Friday, April 19, 2013

Zagrebačko more atrakcija za turiste koji rezerviraju smještaj u Zagrebu

Zagreb svojim gostima koji rezerviraju smještaj u Zagrebu i dođu posjetiti hrvatsku metropolu nastoji osigurati različite zanimljive sadržaje. Djeca vole parkove i igrališta, mladi izlaske i noćni život, stariji nešto laganije provode i mirne šetnje gradskim ulicama. Zagreb ima sve navedeno.

Za mlade će biti idealno središte grada. U krugu nekoliko desetaka kilometara, mogu uživati u ponudi različitih klubova i barova svakakve glazbe i ritmova zanimljivog ugođaja, ali i vrhunskih restorana, trgovina, prodajnih centara i slično. Budući da se tamo nalaze i brojni hoteli u Zagrebu, ali i hosteli, sobe i pansioni, uži centar Zagreba, redovito okuplja najveći broj mlađih turista. Ima i starijih, koji se obično odlučuju za nešto mirniji provod u Zagrebu, ali jednako tako, najčešće biraju smještaj u Zagrebu koji je u blizini središta grada i najvažnijih znamenitosti. Razgledavaju gradske ulice, trgove i atraktivne turističke i povijesne lokalite.


Tijekom dana kupanje, navečer provod


Ako im to dosadi, mogu se opustiti i uživati u lijepo uređenim parkovima, šumama i prirodi te posebnim ljepotama bogatog Gornjeg Grada, stazama za šetnju, bicikle i trčanje. Nešto dalje, u smjeru zapada, put će ih dovesti do nešto drugačijeg, ali jednako privlačnog okruženja. Radi se o zagrebačkoj atrakciji – jezeru Jarun, kojeg vole svi uzrasti.

Umjetno jezero, popularno zvano 'zagrebačko more' smješteno je u istoimenoj zagrebačkoj četvrti uz obalu Save i tijekom godine okuplja brojne znatiželjnike koji prate veslačke i jedriličarske regate, plivačke maratone, biciklističke i atletičarske utrke, dolaze na glazbene koncerte, u noćne provode, ispijaju koktele, a tijekom ljeta uživaju u kupanju, suncu i gotovo 'morskoj' atmosferi.

Zbog toga Jarun obožavaju i djeca, koja osvježenje mogu potražiti u dva jezera - Velikom i Malom te na šest otočića - otoku Univerzijade, Trešnjevke, Hrvatske mladeži, Divljine, Veslača i Ljubavi. Četiri od njih mostovima su povezana s kopnom i oko njih se nalazi 2500 metara šljunčane plaže.

Sinonim za gradski noćni život

Ima mjesta za 20.000 kupača, zbog čega je Jarun i prozvan 'zagrebačkim morem'. Iako nije poput mora, čistoća vode se redovito provjerava i voda se filtira. Pet plaža ima plavu zastavu koja jamči čistoću i dobru opremljenost, a temperatura vode je uobičajeno iznad ugodnih 20 stupnjeva. Oni koji nisu ljubitelji kupanja, osvježiti se mogu i pod otvorenim tuševima te u plažnim barovima.

Za aktivniji odmor, tu je i šest kilometara asfaltirane ceste, koja se može proći automobilom, biciklom, rolama ili samo šetnjom. Mnoštvo je klupa za predah i odmor, ali i označenih mjesta za piknik ili roštilj, na kojima se tijekom ljetnih mjeseci, redovito stvaraju najveće gužve. Obitelji tako uživaju u ručku u prirodi, sportaši u rekreaciji, ribiči u pecanju, a mladi u zabavi.

Dio ponude noćnog života grada oslanja se upravo na ugostiteljske objekte koji se nalaze uz same jarunske plaže. Broji ih se na desetke, pa tako Jarun, izuzev centra grada, predstavlja glavno mjesto za izlaske i provode, a njegova okolica s novoizgrađenim stambenim zgradama i obrazovnim ustanovama, jedan je od najljepših dijelova modernog Zagreba.