Friday, March 28, 2014

Jedan neobičan trg u Zagrebu nosi ime kultnog rock benda

Gobac, Tigran, Šparka, Brada i Kuzma, nadimci su koji su dobro znani Zagrepčanima. Oni pripadaju slavnim članovima popularne zagrebačke grupe, koja odnedavno ima i svoj trg u Zagrebu! Za one koji ne znaju o kojem glazbenom sastavu se radi, možda znatiželjne turiste koji dolaze u posjet hrvatskoj metropoli i rezerviraju smještaj u Zagrebu, uputit ćemo do naselja Kruge, u ulicu Pile I, kod križanja sa Slavonskom avenijom, gdje će ih dočekati Trg Psihomodo popa!

To je prvi zagrebački trg posvećen nekom rock bendu, ali ne običnom. To su od milja zvani 'kraljevi hrvatskog rock'n'rolla', koji od 1983. godine vladaju domaćom rock scenom. Nastali su nakon što se raspala punk rock grupa Klinska Pomora iz koje je potekao slavni pjevač Zoran Gobac. On je i danas najpoznatiji član Psihomodo popa, njezin frontmen, poznat kao predvodnik ekscentričnih, žestokih i neuobičajenih scenskih nastupa kojima redovito iznenađuju publiku i ostavljaju je bez daha.


Po čemu su toliko posebni?

Ljubitelji punk rocka, ponosno ističu kako se radi o grupi hrvatskih pankera iz ranih 80-ih, koji su uzor pronašli u slavnim Rolling Stonesima, Ramonesima, Iggy Popu, Lou Reedu, Velvet Undergroundima, britanskim T. Rex-ovcima, punk rockerima The Vibratorsima i na hrvatsku glazbenu scenu, u tadašnjoj bivšoj državi Jugoslaviji, donijeli novu, impresivnu formu rock 'n' rolla, koju su zadržali do danas.
Već 30 godina njeguju isti glazbeni stil, imidž, rock izražaj, način sviranja i pristupa publici te kako i sami rado ističu, kroz jedinstveni glazbeni i scenski izričaj nastoje pokazati kako rock'n'roll nije samo glazba nego i stil života. Zbog toga su vrlo popularni među svim generacijama, uvijek su rado viđeni, a njihova glazba slušana…

Stihovi 'Ja Volim Samo Sebe' i danas se pjevaju

Kao najpoznatije pjesme koje su im priskrbile zavidnu slavu i koje su neizostavne na svakom koncertu  izdvajaju se 'Frida', 'Ramona', 'Nebo', 'Kad Sam Imao 16', 'Telegram Sam' - sve redom skladbe koje su vrlo brzo postale svojevrsna klasika hrvatskog rocka. Posebno se ističe njihov najveći hit svih vremena 'Ja Volim Samo Sebe' iz 1988. godine, o čijoj popularnosti svjedoči činjenica da je njezina engleska verzija 'I'm In Love With Gobac', prikazana na popularnoj glazbenoj postaji MTV, što je ujedno bio i prvi video spot na MTV-u na ovim prostorima.

Pamte se i uspješne turneje po Nizozemskoj i bivšem SSSR-u, nastupi u Zagrebu i Ljubljani kao predgrupa svojim uzorima, legendarnim punk rockerima - Ramonesima, a put prema vrhu, osigurao im je drugi studijski album 'Sexy Magazin' koji je, kao i sljedeći, 'Tko Je Ubio Mickey Mousea' na kojem se nalaze brojne pjesme emitirane u dječjim TV emisijama i poznata obrada Ramonesa 'Volim Crtane Filmove', bio odlično prihvaćen među publikom.

Kratki pregled diskografije dovodi do nas najslušanijeg i najprodavanijeg petog albuma 'Unpljugd' iz 1995. godine, čiji je spot za pjesmu 'Natrag U Garažu' bio najemitiraniji video spot tog vremena, a svi koncerti bili su rasprodani te se često zna reći kako je tada uistinu zavladala prava 'Psihomodomania'. Uspješna priča nastavljena je i dvije godine kasnije, albumom 'Sextasy', a pjesme 'Bože Čuvaj Psihomodo' i 'Mila' osvojile su vrh mnogih glazbenih lista…

Njima u čast organiziran pravi ulični tulum!

Slava i popularnost nije zamrla do danas, kada se broj izdanih albuma popeo na deset. Broj je zaokružilo novo remek djelo Gobca i društva, 'Čiribu Čiriba' čija se premijera poklopila s proslavom 30. obljetnice postojanja i velikim tulumom s obožavateljima na otvorenom, a sve je upriličeno i imenovanjem trga njihovim imenom. U njihovu čast, u urbanom art stilu, uređeno je pedesetak kvadratnih metara atraktivne lokacije, za što zahvale idu grupi kreativaca u sklopu projekta 'Pimp My Pump'.

Kako trg izgleda, čime je oslikan, najbolje da sami provjerite na Krugama. Ljubitelji klasičnog rock'n'rolla svakako moraju posjetiti ovaj neobični zagrebački trg, a možda tamo sretnu omiljenog 'zločestog dečka' naše rock scene i ostale članove Psihomodo popa, koji za 11. travnja najavljuju veliki koncert u Zagrebu.