Tuesday, June 3, 2014

Znate li gdje će vas oduševiti jedinstven i najljepši pogled na Zagreb?

Možete li zamisliti sliku netaknute i osebujne prirode, nesvakidašnje ljepote prostranog zelenila, šumskih plodova, atraktivnih obronaka, kojima struji lagani osvježavajući povjetarac i svjež zrak, uz ugodnu temperaturu i opuštajuću tišinu, uz poneki pjev ptica… Sve potpuno suprotno gradskoj buci, vrevi, užarenom asfaltu i gužvi? Možete li vjerovati da se to sve, na jednom mjestu može pronaći samo 20-ak minuta od središta Zagreba?

Kada ćete planirati svoj idealan odmor u hrvatskoj metropoli, nakon što odaberete neki hotel u Zagrebu i rezervirate smještaj u Zagrebu, odvojite malo vremena i za jedan posjet poznatoj turističkoj gradskoj atrakciji. Nalazi se na visini od 1.035 metara, a vrlo često naziva se i 'plućima grada' koja pružaju jedinstven i najljepši pogled na cijeli Zagreb i njegovu okolicu. Riječ je o popularnoj zagrebačkoj gori - planini smještenoj sjeverno od Zagreba i njezinom najpoznatijem i najvišem vrhu – Sljemenu.


Pluća grada vas očekuju

Izdvaja se kao poznato izletničko planinarsko središte, zimi i skijaško odredište, mjesto zabave i rekreacije, do kojeg mnogi Zagrepčani, njihovi gosti i okolni mještani svakoga dana, a osobito tijekom vikenda, dolaze automobilima, javnim prijevozom ili pješice. Mnogi kažu da je najljepši doživljaj do vrha stići upravo hodajući i to laganom šetnjom mnogobrojnim šumskim i planinarskim stazama.
Mnoge od njih su poučne, sa posebnom pričom i bogatim, raznolikim i rijetkim biljnim i životinjskim svijetom te zanimljivostima uz koje svakako vrijedi zastati, poput: zaštićenog spomenika prirode i značajnog arheološkog i paleontološkog nalazišta - špilje Veternice, srednjovjekovnih Zrinskih i Francuskih rudnika iz kojih se nekad još u 16. stoljeću vadilo olovo i prerađivalo u srebro i novac…

Okrijepite se na nekoliko izvora pitke vode

Nezaobilazne su i povijesne obrambene utvrde Medvedgrad i Susedgrad iz 13. stoljeća, dvorac Oršić, Kraljičin zdenac – poznato jezerce u kojem se možete okrijepiti na samo jednom od mnogih izvora pitke vode, koje je ime dobio prema legendarnoj 'Crnoj Kraljici', 500 Horvatovih kamenih stuba, sveta planinarska točka na 1.001 metru - sljemenska kapelica…

Uz svaku stazu, naići ćete i na neko zanimljivo odmorište u prirode, gdje možete predahnuti, kušati tipičan zagrebački objed autohtone kuhinje, čuti poneku legendu iz sljemenskih šuma i špilja…
Pitate li se koliko će vam trebati vremena do dolaska na najviši vrh Sljeme, sve će ovisiti o putu i stazi koju odaberete. Obilježenih planinarskih staza je nekoliko desetaka, a dijele se ovisno o duljini, okvirnom vremenu potrebnom za njihov prolaz i procjeni težine staze. Planinari, izletnici i ljubitelji prirode doista će uživati, a oni koji nisu takvog sportsko-rekreativnog i avanturističkog duga, mogla bi razveseliti činjenica da će do vrha uskoro ponovno moći i žičarom!

Sljemensko dizalo opet će biti u akciji

Spomen žičare vjerojatno vas asocira na one skijaške, kojih je na Sljemenu tri ili možda žičaru u srcu Zagreba, popularnu zagrebačku uspinjaču koja povezuje Donji i Gornji Grad, poznatiju i kao najkraću žičanu željeznicu na svijetu i jednu od turističkih atrakcija u Zagrebu.
Ova sljemenska je još posebnija. Marljivo je do vrha u duljini od 4.017 metara u 90 kabina koje su mogle primiti po četiri osobe, godišnje prevozila i do 100.000 izletnika od 1963. do 2007. godine, kada je zbog kvara, prestala s radom. Bila je najduže jednoužno postrojenje svoje vrste u Europi, a vožnja iznad Zagreba i uz prekrasne sljemenske vizure i obronke trajala je 24 minute. Bio je to jedinstven doživljaj putovanja na Medvednicu, a uskoro će ponovno biti moguć.

Uživajte u idiličnom izletu u prirodi

Prema najavama, gradnja popularnog 'sljemenskog dizala' i jednog od simbola Zagreba trebala bi početi sljedeće godine, a do tada, laganom šetnjom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom, dođite do Sljemena, provjerite zašto se Medvednica smatra pravom zagrebačkom ljepoticom svih 365 dana u godini.

Zimi isprobajte njezine skijaške staze, uživajte u slalomima Svjetskog kupa najboljih svjetskih skijaša i skijašica i sanjkanju, a u ostalim godišnjim dobima planinarite, vozite bicikl ili šećite sa najmilijima. Bit će to doista poseban izlet u Zagrebu, koji ćete još dugo pamtiti. Jer nisu bez razloga posjetitelji hrvatske metropole, na uglednom putničkom portalu TripAdvisor među 50 najznačajnijih turističkih atrakcija koje treba razgledati u Zagrebu na prvom mjestu izdvojili upravo Sljeme…