Friday, March 15, 2013

Zagreb i hoteli ponose se pravim specijalitetom - štruklima

Hoteli u Zagrebu u svojim restoranima svakodnevno nude velik izbor različite kuhinje, koja zahvaljujući vrlo povoljnom položaju Hrvatske i raznim regionalnim utjecajima, obiluje maštovitim okusima i ukusnim gastronomskim specijalitetima. Razloga je mnogo, a najvažniji je tradicija koja svoje korijene ima u mediteranskim, kontinentalnim, regionalnim te međunarodnim jelovnicima. Svaki je ostavio traga u hrvatskoj kuhinji, posebice zagrebačkoj, koja se smatra jedinstvenim predstavnikom hrvatske gastronomije i spoja istarskog, dalmatinskog, gorskog, zagorskog i slavonskog utjecaja.
Svaka od regija ima svoje posebnosti, prepoznatljive okuse, namirnice i kombinacije jela, a zagrebačka kuhinja od svakog je izabrala ponešto i spojila u bogatstvo zanimljivih kulinarskih delicija. Zbog toga je vrlo privlačna mnogim turistima koji posjete Zagreb, rezerviraju smještaj u Zagrebu i uživaju u raznolikoj ponudi zagrebačkih stolova.

A što je pravi specijalitet?

Brojni hoteli u Zagrebu, poput recimo uglednog Palace Hotela Zagreb u samom središtu grada, svojim gostima kao posebno jelo i hotelski specijalitet izdvajaju štrukle, koje se često nazivaju i zagorskim štruklama. Razlog je jednostavan, jer potječu iz zagorskog kraja, a Zagreb ih je prilagodio svojim namirnicama i načinu pripreme, ali i ostavio glavni sastojak – svježi kravlji sir. Iako postoje mnogi recepti i punjenja, od jabuke, maka, krumpira, oraha pa čak i buče, tikvica i repe, prema tradicionalnoj recepturi u štrukle ide sir, tijesto i sve se potom zapeče vrhnjem ili maslacem, a to je prihvaćeno u gotovo cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Posebnost ovog zaštićenog nematerijalnog hrvatskog kulturnog dobra i vrlo traženog specijaliteta kojeg svojim gostima nudi gotovo svaki hotel u Zagrebu je što može biti ne samo slan, nego i sladak. U sir se dodaje šećer pa se može poslužiti i kao desert. Uglavnom se skuha, a onda lagano zapeče, ali može se poslužiti i samo kuhan u juhi kao ukusno predjelo. Mogućnosti je mnogo, a rezultat isti – jedinstven spoj tradicije i izvorne domaće hrvatske kuhinje.

Jednostavna priprema

Proces proizvodnje ove prepoznatljive delicije nije zahtjevan. Potrebno je malo truda i nekoliko namirnica, brašno, jaja, ulje i voda od kojih se zamijesi glatko tijesto, svježi sir koji se koristi kao nadjev te vrhnje koje se stavlja na vrh prije pečenja. Najzahtjevnije je dobiti tanko, ručno razvučeno tijesto koje se onda puni sirom, a nakon što se to uspješno obavi, savija se i reže na pravokutne oblike i priprema za pečenje. Neki recepti prije stavljanja u pećnicu, savjetuju malo kuhanja u slanoj vodi, a po želji se štrukli mogu i ostaviti u toj vodi i uz dodatak začina, poslužiti kao juha.

Ako se od njih želi dobiti prava autohtona kombinacija sira i tijesta, onda se slažu u lim za pečenje i prelijevaju vrhnjem, slatkim ili slanim, jajima ili maslacem. Mogu se pripremati i s krušnim mrvicama, zapečeni na maslacu. Ima pregršt kombinacija, a bilo slani ili slatki, poseban su specijalitet, koji se može pripremati kod kuće ili se u njemu može uživati u brojnim zagrebačkim restoranima.

Svaki hotel u Zagrebu ima svoj način pripreme i vrlo često, poseban dodatak po kojem su jedinstveni i zbog kojeg brojni turisti ne odolijevaju kušati ovaj prepoznatljiv hrvatski proizvod, prigodan za svakodnevne, ali i svečane prilike.