Monday, April 8, 2013

Rezervirajte smještaj u Zagrebu i posjetite Medvednicu

Zagreb i hoteli u Zagrebu dolaskom proljetnog razdoblja i nešto toplijeg vremena, svojim gostima često preporučaju posjet lokacijama na kojima mogu uživati u prirodnim ljepotama metropole i okolice. Posebice ako smještaj u Zagrebu rezerviraju na nekoliko dana i imaju vremena obići neke zanimljive lokacije.

U takve se zasigurno svrstava popularna Zagrebačka gora - Medvednica, koja se nalazi nadomak samog središta grada, sjeverno od Zagreba i tijekom cijele je godine omiljeno odredište brojnih turista, planinara, skijaša, trkača, biciklista, speleologa, rekreativaca, ali i običnih ljudi koji vole šetnje, ugodan odmor u prirodi i opuštanje od svakodnevnog stresa. Brojne obilježene planinarske i biciklističke staze, šetnice, klupe i odmorišta u svako godišnje doba oduševljavaju posjetitelje.

Nudi im se ne samo uživanje u prekrasnom okruženju, bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, rijetkih i zaštićenih primjeraka, nego i u brojnim rekreativnim i edukativnim sadržajima. Zagrebačka gora obiluje planinarskim i skijaškim domovima, izletištima, ugostiteljskim objekatima, ima i dva hotela, a prednost je što je se može obići ne samo pješice, nego i automobilom ili autobusom.

Najviši vrh Sljeme

Do njezinog najvišeg vrha Sljemena koji se nalazi na 1033 metra nadmorske visine, nekada se moglo doći i žičarom, ali je ona trenutno u fazi rekonstrukcije. Planinarima, željnima pješačenja i ljubiteljima malo aktivnijeg odmora, do najatraktivnijeg vrha Medvednice trebat će oko dva sata uspona na više od sedamdesetak obilježenih planinarskih staza. Oni koji ipak nisu takvog avanturističkog duha, mogu koristiti izvanrednu liniju ZET-a od Mihaljevca do Tomislavovog doma ili osobni automobil, kojim mogu doći gotovo do vrha i uživati u prekrasnom pogledu na Zagreb i okolicu te ljepote Hrvatskog zagorja. Jedna od opcija za dolazak je i bicikl, s obzirom da su jednako kao i planinarske, na Medvednici lijepo uređene i označene biciklističke staze.

Njim čak osam nalazi se u sklopu Parka prirode Medvednica koji se proteže na većem dijelu Zagrebačke gore, obuhvaćajući površinu od oko 230 kvadratnih kilometara. Radi se o prostoru na kojem se posebno brine o očuvanju prirode i zelenila i vrlo je popularno izletište biciklista koji imaju na raspolaganju karte biciklističkih ruta, ali i obližnjih znamenitosti, a na mobilnim uređajima mogu dobiti audiovodič, koji daje detaljne upute o trasama i kulturno-povijesnim objektima koje vrijedi pogledati. Biciklistička sezona ove se godine službeno otvara 21. travnja.

Park prirode privlači najviše pozornosti

Osim za bicikliste, Park prirode Medvednica omiljeno je izletište i za one koji se žele upoznati sa starim gradom Medvedgradom i srednjovjekovnom utvrdom iz 13. stoljeća, koja je služila za obranu Kaptola i biskupskih posjeda od Tatara, srednjovjekovnim rudnikom srebra, špiljom Veternicom ili putevima Neandertalaca. Mogu i šetati poučnim stazama Miroslavec, Bistra ili Bliznec, koja je posebno prilagođena osobama s invaliditetom te naučiti ponešto o prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama lokaliteta kojeg razgledavaju.

Neke od lokacija koje se također ne smiju zaobići ako se dolazi na Medvednicu su: sljemenska kapelica Kraljica Hrvata, kapelica sv.Jakoba, hrvatskih mučenika, Uzvišenja Sv. Križa, Sv. Roka te ostali sakralni objekti i spomenici poput onog hrvatskim mučenicima na Kamenim svatima, žrtvama partizana, ali zanimljive su i brojne pećine i špilje te izvori, rudnici i mjesta poput Kraljičinog zdenca, Horvatovih stuba, Činovničke livade, Partizanskog vidikovca, livada Ponikve, Ročićeva sjenokoša i mlina, Slanog potoka, slapa Sopot i mnoštvo drugih lokacija.

Foto: http://www.pp-medvednica.hr