Sunday, May 25, 2014

Jedinstveno okupljanje svjetskih putnika i putopisaca


U organizaciji udruge Oko svijeta, u četvrtak 29. svibnja u prostorijama Kina Europa održat će se festival putovanja pod nazivom “Putovanje je znanje” čiji je osnovni cilj promicanje kulture individualnih putovanja kao jednog od najboljih načina za stjecanje novih znanja.

Riječ je o centralnom mjestu okupljanja svjetskih putnika i putopisaca, te ovaj festival kao takav postao jedinstven događaj u ovom dijelu svijeta što potvrđuje i brojka od 2500 posjetitelja prošlogodišnjeg izdanja festivala. Ovim se festivalom široj publici želi ukazati na to da je uobičajeni strah i otpor prema odlasku na put u vlastitom aranžmanu nepotreban.


Upravo zbog toga posjetitelji će imati prilike kroz druženje s putopiscima, tematske radionice te motivacijske prezentacije saznati sve što trebaju znati o novima načinima putovanja te svemu ostalom što im je potrebno da se konačno odvaže i krenu na svoje prvo putovanje u vlastitom aranžmanu.

Novi, uzbudljivi način putovanja i stjecanja novih poznanstava

Jedan od najaktualnijih trendova u domeni putovanja je tzv. couchsurfing u sklopu kojeg vam potpuni neznanci dobra srca na raspolaganje stavljaju vlastiti kauč (ili gostinjsku sobu) za vrijeme trajanja vašeg putovanja njihovom gradu, kako biste uštedjeli na troškovima smještaja u hotelima i hostelima, a zauzvrat očekuju istu uslugu ako se jednog dana i sami odluče na ovakvu vrstu posjete gradu iz kojeg dolazite.

Ovo nesebično dijeljenje najpopularnije je među mlađom populacijom i studentima koji su željni putovanja, a nerijetko si ne mogu priuštiti skupocjene opcije smještaja. Oni koji su se okušali u couchsurfingu, bilo da su spavali na tuđem ili strancima ustupili vlastiti kauč, mahom imaju pozitivna iskustva koja s oduševljenjem preporučuju i svojim prijateljima.

Bogat festivalski program

Uz konferenciju poznatih putnika, na izlagačkom dijelu festivalu će se predstaviti mnoge udruge, tvrtke, nakladnici i putopisci, koji će posjetiteljima ponuditi informacije i usluge neophodne za kvalitetnu organizaciju i pripremu putovanja. Uz izložbeni dio tijekom cijelog dana će se održavati tematske radionice, a sve u svrhu pružanja kvalitetnih informacija i motiviranjem mladih.

Posjetitelje festivala očekuje:

10:00 – 19:00   Festival individualnih putovanja
(Predstavljanje usluga koje su neophodne za kvalitetno planiranje i organiziranje individualnih putovanja, kava s putopiscima,  tematske radionice, humanitarna akcija uz nagradnu igru za sve sudionike.)

Tematske radionice:
10:00  InterRail – vlakom po Europi
11.00  Homeexchange – putovanje na drugačiji način by Rujana Ljubić (Homeexchange Zagreb team)
12:00  Tips & Tricks turističkog novinarstva by Anja Mutić (Lonely Planet autorica)
13.00  Putovanje i volontiranje by Ivana Pavelić Šprajc (Volonterski centar Zagreb)
14:00  Couchsurfing by Pamela Konjevod (Skinny Chick Traveling)
15.00  Geocaching by Mario Šoletić (Geocaching Zagreb)
16:00  Kako jeftino putovati by Iva Mihalic i Branko Krčmar (Putoholičari)
17.00  1000 dana proljeća by Tomislav Perko
18:00  Avanturistička putovanja by Kristijan Grubišić Gruba (Nomadi.hr)

20:00 – 22:00   Konferencija
(10 minutne motivacijske prezentacije iskusnih i poznatih putnika na temu putovanja i utjecaj putovanja na stjecanje novih znanja uz motiviranje sudionika na  "velika“ putovanja, tzv. putovanja života)
Uskoro stiže popis predavača"

22:30 – 00:00   druženje putnika – Kino Europa - neformalno druženje i razmjena iskustava sa putnicima

00:00 – 05:00   After party

Rezervirajte svoj smještaj u Zagrebu i nikako ne propustite ovaj festival koji će vam zasigurno proširiti horizonte!