Wednesday, August 21, 2013

Osigurajte smještaj u Zagrebu i ne propustite premijeru Michelangela

Bogatim kulturnim događanjima koji nas očekuju u rujnu u Zagrebu, pridružilo se i Hrvatsko narodno kazalište, koje za početak rujna priprema zagrebačku premijeru predstave Michelangelo. Riječ je o vrhunskom autorskom uratku čuvenog slovenskog režisera Tomaža Pandura, koji, ako se u rujnu nađete u hrvatskoj metropoli i rezervirate smještaj u Zagrebu, jednostavno morate pogledati. Predstava je napravljena prema motivima drame velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže 'Michelangelo Buonarroti', a u srpnju je uspješno otvorila talijanski festival književnosti, glazbe i plesa. I to ne bez razloga.

Manifestacija se održava od 1991. godine pod nazivom 'Mittelfest' i smatra se jednim od najznačajnijih kulturnih događanja srednjoeuropske regije, a ove je godine bila posvećena hrvatskoj i mađarskoj umjetnosti i kulturi, a posebice hrvatskoj, obzirom na naš ulazak u Europsku uniju. Stoga ne čudi da je upravo Krležina ekspresionistička drama iz 1918. godine, u zanimljivoj preradi na kazališnim daskama, dobila čast otvoriti ugledni festival.


Upoznajte život velikana

Radnja se temelji na introspekciji burnog života talijanskog velikana i renesansnog slikara, revolucionarnog arhitekta, umjetnika, kipara i pjesnika punog imena i prezimena Michelangelo  di Lodovico Buonarroti Simoni.
Nerijetko zvan ocem i majstorom svih umjetnosti, jednim od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena, čija djela ostavljaju bez daha, u predstavi se grčevito bori sa svojim unutarnjim previranjima, konfliktima, paradoksima i problemima, istražuje svoj odnos prema Bogu i prema sebi samome. Uz mnoštvo strasti i emocija, neobičnih likova i prizora, radnjom se isprepliću i njegove umjetničke majstorije, zapanjujuće oslikavanje svoda Sikstinske kapele s devet scena iz Knjige postanka te izrada jedinstvene i veličanstvene freske 'Posljednjeg suda' na zidu glavnog oltara s 300 živopisnih likova.

Doživite Michelangelov svijet u prestižnom HNK-u

Sve to, uz posebno istančan, često i kontroverzan ukus slovenskog redatelja, ali s fascinantnim učinkom koji ostavlja bez daha, s glavnom ulogom Livije Badurina, u rujnu će se 1., 3., 5., 7., 25. i 27. rujna moći pogledati u prigodnom ozračju jednog od najvećih, najljepših i najuglednijih kazališta -  Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Njegova neobarokna zgrada iz 19. stoljeća, smještena na Trgu maršala Tita, posljednjem u nizu osam zelenih trgova koji čine Lenucijevu potkovu, neodoljivo podsjeća na kazališta tadašnjih europskih gradova, što se može zahvaliti poznatim arhitektima specijaliziranima za gradnju kazališta, Ferdinandu Fellneru i Hermanu Helmeru.

Svjetlo dana ovo remek-djelo kasnog historicizma ugledalo je 14. listopada 1895. godine, nakon 16 mjeseci gradnje i višegodišnjih nastojanja da i Zagreb dobije središte kazališnog, ali i općenito kulturnog života grada. Strop u prizemlju kazališta oslikao je bečki slikar i dekorater Alexander Demetrius Goltz, a zgrada je tijekom nepunih 118 godina postojanja u dva navrata obnavljana. 1937. godine ali tada su zamijenjeni samo tehnički uređaji, a sveobuhvatna dvogodišnja rekonstrukcija uslijedila je 1967. godine.
HNK kao dom hrvatske kazališne umjetnosti danas okuplja mnogobrojne ljubitelje kazališnih drama, opera i baleta, a vrhunske predstave, svjetski klasici nacionalne tradicije i suvremenog stvaralaštva i bogat program kako domaćih, tako i inozemnih cijenjenih umjetnika, bezvremenski se odlično uklapaju u sliku Zagreba kao prave europske i kulturne metropole.