Friday, July 5, 2013

Internet ima svaki hotel u Zagrebu, ali i središte grada

Turistima i gostima koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, kretanje hrvatskom metropolom i obilazak grada znatno su olakšani internetom, danas neizostavnim alatom u svakodnevnom životu. Gotovo da nema posla koji u ovim modernim vremenima nije ovisan o ovoj globalnoj podatkovnoj mreži putem koje je korisnicima omogućena razmjena informacija i usluga, korištenje elektroničke pošte, prijenos različitih datoteka i dokumenata, pretraživanje internetskih stranica, igranje online igrica, informiranje putem novih medija i društvenih mreža kojima se može pristupiti samo putem interneta. Novom tehnološkom dobu prilagođavaju se svi, poslovni subjekti, radnici, turistički i trgovački djelatnici.

Većina trgovačke djelatnosti danas se može obaviti internetom, online kupnja je postala vrlo rasprostranjena, a isto vrijedi i za online rezervacije i plaćanje smještaja u turističkom sektoru, karata za kino, kazalište ili prijevoz. Omogućeno je i plaćanje računa i ostalih troškova, što se može zahvaliti internetskom bankarstvu. Lista mogućnosti koje nudi internet svakim je danom sve veća, a jedno je sigurno, danas je teško zamisliti normalno funkcioniranje kako poslovnog, tako i privatnog života.


I hoteli u Zagrebu idu u korak s tehnologijom

Tome su se prilagodili i hoteli u Zagrebu, koji omogućavaju brzi pristup podacima o slobodnom smještaju, cijenama i usluzi koju nude, ali isto tako u svojim prostorima imaju slobodan pristup internetu i bežičnoj vezi kojom se njihovi gosti mogu služiti tijekom boravka u hotelu. Samo je potrebno na recepciji hotela zatražiti korisničko ime i lozinku. Hoteli u Zagrebu te usluge uglavnom dodatno ne naplaćuju jer je korištenje interneta veæ uključeno u cijenu noćenja.

Nakon što se gosti upute izvan hotela, također ne moraju brinuti. Odnedavno je u središtu grada osigurana javna bežična mreža koja svakim danom pokriva sve više područja. Središte je Trg bana Josipa Jelačića, a u prvoj fazi realizacije pokrivena su tri četvorna kilometra u krugu glavnog gradskog trga, na 24 bežične pristupne točke. Investicija je vrijedna oko 920.000 kuna. Brzina povezivanja i prijenosa podataka za sada nije ograničena, a u isto vrijeme na mrežu može biti spojeno oko 4.000 korisnika.

Jedinstvena bežična zona

Područja na kojima se jednostavno putem prijenosnih računala, takozvanih 'pametnih 'telefona i uz pomoć ostale tehnologije može pristupiti internetu su Trg Francuske Republike duž Ilice preko Trga bana Josipa Jelačića do Mesničke ulice, sjeverni dio Gundulićeve do Varšavske ulice, Cvjetni Trg, Bogovićeva ulica, sjeverni dio ulice Ljudevita Gaja do ulice Nikole Tesle, jugoistočni dio Strossmayerovog šetališta, tržnica Dolac, Bakačeva ulica, Kaptol, Trg Nikole Zrinskog, Josipa Jurja Strossmayera i kralja Tomislava, prostor ispred glavnog Željezničkog kolodvora, Autobusni kolodvor, na kojem se internetu može pristupiti u čekaonici i kod blagajni za kupnju karata te na Trgu Burze.

Turisti koji rezerviraju smještaj u Zagrebu, ali i svi ostali građani i posjetitelji, trebali bi se na navedenim područjima bez mnogo muke spojiti na bežičnu internetsku mrežu i potom lakoćom krenuti u bezbrižnu potragu za informacijama koje im trebaju. Od ponude izložbi, koncerata, rasporeda kazališnih predstava, kada se mogu posjetiti, koje su cijene ulaznica i što ne smiju propustiti razgledati i obići u Zagrebu. Također, brzo mogu saznati i novosti iz svijeta i Hrvatske te bez problema komunicirati s obitelji i prijateljima.

Zagreb je tako potvrdio status europske metropole, a domaće stanovnike raduje najava da se do kraja 2017. godine planira širenje javne gradske bežične mreže na svih 17 zagrebačkih četvrti, posebice u onim naseljima s više stanovnika.