Friday, January 25, 2013

Smještaj u Zagrebu uz pravu vodenu atrakciju

Zagreb i hoteli često se svojim gostima vole pohvaliti kako hrvatska metropola obiluje mnoštvom kulturnih spomenika i uspomena bogate baštine i povijesno značajnih spomen obilježja. Tako mnogim turistima koji dođu u posjet, odluče se za neki hotel u Zagrebu i bez puno muke rezerviraju smještaj u Zagrebu otkrivaju kako na javnim površinama, parkovima, ali i u privatnim prostorima poduzeća i stanova ukupno ima 299 spomenika, 4 urbane akcije, 40 fontana, 60 spomen obilježja i 41 ploča s reljefnim prikazom i 157 spomen ploča. Brojke su zanimljive, ali neki će reći i premale u usporedbi s ostalim europskim metropolama.

Kako bi barem djelomice išli ukorak s njima, posebice zbog skorašnjeg ulaska u europsku obitelj, Zagreb je svojim građanima i turistima odlučio pokloniti velebno i raskošno vodeno izdanje nedaleko od samog središta grada, nasuprot Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Projekt vrijedan 18,5 milijuna kuna obuhvatio je radove izgradnje dvije fontane i dva pothodnika koji su poveznica između knjižnice i zagrebačkog naselja Trnje. Cilj je olakšati pješacima prolaz preko inače vrlo prometne dionice, ali i privući što više Zagrepčana i posjetitelja da uživaju u uređenoj šetnici, zelenilu i mjestu za kraći odmor, opuštanju i druženju s prijateljima i obitelji. Djeca bez sumnje mogu uživati u pravom vodenom spektaklu, koji će tijekom zime biti pretvoren u klizalište. Fontane za sada imaju osam topova koji puštaju vodu u zrak u visini od 15 metara, no to nije konačna verzija.

Friday, January 18, 2013

Siječanj rezerviran za muzeje

Nakon završetka božićnog razdoblja, ulaska u Novu godinu, odmora i uživanja u zimskim radostima, nastavak mjeseca siječnja donosi povratak uobičajenim aktivnostima i navikama. Kako bi se u njih uklopilo i kulturno uzdizanje i obogaćivanje umjetnošću, u Hrvatskoj se već osmu godinu zaredom održava kulturno-turističko događanje, 'Noć muzeja'.

Radi se o zanimljivom projektu pokrenutom 2005. godine, prvotno u šest zagrebačkih muzeja kao projekt Grada Zagreba, a potom je godinu dana kasnije pretvoren u nacionalni kulturni događaj kojem su se priključili brojni muzeji ostalih hrvatskih gradova. Lani je bilo uključeno 80 gradova i mjesta na ukupno 180 lokacija, a ova sve popularnija manifestacija privukla je rekordnih 325 tisuća posjetitelja. Najviše ih je bilo u Zagrebu, čije je najbrojnije i najveće muzeje posjetilo 160 tisuća ljudi.

Tuesday, January 15, 2013

Zagreb postaje grad poezije

I u ovim hladnim snježnim danima, Zagreb kao grad visokih kulturnih kriterija, ne posustaje u namjeri da zainteresira što veći broj posjetitelja i turista te ih privuče na dolazak, da rezerviraju smještaj u Zagrebu i uživaju u bogatoj i raznovrsnoj ponudi zabave i zanimljivih događanja bez obzira koje dobi bili i kakve interese imali.

Ljubitelji sporta nedavno su uživali u nastupima najboljih svjetskih skijaša i skijašica na najpopularnijoj zagrebačkoj gori Sljemenu, u slalomskim utrkama Svjetskog kupa. Do kraja siječnja, zaljubljenici u hokej na ledu mogu posjetiti najveću sportsku dvoranu u Hrvatskoj, zagrebačku Arenu u kojoj se održava 'Arena Ice Fever', takozvana ledena groznica i hokejski spektakl koji zbog odlične atmosfere, dinamične igre i borbe na ledu, redovito okuplja mnoštvo navijača iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire.