katalonskog suvremenog pisca Jaumea Cabréa čiji je posljednji roman 'Jo confesso' dobio nekoliko španjolskih i međunarodnih nagrada ili pak radove poznatih nizozemskih i belgijskih autora, poput jednog od najboljih skandinavskih majstora krimića i trilera Kjella Ola Dahla, čija su dva romana prevedena na hrvatski jezik - 'Čovjek u izlogu' i 'San prije kraja', djela nizozemske spisateljice Margriet de Moor, britanskog pisca Roda Reesa, flamanskog Petera Terrina, belgijskog Erwina Mortiera, makedonskog Goce Smilevskog ili pak slovenskog Gorana Vojnovića, onda će Zagrebačko kazalište mladih u Teslinoj ulici broj 7, biti pravo mjesto za vas. 

Osim navedenih inozemnih uglednih književnika, u 12 dana trajanja festivala oduševit će vas i mnogobrojni cijenjeni hrvatski autori poput prozne spisateljice, pjesnikinje i kolumnistice Ivane Simić Bodrožić i njezinog popularnog i višestruko nagrađivanog romana 'Hotel Zagorje', urednice, prevoditeljice, profesorice i autorice nagrađivanih romana 'Mirna ulica, drvored' i 'Voda, paučina' Nade Gašić, filmskog kritičara i kolumniste Jurice Pavičića, jednog od naših najčitanijih pisaca mlađe generacije Zorana Ferića i njegovih romana 'Smrt djevojčice sa žigicama', 'Djeca Patrasa' ili 'Kalendar Maja' s kojim lani osvaja nagradu Kiklop.
Tu su još i Katarina Luketić iz Sarajeva, koja piše eseje, književne kritike i ostale tekstove s područja književnosti, kulturne povijesti i teorije, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, urednik, novinar i književnik Ivica Đikić, čiji se romani prevode na španjolski, njemački i talijanski jezik te među ostalima, jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica, koja objavljuje tekstove u inozemnim novinama i časopisima, Slavenka Drakulić.

Veliko slavlje književnosti

Spomenuti su autori nekada dolazili u hrvatsku metropolu na tradicionalna druženja poput Književnog petka ili Zagrebačkih književnih razgovora, a ovog će kasnog ljeta, po prvi puta biti okupljeni u nešto drugačijem ozračju. Tijekom svakoga dana trajanja festivala na rasporedu će biti po dva književna i jedan program posvećen glazbi i koncertima različitih žanrova, koju će izvoditi mladi glazbeni umjetnici. Neće ostati razočarani ni zaljubljenici u likovnu umjetnost.

Naime, organizatori, nakladnička kuća Fraktura pobrinuli su se da posjetitelji uživaju i u likovnim radovima, pa će tako odabrani slikari izrađivati crteže u akvarelu s temama književnih djela te portrete gostiju festivala.
Bogat, zanimljiv sadržaj te dobar provod su na premijernom izdanju Festivala književnosti zagarantirani i privući će velik broj čitalačke i ostale publike, stoga i vi rezervirajte svoj smještaj u Zagrebu i nemojte propustiti vidjeti kako će Zagreb u tih 12 čarobnih dana mjeseca rujna zablistati kao pravo središte svjetske književnosti.