Friday, May 17, 2013

Zagrebački hoteli dočekali puštanje u rad sustava javnih bicikala

Hoteli u Zagrebu svojim gostima odnedavno mogu ponuditi alternativu javnom gradskom prijevozu – gradske bicikle. Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, umjesto autobusom ili tramvajem, do željenog odredišta, spomenika ili muzeja sada mogu doći brzo, izbjeći gužvu u središtu grada, usput se malo rekreirati i upoznati ljepote zagrebačkih ulica. To se može zahvaliti tromjesečnom pilot projektu u hrvatskoj metropoli koji je pokrenut prije nekoliko dana. Pod sloganom 'Sjedi i vozi', Zagreb prati europske trendove i postaje gradom biciklista.

Dugi se niz godina razmišljalo kako rasteretiti gustu mrežu 15 dnevnih tramvajskih i 134 autobusnih liniju te kako smanjiti na tisuće osobnih automobila, kojih prema nekim procjenama svakodnevno gradom prođe više od 500.000. Ideja je pokrenuta od strane dvojice mladih inovatora i poduzetnika koji su po uzoru na europske prijestolnice i gradove osmislili pokretanje sustava javnih bicikala u Zagrebu na način da se oni iznajmljuju i naplaćuju po satu korištenja.


Kako funkcionira?

Princip je vrlo jednostavan. Na trenutno šest lokacija u užem zagrebačkom središtu - na Glavnom kolodvoru, kod Tehničkog muzeja, Nacionalne sveučilišne knjižnice, na Kvaternikovom trgu, križanju  Gundulićeve i Varšavske te Petrinjske i Jambroševe ulice postavljene su stanice s opremljenim kvalitetnim, udobnim i servisiranim biciklima i automatiziranim terminalom. Na njemu je potrebno registrirati se i aktivirati korisnički račun, nakon čega se dobiva šifra za otključavanje lokota te uporaba bicikla može početi.
U idućih mjesec dana prvih sat vremena vožnje je svakoga dana besplatno, a svaki idući sat, do maksimalno pet sati, naplaćuje se osam kuna. To je povoljnije od autobusne ili tramvajske karte, a prednosti je mnogo. Bicikl se ne mora vraćati na početnu stanicu, dovoljno je vratiti ga na neku gdje je slobodno mjesto i odjaviti se na terminalu. Čekanje tramvaja, autobusa, taksi prijevoza, traženje parkirališta, stajanje u prometnoj gužvi, plaćanje visokih cijena goriva, sada mijenja usluga dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, kojom se ispunjava dugoročna vizija grada i Zagrepčana - unapređenje biciklističkog prometa i kulture te ekološki puno prihvatljivijeg prijevoza.

I hoteli u Zagrebu pomažu u registraciji

U gradu postoji oko 250 kilometara biciklističke staze, a iako su posljednjih godina brojne ulice dobile posebno označene crvene prometnice, još ima prostora za poboljšanje biciklističke slike Zagreba. Tome će pomoći razvoj ovog projekta u svijetu nazvanog 'bike sharing', kojim je Hrvatska postala 34. zemlja korisnica. Potrebama projekta prilagodile su se ne samo gradske ulice i punktovi za preuzimanje bicikala, nego i ostali objekti u gradu.

Tako će turistima koji se ovim prijevoznim sredstvom žele kretati metropolom, u registraciji pomoći hotel u Zagrebu u kojem odsjednu. Osobe na recepciji hotela, hostela, soba ili gdje već rezerviraju smještaj u Zagrebu, objasnit će im postupak prijave na internetskoj stranici www.nextbike.hr, za koji je potrebna kreditna kartica i korisnička aktivacija te uplata od 79 kuna. Cijeli iznos koristi se za vožnju. Nakon aktivacije, turisti će dobiti precizne upute gdje su najbliže stanice, jesu li bicikli slobodni i ugodno razgledavanje na dva kotača uz zdravu rekreaciju može početi.

Za sada tek u početnoj fazi, Zagrepčani i njihovi gosti na raspolaganju imaju 50 bicikala, no ako se pokaže uspješnim, u planu je širenje mreže javnih gradskih bicikala i izvan središta grada.