Thursday, June 27, 2013

Pronađite hotel u Zagrebu i uživajte u 'gradskoj špici'

Smještaj u Zagrebu može se rezervirati u nekom od brojnih hotela koje Zagreb ima. Više je od stotinjak različitih hotelskih objekata na mnoštvu lokacija u gradu, a dobra je ponuda i privatnog smještaja, koji uključuje apartmane i sobe. Zagreb po uzoru na ostale europske metropole doista može zadovoljiti ukuse i potrebe svakog gosta, od uglednih političara i dužnosnika, do običnih turista, mladih i domaćih posjetitelja.

Smještaj u Zagrebu najlakše je pronaći u samom središtu grada gdje je najveći protok ljudi i turista.
To potvrđuje svakodnevna slika Zagreba na glavnim gradskim ulicama, oko Trga bana Josipa Jelačića i užeg središta i okolice, kada se ne može zaobići velika gužva. Ulicama užurbano prolazi mnoštvo ljudi, neki obilaze trgovine, neki idu na posao, u školu, na plac Dolac, a neki i odmaraju i uživaju na terasama kafića i restorana. Upravo je ispijanje kave u središtu grada jedna od tradicija Zagrepčana, posebice u vrijeme vikenda. Slobodan dan uobičajeno se koristi za druženje s prijateljima i obitelji. Sve počinje jutarnjom kavom, a nakon toga se ispunjavaju daljnje obaveze. Omiljeno mjesto za dobar početak dana već je godinama rezervirano za dio popularno zvane 'gradske špice' – Cvjetni trg.


Nazvan prema hrvatskom velikanu

Njegov je puni naziv Trg Petra Preradovića, ali Zagrepčani ga rijetko kad tako oslovljavaju već koriste izraz Cvjetni trg zbog toga što se na njemu nalaze kiosci s cvijećem. Još od 14. stoljeća na tom su se mjestu održavali sajmovi, a danas je osim bogate ponude cvijeća, poznat i po mnogobrojnim i čestim okupljanjima i štandovima za različite prigode, zabavna događanja, festivale, sportske aktivnosti i slično. Ime je dobio po velikim hrvatskom preporoditeljskom velikanu i pjesniku, čiji spomenik krasi središte trga, Petru Preradoviću. Vojnik u Austro-ugarskoj vojsci, hrvatski pjesnik i prevoditelj smatra se jednim od najplodnijih i najomiljenijih pjesnika ilirskog preporodnog doba. Temeljni motivi u pjesmama bili su mu jezik i domovina, pisao je budnice te ljubavnu i refleksivnu poeziju. Jednu od vodećih pozicija u hrvatskoj književnosti zaslužio je mnogobrojnim domoljubnim pjesmama u kojima je na najbolji način opisao hrvatski život, posebice politički, od 30-ih do 70-ih godina 19. stoljeća.

Velika vrijednost

Osim spomenika hrvatskom velikanu koji je postavljen 1954. godine, trg se može pohvaliti s još nekoliko zanimljivih povijesnih uspomena. Tako se na njegovoj sjevernoj strani smjestila neoromanička pravoslavna Crkva sv. Preobraženja Gospodinova, na jugu je palača Josipa Siebenscheina, a na istoku monumentalna palača Prve hrvatske štedionice.

Osim mnoštva kafića s terasama kojima se njeguje tradicionalna zagrebačka kultura, od 2011. godine na njemu se nalazi i trgovački centar Cvjetni. Oko njegove su se izgradnje vodile mnogobrojne polemike jer se nije želio narušiti izgled, prepoznatljivost i šarm ove danas nezaobilazne gradske lokacije, koja na svoj osobit način na jednom mjestu svakodnevno okuplja velik broj Zagrepčana i turista koji uživaju u druženju i pravom gradskom ugođaju.  

Oni do trga koji se nalazi u strogom središtu grada, na tek 200-njak metara udaljenosti od Jelačićevog trga, mogu doći iz Varšavske ulice sa zapada, Preradovićeve s juga, Bogovićeve s istoka, Ilice kroz prolaz Oktogon sa sjeveroistoka, te Preobraženske i Margaretske na sjeveru.