Wednesday, November 26, 2014

Doživite pravi blagdanski ugođaj u Zagrebu na Tomislavovom trgu koji se pretvara u ledeni park



Iako vam se prvi pogled može činiti gotovo nezamislivo, što kažete na pravu ledenu božićnu bajku u srcu Zagreba? Ona će se odvijati u jednom od najljepših zagrebačkih parkova koji ponosno nosi ime prvog hrvatskog kralja – Tomislava. On je živio i vladao u srednjem vijeku, a trajna uspomena na njega nalazi se ispred Glavnog kolodvora.

Ako dolazite u Zagreb vlakom, po izlasku s glavne željezničke postaje u gradu pažnju će vam privući veliki brončani kip kralja na konju. Kada zastanete pored njega kako bi se divili najpoznatijem djelu najvećeg kipara 19. stoljeća Roberta Frangeša-Mihanovića, provirite iza Tomislavovih leđa.
Prekrasne vizure prostranog parka, pročelja Umjetničkog paviljona iza kojeg kao da se pokušavaju sakriti zvonici Katedrale ili zeleni obronci Medvednice zapravo su sastavni dio Tomislavovog trga. Slovi kao jedan od najdivnijih parkova poznate Lenuccijeve potkove, a ove zime dobit će još ljepše, srebrno-bijelo zimsko ruho.


Vrijeme je za klizanje na otvorenom!



U sklopu adventskog razdoblja i iščekivanja Božića, trg će se pretvoriti u ledeni park sa klizalištem na gotovo 2.000 četvornih metara. Na njemu će se sve do 18. siječnja od 10 ujutro do 23 sata navečer, svakoga dana moći uživati u pravi zimskim radostima, klizanju, nastupima klizača i klizačica zagrebačkih klubova, predstavama na ledu, glazbi i koncertima, sve će začiniti božićni gastronomski specijaliteti i delicije, mirisno kuhano vino i topli napitci…
Ukratko, sve potrebno za pravu ledenu božićnu bajku i blagdanski ugođaj. Bit će to najuzbudljiviji i najatraktivniji dio Adventa u Zagrebu!
Bez snijega i klizanja se teško može zamisliti zima, zar ne? I vi zasigurno maštate o romantičnim snježnim pahuljama u vrijeme Božića, a kada se pod njima možete dobro zabaviti i zdravo rekreirati na klizaljkama, onda je to provod za pamćenje.


Zagreb voli klizanje



Povijest nam govori kako su Zagreb i njegovi stanovnici oduvijek voljeli klizanje. Ne tako davno, Zagreb je ugostio najbolje klizače i klizačice svijeta organizirajući Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju, a međunarodno poznata Zlatna pirueta koja se svake godine održava u Zagrebu, najstarije je klizačko natjecanje u svijetu.
Zagrepčani su se nekada klizali tamo gdje god je postojala bilo kakva zaleđena površina, od jezera u parku Maksimiru, ogranaka rijeke Save, do Glavnog kolodvora. Vrlo brzo postalo je jasno da treba urediti pravo gradsko klizalište, a to je dočekano u 19. Stoljeću, na današnjem Mažuranićevom trgu. Led se dovodio od obližnjeg potoka Tuškanac i klizati se moglo samo dok su bile vrlo niske temperature.


Bit će to najomiljenije okupljalište Zagrepčana



Danas to izgleda bitno drugačije i u klizanju se može uživati na nekoliko lokacija u gradu. Najatraktivnija će svakako biti ova na Tomislavovom trgu jer ugođaj ne može biti ljepši. Osim zime i tople predblagdanske atmosfere, opojnih mirisa svježih božićnih kolačića i slastica koji će se širiti trgom, poseban je doživljaj jer se sve odvija baš u samom srcu Zagreba!
Svoje klizačke sposobnosti i umijeće mogu pokazati i djeca i odrasli, a trg će, osim impresivnog klizališta i štandova s blagdanskim poslasticama, ukrašavati i veliko božićno drvce. Okićeno je nakitom koji je Zagreb inače poklanjao svojim gradovima prijateljima.

Božićna čarolija širi se Zagrebom


Najpoznatije klizalište u gradu otvara se dan prije blagdana Svetog Nikole, petog prosinca i odvažite se posjetiti ga. Svi koji žele doživjeti pravi duh Božića, moraju u vrijeme Adventa osigurati svoj smještaj u Zagrebu i na prigodno uređenim ulicama i trgovima hrvatske metropole, uživati u iščekivanju najljepšeg praznika u godini
Advent u Zagrebu nije bio nikada bogatiji, a osim na Tomislavcu, Zagrepčani i njihovi gosti, moći će uživati i u koncertima s božićnih balkona, posebnim adventskim programima na središnjem Jelačićevom trgu, Zrinjevcu, Europskom trgu, u Tomićevoj ulici pokraj uspinjače, Cvjetnom trgu, Bogovićevoj i Galevoj ulici u kojima će se već tradicionalno organizirati božićni sajmovi, na Dolcu, ispred Katedrale, na Trgu žrtava fašizma…
Posvuda će se Zagrebom osjetiti duh Božića i nemojte ga propustiti doživjeti na ulicama hrvatske metropole!